. . .

Articol dedicat mamelor creative

“Aducerea unui copil pe lume, îți deschide o poartă a sufletului în care, uneori pentru prima oară în viața ta, te poți simți copleșită de o forță nemaipomenită: nevoia interioară de a-ți îmbrățișa propria Creativitate.

Ea te ghidează cu blândețe, în toate momentele de bucurie și tristețe. Dar în anumite situații extraordinare, ea devine forța salvatoare ce te scoate cu o mână fermă și puternică, din brațele depresiei, singurătății și fricii, emoții ce te năpădesc atunci când, doar ce ai devenit proaspătă mamă.

Maternitatea, îți oferă provocarea de a-ți descoperi o nouă latură a feminității, care te împlinește și îți dăruiește o viziune, mai mare decât propria ta persoană. Universul tău se contopește, cu cel al copilașului, şi simți un impuls acut și o responsabilitate, de a i te dedica total, trup și suflet, până la nivelul în care, uneori riști să te pierzi în valurile acaparatoare ale bebeluşiei.

Procesul este lung, iar pe nesimțite, te trezeșți uitându-te în oglindă, întrebându-te cine ești?

Momentul în care ai această revelație, ai ajuns în fața unei răscruci. Înțelegi că viața ta s-a schimbat pentru totdeauna, îți accepți noul rol de mamă, dar simți o nevoie intensă de a fi tu însăți, autentică și sinceră, măcar pentru câteva clipe. Fără să îți dai seama, noul tău sine, îți dăruiește posibilitatea, de a-ți descoperi talente noi, sau de a reveni la pasiuni vechi, din copilărie.

Astăzi vă vorbesc despre femeile creative. Mame curajoase și cu imaginație, care și-au descoperit forța interioară, de a ieși din sentimentele de copleşire și epuizare, atât de prezente în primii doi ani cu un bebeluș.

Soluția lor, este Creativitatea, iar ea se manifestă în orele de somn al bebelușului sau bebelușilor.

În sunetul liniștitor al respirației uniforme, dăruit de ciclul de somn profund în care doar ce a alunecat puiul de om, aceste femei se ridică din pat, pășesc tiptil să nu îl trezească, închid cu grijă ușa de la dormitor, își freacă fața, își aranjează pijamalele, și se așează în fața mesei de lucru.

Este 9 seară, iar pentru următoarele 2-3 ore din noapte, ele își îmbrățișează cea mai pură manifestare a ființei lor: propria creativitate.

Unele scriu, altele desenează, altele cos, croșetează sau modelează. Unele lucrează pe calculator iar altele învață tehnici noi de creație. Indiferent ce fac, creativitatea le hrănește spiritul și le motivează să sacrifice câteva ore atât de prețioase de somn, pentru a se dedica, pentru prima oară în foarte mult timp, propriei lor persoane.

Arta în cazul meu, a făcut dintotdeauna parte din mine. Totuși, în primele luni alături de bebelușul meu, am simțit că acumulez o energie pe care trebuie să o manifest. Copilul meu, m-a ajutat să fac pasul pe care îl evitam de ani de zile: să-mi urmez Creativitatea nestingherită.

Inițial, am vrut să fiu doar mamă. Să mă canalizez asupra noului meu rol, să îl înțeleg și să îl integrez în ceea ce sunt, asemeni unui proces de îmbogățire emoțională. Apoi, după câteva luni, am început să îmi doresc mai mult. Am știut că pot mai mult.

Vinovăția pe care am simțit-o imediat după, m-a lovit pe neașteptate. Faptul că nu îmi era “de-ajuns” copilul meu, m-a dărâmat. De ce îmi doream dintr-o dată să mă împart în încă 10 direcții? Rațional, funcționam încă pe modulul de “supraviețuire”, cu un bebeluș care își descoperea noi veleități de atașamente. Cum aveam să gestionez tot ce îmi doream să fac? Și de ce aș alege să îmi sacrific puținele ore de somn, ca să pot creea? Simțeam că o iau razna.

Totuși nu m-am putut abține mult. Am cedat. Am început să scriu, am început să desenez pe tableta grafică și am conceput tot ce înseamnă azi Heartwarming Sibiu. Totul în timp ce copilul meu dormea (chiar și în timp ce scriu aceste rânduri) liniștit, lipit de mine.

Dar sunt conștientă și recunoscătoare de un detaliu extrem de important. Susținerea soțului meu. Faptul că el m-a încurajat și îmi oferă suportul său emoțional necondiționat, de a-mi urma inspirația și imaginația, este motivul pentru care pot continua. Încrederea și iubirea pe care mi-o dăruiește, este forța ce îmi hrănește propriul vis.

Puterea mamelor creative, vine din iubirea sinceră și respectul de sine, alături de susținerea venită din nucleul familiei. Acceptarea propriei nevoi de creativitate, poate transforma și îmbogăți viața tuturor membrilor familiei deoarece, ea aduce împlinirea sufletească după care mulți oameni tânjesc.

Realitatea multor femei însă este diferită, deoarece susținerea familiei uneori nu există sau este șubredă. Din păcate, motivul în aceste cazuri, este frica. Teama de necunoscut, îngrijorarea că mama nu va mai putea să-și îndeplinească îndatoririle față de copil si soț, dacă își va dedica timpul unei activități care nu aduce beneficii aparent directe familiei.

Acestea sunt griji valide, ce vin totuși din iubire, din dorința de a nu periclita echilibrul fragil din noua familie, ce este dobândit zi de zi alături de un bebeluș. Este o perioada incertă, plină de schimbări masive în dinamica de cuplu, din toate punctele de vedere. Iar nevoia pentru creativitate poate părea ca un efort în plus care nu-și are sensul, din punctul de vedere al familiei apropiate.

Ca societate și cultură, ne așteptăm ca femeile, în momentul în care devin mame, să își dedice întreaga energie, creșterii copiilor, deoarece este “datoria și responsabilitatea” pe care și-au asumat-o. Iar copii au nevoie de îngrijire 24/24. Viața de părinte nu are program fix și nici concediu. Este aproape logic să presupunem că nu vom găsi resurse de energie pentru ceva atât de vag precum creativitatea.

Frica de a te împărți în două, de a alege între a petrece timp alături de copilul tău și nevoia de a creea, este resimțită de milioane de femei creative, din întreagă lume. Vinovăția pe care o simți, lăsându-ți copilul cu tatăl lui, la creșă, la bunici sau cu o dădacă, ca să poți lucra în liniște, este reală și te poate paraliza. Dar asta nu te face să fii o mama rea.

Presiunea societății de a fi mame “perfecte”, care își găsesc echilibrul între familie, copil, soț și nevoi personale, este o nebunie în fața căreia raționalul trebuie să învingă. Echilibrul adevărat nu este o stare la care ajungi și care rămâne neschimbat pentru totdeauna. Echilibrul, este un val care se mișcă, se schimbă și se transformă, înglobând mereu toate elementele prezentului. Sentimentul de echilibru, este găsit în trăirea iubirii, în susținerea reciprocă, în acceptare. Nu într-o jonglerie veșnică între activitățile zilnice.

Echilibrul mamelor creative, este valul de împlinire, ce le înconjoară îmbrățișându-și copii, și creeând. Arta în toate formele ei, nu “trebuie” sacrificată pentru “binele copiilor și familiei”. Avem nevoie de ea, iar inspirația, imaginația și creativitatea, sunt cele mai vii, mai ales în lumea copiilor. Este imposibil să renunțăm la ele, iar ca mame, dacă le vom îmbrățișa pe plan personal, nu doar că vom îmbogăți atmosfera familiei, dar vom fi un exemplu grăitor pentru copii noștri, pentru puterea extraordinară a creativității, de a aduce bucurie și armonie.

Îndrăznesc să spun că este Datoria noastră ca femei și mame creative, să favorizăm realizarea unei atmosfere în care imaginația poate să înflorească, pentru că astfel, putem hrăni sufletele tuturor membrilor familiei noastre.

•••

Aceasta este prima parte, dintr-o serie de articole şi interviuri concepute special pentru mamele creative de azi. Intenția acestei serii este să ofer Inspirație şi Motivație oricărei mame care caută să îşi contureze noul sine, Suport să se elibereze de frici şi Curaj, să îşi îmbrățişeze propria pasiune.

Dedic seria, comunității Work At Home Moms Romania şi promovez creativitatea ca instrument principal în combaterea depresiei post-natale.”

Andrada Săftescu
Te invităm să apreciezi și urmărești activitatea noastră prin:

TAGS CLOUD

#StartOng #ImplicareaFaceDiferenta #actfortomorrow #Kaufland#wahmvulnerabil #cancerullasan #sevindeca1 iunie - WAHM Piatra Neamt - Ateliere pentru copii1 Iunie alaturi de WAHM Constanta13 aprilie - 31 mai 2018201821 aprilie 20187-9 septembrieABCABC despre editarea unei cartiabc-ul fotografiei de produsacomodarea cu gradinitaactivitati de vacantaalaturi de Andra Todiritaalături de Irina Marangicaleea terapeuticaAlegerea profesionala cu Paula GodeanuAntreprenoriat in 2018 - Mama AntreprenorAradaranjamente floraleAranjamente Florale cu Anamaria HirizescuAroma de lavanda - ArgesArtaarticol dedicat mamelor creativeAspecte esențiale privind implementarea GDPRatelieratelier bijuteriiatelier brioseatelier cosmeticeAtelier creativ de pictat pe tricouri cu Rada Irimiaatelier croitorieAtelier Cu Si Despre LânăAtelier de automachiaj - machiajul de ocazieAtelier de automachiaj - Machiajul in 10 minute cu Ioana BarbuAtelier de confectionat Anemone cu Roxana Listratatelier de confectionat bujoriAtelier de confectionat Bujori cu Roxana ListratAtelier de confecţionat dreamcatcherAtelier de confectionat Narcise si Lalele cu Roxana-Nina ListratAtelier de confectionat Trandafiri cu Roxana ListratAtelier de confectionat Trandafiri cu Roxana-Nina ListratAtelier de construit figurine-soldăței cu Aura RoAtelier de creatie - in cadrul Mama fest MartisorAtelier de creatie si desen UsborneAtelier de fotografie de produsAtelier de impaslit planete alaturi de Crina ManolescuAtelier de impaslit portofele alaturi de Crina Manolescuatelier de impaslit zaneAtelier de împâslit Zâne-ConstanțaAtelier de mărgeluțe japonezeatelier de pictat traistuteAtelier de picturăAtelier de pictură pentru copiiAtelier de povesti cu ac și ață alături de Cusături DobrogeneAtelier de sapunuri naturaleAtelier de Self MakeupAtelier de Self Makeup - Mame CocheteAtelier Decoupage & ReliefAtelier Decoupage Craciun cu Cristina Tutuianuatelier floralatelier globuriatelier haine cu 9 vietiatelier impaslireatelier impaslitatelier impaslit planeteatelier impaslit zaneatelier jucarii reciclateatelier prajituriatelier sapunatelier weavingAtelier Yumeiho (masaj japonez)Ateliere / seminarii la Mama fest - Baia Mareateliere copiiateliere de vara copiiateliere de vara pentru copiiAteliere la Mama FestAteliere la Mama Fest - BucurestiAteliere Mamafest Cluj- Napocaateliere varaateliere wahmAtelierul de împâslit Zâne - ConstanţaAtelierul de Pictat Trăistuţeavioane de hartiebalkanik festBazele planificarii si redactarii unor proiecte de finantarebeautybeauty si rasfatbijuteriiBlogger MomBrăilabrandingBranding personalBrau înflorat cu Irina MarangicbroderieBroderie in relief in 4 pasibroderii voioaseBucurestiBucuresti si IlfovBucuresti-IlfovcadouCamara cu veselie - editia a cinceaCateva vorbe despre contractecaut jobcauze și solutiiCe facem cu copiii cand avem de lucru?Ce faci atunci când controlul nu mai e în mâinile tale?cele 12 simturicer lectura copiicerc de lecturaCERC LECTURAcerc lectura copiiClopotei ceramici traditionali cu Aura RoClujCluj-Napocacoditele cu tus- Mame CochetecomunicareComunicare Eficientăconfectionat martisoareconsiliere contabilaconsiliere juridicaconsultanta cosmeticacontabilitateContabilitate - documente primare partea 1copilul interior al omului de succesCoroniță de Crăciun cu Roxana Listratcosmeticecosmetice handmadeCosul cu bunatatiCozonac cu maia la Princess Cake StoreCraiovacreştemcroitoriecroitorie de bazaCroitorie de baza 1 cu Irina MarangicCroitorie de bază 3 - Bluza tip IE alături de Irina MarangicCroitorie de bază 4 - Rochia de varăCroitorie de bază 5 - Tiparul bluzei de damăcrosetatCum arata postarea ideala de prezentare a serviciilor pe Facebook?Cum crestem vizibilitatea paginilor de Facebook?cum infiintam un afterschoolCum iti poti gasi timp pentru tine lucrand de acasa?curs de brodatcurs de croitorieCurs de croitorie 4 produseCurs de croitorie pentru incepatoricurs de graficacurs de prim ajutorcurs fotocurs fotografiecurs inot copiicurs picturaCurs practic marketing onlinecurs vanzaricusaturiDeclaratia unica 2018Decorarea cu sablonDecoraţiuni din pastă de zahărdecoupagedecoupage de iarnaDecoupage de iarna cu Laura OdagiuDecoupage de Primavara cu Laura Odagiudefilare modaDemo curs de croitorie dedicat Work at Home MomsDespre EtsyDespre mici si mari meseriasidevenimdezvoltare personalaDezvoltare personala in afaceriDigital marketing Mom@WorkDIY: hainute din materiale reciclatedor de doinaechilibru viata profesionala personalaeditia Ieditie de martisorediție de toamnăeducarea simturilorEducația financiară a antreprenorului românEducatie financiaraelefănțelul coloratElza Ilina Elza - bijuterii rupte din iiEvenimente create alaturi de si pentru WAHMs!Expoziție de fotografie ”100 de zile de vară”expoziție de PaștiFacebook ADS cu Daniela BuracFacebook si business dincolo de graniteFacebook si Seofacebook tricksfara masina de cusutfelicitare craciunFeminitate pentru Super Mame CocheteFestival de Artizanat - Mama FestFestivalul Dacilor BelișFlashmob - Poarta-ma in povestefonduri europeneforma legalafotograffotografiefotografie de produsfotografie produsFrunzarici la Targul de Craciun MamaFestFrunzarim la MamaFest editie de toamna TimisoarafundraisegokidGoogle AdWordsgradinaGrup de autocunoastere si dezvoltare personalaHai la joaca!handmadehobby afacereHomeschooling și lucrul de acasăhttps://www.facebook.com/events/251647158742775/iarmarocIasiIeșire WAHM Piatra-Neamținaltam zmeeIncepe clasa zero - si acum?infiintare firmeInstagram- Bring Your Business to the Next Levelintalnire despre sistemele mlmintalnire wahmÎntâlniri fotografice cu IoanaInteligenta emotionalaInteligenta emotionala in relatia cu clientii (colaborare WAHM)interviuinterviu cu adriana dumitrascuinterviu cu alexandra cretu de la Chic'n Art DesignInterviu cu Alexandra MotaInterviu cu Andrea Mihaiescu VurdeaINTERVIU CU ANGELA MANDRAGIU DE LA „FETRU FERMECAT” SI „CREIOANE FERMECATE”interviu cu Cris Blackcatinterviu cu cristina ciobaninterviu cu cristina ropotaninterviu cu diana techereInterviu cu Gabriela RusuInterviu cu Georgiana Ropotă de la „Smally”Interviu cu Irina Mitrofaninterviu cu nicoleta nicsan de la fuioru fermecatInterviu cu Oana Georgi- Atelier de maini iscusiteInterviu cu Raluca Purcarea de la Young Academicsinterviu cu svetlana spanuinterviu simona suciuIntroducere in tehnica serveteluluiInvatam sa croimInvatam sa crosetamInvatam sa pictamIubirea - Micuta Particula a UniversuluiIULIE FARĂ PLASTICjocuri din copilariejocurile copilarieijucariiKids Land Festla mama acasaLa mama acasă - Grădiniţa MayaLa mama acasa in Gradina Rustica!La o plimbarela taifas cu un artistlibrartisLicitatie online Work At Home Moms RomaniaLife&Business Coaching - TO GOlifecoach!ligia bosculogo to golucram de acasalucru de acasamake-upmama antreprenoare presiunea rolurilormama antreprenorMama antreprenor - expoziţie de proiecteMama Antreprenor Connect and networkingMama cauta job nou!mama connectMama connect & Networking - workshop interactivMama Connect & Secret SantaMama Connect and Networking Iunie 2018mama connect clujMama Connect Galațimama connect si trocMama connect şi troc - Baia Maremama connect si troc brailamama connect si troc iasimama festMAMA FEST - ConstantaMama Fest - ediţie de toamnă Baia MareMama Fest - Târg de Crăciun Baia Maremama fest baia maremama fest de pastemama fest martisor constantamama fest timisoaramama singuraMama Start-Up Home and DecoMamaFestMamafest - ediţie de primăvară Baia Maremame care ne inspiraMAME CARE NE INSPIRA- EPISOD 10Mame care ne inspira- episod 4Mame care ne inspira- episod 6Mame care ne inspira- episod 7MAME CARE NE INSPIRA- EPISOD 8Mame care ne Inspira. Traditiimame meseriaseMame Meseriaşe în PloieştiMame meseriașe la Centrul Comercial Auchan Titan!Mamele singure au superputeri 1 - Situatii abuziveMamele singure au superputeri 2: Demonstratie cosmetice naturaleMami Relax by Marlen CiucăManagementul timpului cand esti WAHMmandale pictate pe lemnmargeleMarketingmarketing si prMărțișoare realizate de mamele WAHMmentoratMestesugurimindfulnessMirela'S Handmade STOREMom makeup alaturi de Catalina Daniela Aronne personalizam tricoulnicoleta nicsanNLP in Businessnlp pentru mamiciNoile modificari in Codul fiscal (Pfanoutati fiscale 2018 pfaO prietena nouă: croșeta!O zi ploioasaOng)oportunitati de finantareoportunitati finantareOra de ceramica 2 pentru piciOra de ceramica 3 pentru piciOra de ceramica 4 pentru piciOra de ceramica pentru piciOul de Paște cu Aura RoParteneriat Site4All si WAHMpermaculturapetrecerePETRECERE WAHMPetrecere WAHM Baia Marepetrecere wahm bucurestiPetrecere Wahm Craiova - Lavender EditionPetrecere WAHM TimișoaraPFAPiatra NeamtpicnicPicnic in gradinapicnic si drumetiePicnic WAHMPictăm un tabloupictura sticlaPitestiplaci basorelief cu aurelia niculaiplan afaceriplan de afaceripoarta-ma in povestePoarta-ma in poveste (3 intalniri succesive)points of youPovesti cu semne romanestiPRprezentare de modaprezentare modaPrezentarea manevrelor de prim ajutorprint to goproiect fotoproiectie de filmProiecție De Film - Orășelul AlandalaProiectie de filmePromovare onlineProtectia drepturilor de proprietate intelectualaPublic speaking Mom@WorkPut Your Hands in the Air - Palatul National al Copiilorraluca dumitrescuramona rosuReciclare si transfer de textrelatia parinte copilRelaționarea în afaceri - dificultățiRelaxare și cunoașteresa invatam contabilitateSa ne imprietenim cu masina de cusutsa pictam figurina preferatasapunsapunulSărbătorim copilăria - Baia Marescoala de arte si meseriiŞcolărimscolarim crestem devenimscrapbookingsecret santaSecret Santa WAHM ConstanţaSeminar de informare - Curs gratuit Competenţe antreprenorialeSeminar despre dezvoltarea copiilor în functie de varstaSeoSEO. Metode de promovare onlineservicii de consultantaSesiune de beauty si rasfat alaturi de Alina Seransezatoaresezatoare BucurestiSezatoare de croitoriesezatoare de fotografieSezatoare de iarna IISezatoare de realizat flori din hartie creponataSezatoare de realizat fustite tutu din tulSezatoare de realizat marturii si pandantive din lutSezatoare de realizat zane de povesteSezatoare de tesutSezatoare despre sistemele MLMSezatoare despre sistemele MLM - Forever Living si Herbalifesezatoare MLMȘezătoare pentru mici și marishabby chicSharesi tu potiSI TU POTI - Seminar dezvoltare personala Piatra Neamtsocial media trendsSocializareSocializare 3 GalatiSocializare ConstantaSocializare WAHMsoft skillsSourdough School Atelierul nr. 1specialist HRSprijin emotionalSprijin emotional pentru mamele singureSRLSRL vs. PFASticlă de sărbătoare cu Laura OdagiuStorytelling "Jack and the beanstalk"street deliverySuişuri şi coborâşuri în lucratul de acasăsuport grup pentru mame wahmtargTarg De CraciunTarg de Craciun WAHM Iasitârg de PaștiTarg De Primavara Mama FestTârg De Sărbători- Decembrie De Povestetarg de ziua femeiitarg martisorTargul Mamicilor Creative- ConstantaTârgușor de hainetehnica crapariitehnica serveteluluitehnici cusutterapie beautytime managementTime Management FacebookTimișoaraTips & tricks MAKE UP cu Mihaela Maria BusuiocTobiasTonik WAHMtricotattrocTu stii ce tip de ten ai?Un exercitiu pentru a exersa claritatea si increderea in propria capacitate de a ne atinge obiectiveleutilizarea uleiurilor esentialevanzari onlineVernisaj „În Joacă“Vine Mos Nicolae- Party WAHMwahmWAHM Brăilawahm se implicaWAHM se implica - august 2017WAHM SE IMPLICA NOIEMBRIE 2017WAHM SE IMPLICA OCTOMBRIE 2017WAHM SE IMPLICA SEPTEMBRIE 2017WAHM SE IMPLICA – FEBRUARIE 2018WAHM SE IMPLICA – IANUARIE 2018wahm vulnerabilwahmvulenrabilwebinarWebinar - Mama Start-Up LocalWebinar despre feminitatewebinar job onlinewebinar oportunitati de finantarework and life balancework at home momwork at home momsWorkshop Fimo MaciWorkshop: Sunt mamaYard Sale WAHMYin YogaZilele Bucurieiziua portilor deschise

LEAVE A COMMENT