. . .

Articol dedicat mamelor creative

“Aducerea unui copil pe lume, îți deschide o poartă a sufletului în care, uneori pentru prima oară în viața ta, te poți simți copleșită de o forță nemaipomenită: nevoia interioară de a-ți îmbrățișa propria Creativitate.

Ea te ghidează cu blândețe, în toate momentele de bucurie și tristețe. Dar în anumite situații extraordinare, ea devine forța salvatoare ce te scoate cu o mână fermă și puternică, din brațele depresiei, singurătății și fricii, emoții ce te năpădesc atunci când, doar ce ai devenit proaspătă mamă.

Maternitatea, îți oferă provocarea de a-ți descoperi o nouă latură a feminității, care te împlinește și îți dăruiește o viziune, mai mare decât propria ta persoană. Universul tău se contopește, cu cel al copilașului, şi simți un impuls acut și o responsabilitate, de a i te dedica total, trup și suflet, până la nivelul în care, uneori riști să te pierzi în valurile acaparatoare ale bebeluşiei.

Procesul este lung, iar pe nesimțite, te trezeșți uitându-te în oglindă, întrebându-te cine ești?

Momentul în care ai această revelație, ai ajuns în fața unei răscruci. Înțelegi că viața ta s-a schimbat pentru totdeauna, îți accepți noul rol de mamă, dar simți o nevoie intensă de a fi tu însăți, autentică și sinceră, măcar pentru câteva clipe. Fără să îți dai seama, noul tău sine, îți dăruiește posibilitatea, de a-ți descoperi talente noi, sau de a reveni la pasiuni vechi, din copilărie.

Astăzi vă vorbesc despre femeile creative. Mame curajoase și cu imaginație, care și-au descoperit forța interioară, de a ieși din sentimentele de copleşire și epuizare, atât de prezente în primii doi ani cu un bebeluș.

Soluția lor, este Creativitatea, iar ea se manifestă în orele de somn al bebelușului sau bebelușilor.

În sunetul liniștitor al respirației uniforme, dăruit de ciclul de somn profund în care doar ce a alunecat puiul de om, aceste femei se ridică din pat, pășesc tiptil să nu îl trezească, închid cu grijă ușa de la dormitor, își freacă fața, își aranjează pijamalele, și se așează în fața mesei de lucru.

Este 9 seară, iar pentru următoarele 2-3 ore din noapte, ele își îmbrățișează cea mai pură manifestare a ființei lor: propria creativitate.

Unele scriu, altele desenează, altele cos, croșetează sau modelează. Unele lucrează pe calculator iar altele învață tehnici noi de creație. Indiferent ce fac, creativitatea le hrănește spiritul și le motivează să sacrifice câteva ore atât de prețioase de somn, pentru a se dedica, pentru prima oară în foarte mult timp, propriei lor persoane.

Arta în cazul meu, a făcut dintotdeauna parte din mine. Totuși, în primele luni alături de bebelușul meu, am simțit că acumulez o energie pe care trebuie să o manifest. Copilul meu, m-a ajutat să fac pasul pe care îl evitam de ani de zile: să-mi urmez Creativitatea nestingherită.

Inițial, am vrut să fiu doar mamă. Să mă canalizez asupra noului meu rol, să îl înțeleg și să îl integrez în ceea ce sunt, asemeni unui proces de îmbogățire emoțională. Apoi, după câteva luni, am început să îmi doresc mai mult. Am știut că pot mai mult.

Vinovăția pe care am simțit-o imediat după, m-a lovit pe neașteptate. Faptul că nu îmi era “de-ajuns” copilul meu, m-a dărâmat. De ce îmi doream dintr-o dată să mă împart în încă 10 direcții? Rațional, funcționam încă pe modulul de “supraviețuire”, cu un bebeluș care își descoperea noi veleități de atașamente. Cum aveam să gestionez tot ce îmi doream să fac? Și de ce aș alege să îmi sacrific puținele ore de somn, ca să pot creea? Simțeam că o iau razna.

Totuși nu m-am putut abține mult. Am cedat. Am început să scriu, am început să desenez pe tableta grafică și am conceput tot ce înseamnă azi Heartwarming Sibiu. Totul în timp ce copilul meu dormea (chiar și în timp ce scriu aceste rânduri) liniștit, lipit de mine.

Dar sunt conștientă și recunoscătoare de un detaliu extrem de important. Susținerea soțului meu. Faptul că el m-a încurajat și îmi oferă suportul său emoțional necondiționat, de a-mi urma inspirația și imaginația, este motivul pentru care pot continua. Încrederea și iubirea pe care mi-o dăruiește, este forța ce îmi hrănește propriul vis.

Puterea mamelor creative, vine din iubirea sinceră și respectul de sine, alături de susținerea venită din nucleul familiei. Acceptarea propriei nevoi de creativitate, poate transforma și îmbogăți viața tuturor membrilor familiei deoarece, ea aduce împlinirea sufletească după care mulți oameni tânjesc.

Realitatea multor femei însă este diferită, deoarece susținerea familiei uneori nu există sau este șubredă. Din păcate, motivul în aceste cazuri, este frica. Teama de necunoscut, îngrijorarea că mama nu va mai putea să-și îndeplinească îndatoririle față de copil si soț, dacă își va dedica timpul unei activități care nu aduce beneficii aparent directe familiei.

Acestea sunt griji valide, ce vin totuși din iubire, din dorința de a nu periclita echilibrul fragil din noua familie, ce este dobândit zi de zi alături de un bebeluș. Este o perioada incertă, plină de schimbări masive în dinamica de cuplu, din toate punctele de vedere. Iar nevoia pentru creativitate poate părea ca un efort în plus care nu-și are sensul, din punctul de vedere al familiei apropiate.

Ca societate și cultură, ne așteptăm ca femeile, în momentul în care devin mame, să își dedice întreaga energie, creșterii copiilor, deoarece este “datoria și responsabilitatea” pe care și-au asumat-o. Iar copii au nevoie de îngrijire 24/24. Viața de părinte nu are program fix și nici concediu. Este aproape logic să presupunem că nu vom găsi resurse de energie pentru ceva atât de vag precum creativitatea.

Frica de a te împărți în două, de a alege între a petrece timp alături de copilul tău și nevoia de a creea, este resimțită de milioane de femei creative, din întreagă lume. Vinovăția pe care o simți, lăsându-ți copilul cu tatăl lui, la creșă, la bunici sau cu o dădacă, ca să poți lucra în liniște, este reală și te poate paraliza. Dar asta nu te face să fii o mama rea.

Presiunea societății de a fi mame “perfecte”, care își găsesc echilibrul între familie, copil, soț și nevoi personale, este o nebunie în fața căreia raționalul trebuie să învingă. Echilibrul adevărat nu este o stare la care ajungi și care rămâne neschimbat pentru totdeauna. Echilibrul, este un val care se mișcă, se schimbă și se transformă, înglobând mereu toate elementele prezentului. Sentimentul de echilibru, este găsit în trăirea iubirii, în susținerea reciprocă, în acceptare. Nu într-o jonglerie veșnică între activitățile zilnice.

Echilibrul mamelor creative, este valul de împlinire, ce le înconjoară îmbrățișându-și copii, și creeând. Arta în toate formele ei, nu “trebuie” sacrificată pentru “binele copiilor și familiei”. Avem nevoie de ea, iar inspirația, imaginația și creativitatea, sunt cele mai vii, mai ales în lumea copiilor. Este imposibil să renunțăm la ele, iar ca mame, dacă le vom îmbrățișa pe plan personal, nu doar că vom îmbogăți atmosfera familiei, dar vom fi un exemplu grăitor pentru copii noștri, pentru puterea extraordinară a creativității, de a aduce bucurie și armonie.

Îndrăznesc să spun că este Datoria noastră ca femei și mame creative, să favorizăm realizarea unei atmosfere în care imaginația poate să înflorească, pentru că astfel, putem hrăni sufletele tuturor membrilor familiei noastre.

•••

Aceasta este prima parte, dintr-o serie de articole şi interviuri concepute special pentru mamele creative de azi. Intenția acestei serii este să ofer Inspirație şi Motivație oricărei mame care caută să îşi contureze noul sine, Suport să se elibereze de frici şi Curaj, să îşi îmbrățişeze propria pasiune.

Dedic seria, comunității Work At Home Moms Romania şi promovez creativitatea ca instrument principal în combaterea depresiei post-natale.”

Andrada Săftescu
Te invităm să apreciezi și urmărești activitatea noastră prin:

TAGS CLOUD

1 iunie - WAHM Piatra Neamt - Ateliere pentru copiiABCabc-ul fotografiei de produsacomodarea cu gradinitaactivitati de vacantaalaturi de Andra Todiritaaleea terapeuticaAlegerea profesionala cu Paula GodeanuAradaranjamente floraleAranjamente Florale cu Anamaria HirizescuAroma de lavanda - Argesarticol dedicat mamelor creativeatelieratelier bijuteriiatelier brioseatelier cosmeticeatelier croitorieAtelier de confecţionat dreamcatcheratelier de impaslit zaneatelier de pictat traistuteAtelier de sapunuri naturaleAtelier Decoupage & Reliefatelier floralatelier globuriatelier impaslireatelier impaslitatelier impaslit planeteatelier impaslit zaneatelier jucarii reciclateatelier prajituriatelier sapunatelier weavingateliere copiiateliere de vara copiiateliere de vara pentru copiiateliere varaateliere wahmAtelierul de împâslit Zâne - ConstanţaAtelierul de Pictat Trăistuţeavioane de hartiebalkanik festbeautybijuteriibrandingBranding personalbroderieBroderie in relief in 4 pasibroderii voioaseBucuresticadouCateva vorbe despre contractecele 12 simturicer lectura copiicerc de lecturaCERC LECTURAcerc lectura copiicomunicareconfectionat martisoareconsiliere contabilaconsiliere juridicaconsultanta cosmeticacontabilitateContabilitate - documente primare partea 1cosmeticecosmetice handmadecroitoriecroitorie de bazacrosetatCum arata postarea ideala de prezentare a serviciilor pe Facebook?Cum crestem vizibilitatea paginilor de Facebook?curs de brodatcurs de graficacurs de prim ajutorcurs fotocurs fotografiecurs inot copiicurs picturaCurs practic marketing onlinecurs vanzaricusaturiDecoraţiuni din pastă de zahărdecoupagedecoupage de iarnadefilare modadezvoltare personalaDigital marketing Mom@Workechilibru viata profesionala personalaediție de toamnăeducarea simturilorFacebook ADS cu Daniela Buracfacebook tricksfelicitare craciunfonduri europeneforma legalafotografiefotografie de produsfotografie produsfundraisegradinahandmadehobby afacereHomeschooling și lucrul de acasăiarmarocIeșire WAHM Piatra-Neamținaltam zmeeinfiintare firmeintalnire despre sistemele mlmintalnire wahmInteligenta emotionalaInteligenta emotionala in relatia cu clientii (colaborare WAHM)interviuinterviu cu adriana dumitrascuinterviu cu alexandra cretu de la Chic'n Art Designinterviu cu cristina ciobanInterviu cu Irina Mitrofaninterviu cu nicoleta nicsan de la fuioru fermecatInterviu cu Oana Georgi- Atelier de maini iscusiteinterviu simona suciuInvatam sa crosetamIubirea - Micuta Particula a Universuluijocuri din copilariejocurile copilarieijucariila mama acasaLicitatie online Work At Home Moms Romanialifecoach!logo to golucram de acasalucru de acasamake-upmama antreprenoare presiunea rolurilormama antreprenormama connectmama connect clujmama connect si trocMama connect şi troc - Baia Maremama connect si troc brailamama connect si troc iasimama festMama Fest - ediţie de toamnă Baia MareMama Fest - Târg de Crăciun Baia Maremama fest baia maremama fest martisor constantamama fest timisoaramama singuraMama Start-Up Home and DecoMamaFestmame meseriaseMame Meseriaşe în PloieştiMame meseriașe la Centrul Comercial Auchan Titan!Mamele singure au superputeri 1 - Situatii abuziveMamele singure au superputeri 2: Demonstratie cosmetice naturalemandale pictate pe lemnmargeleMarketingmarketing si prMărțișoare realizate de mamele WAHMmentoratmindfulnessMirela'S Handmade STOREne personalizam tricoulnlp pentru mamicinoutati fiscale 2018 pfaoportunitati de finantareoportunitati finantarepermaculturapetrecerePETRECERE WAHMPetrecere WAHM Baia Marepetrecere wahm bucurestiPFApicnicpicnic si drumetiepictura sticlaplaci basorelief cu aurelia niculaiplan afaceriplan de afaceripoarta-ma in povestepoints of youPRprezentare de modaprezentare modaprint to goproiect fotoproiectie de filmProiectie de filmePromovare onlineProtectia drepturilor de proprietate intelectualaPublic speaking Mom@Workrelatia parinte copilsa invatam contabilitatesa pictam figurina preferatasapunsapunulSărbătorim copilăria - Baia Marescoala de arte si meseriiscolarim crestem devenimscrapbookingsecret santaSecret Santa WAHM ConstanţaSeoSEO. Metode de promovare onlineSesiune de beauty si rasfat alaturi de Alina SeransezatoareSezatoare de croitoriesezatoare de fotografieSezatoare despre sistemele MLMSezatoare despre sistemele MLM - Forever Living si Herbalifesezatoare MLMshabby chicSharesi tu potisocial media trendssoft skillsspecialist HRSprijin emotionalSprijin emotional pentru mamele singureSRLSRL vs. PFASticlă de sărbătoare cu Laura Odagiustreet deliverySuişuri şi coborâşuri în lucratul de acasăsuport grup pentru mame wahmtargtarg de ziua femeiitarg martisortehnica crapariitehnica serveteluluitehnici cusutterapie beautytime managementtricotattrocUn exercitiu pentru a exersa claritatea si increderea in propria capacitate de a ne atinge obiectiveleutilizarea uleiurilor esentialevanzari onlinewahmwahm se implicaWAHM se implica - august 2017WAHM SE IMPLICA NOIEMBRIE 2017WAHM SE IMPLICA OCTOMBRIE 2017WAHM SE IMPLICA SEPTEMBRIE 2017webinarwebinar job onlinewebinar oportunitati de finantarework and life balancework at home momwork at home momsziua portilor deschise

LEAVE A COMMENT