Satul cu Muieri – Povestea unei asociații care crește ideile mamelor pricepute

Material realizat de Cristina Guraliuc de la Mama Citeste

“Undeva, într-un ținut brăzdat de munți, pe unde curge liniștită Dunărea și-s câmpiile pline de oameni îmbujorați care lucrează pământul, este un sat cum nu e altul. Un sat în care locuia cu numai patru ani în urmă, o singură femeie pe nume Elena. Elena, subțirică și iute din fire, era tare gospodină și, în timp ce își creștea pruncul abia născut, a început să se îngrijească de o livadă bogată de meri. Când era timpul bun, culegea mere roșioare și zemoase de ți se topeau în gură. A mers din sat în sat cu coșul plin ca să le vândă și toată lumea știa deja ce mere bune cresc în livada Elenei.

A trecut timpul și când copacii s-au îmbrăcat în zăpadă moale, cernută din cer ca zahărul pudră pe o prăjitură, deja Elena avea ajutoare. S-au adunat mai multe mame, de prin toate părțile țării, era o zarvă în sătuc și o bucurie! Casă lângă casă, gard lângă gard, toate muierile satului meștereau câte ceva. Unele făceau prăjituri așa de bune, că le-ai fi mâncat și în post, că te-mpingea păcatul. Altele născoceau rețete de zacuscă, le puneau în borcane cu șnur de iută la gât și le vindeau în alte sate. Erau și mame care croșetau sau făceau hăinuțe pentru copii ori care se pricepeau la sfaturi de drămăluit banii. Din când în când se făcea câte o șezătoare și se adunau multe mame să învețe una de la alta. Cu copiii după fuste, agățați de gât sau pe șold, mamele munceau cu folos și bucurie. Se aveau ca surorile.

Ei, și sătucul a crescut încet, încet, ca pâinea la dospit. Satul cu o singură casă a devenit satul cu mii de case, femeile erau pricepute și la gătit, creșteau și pruncii și când le apucau supărările, se alinau una pe alta. Erau și dintre acelea care nu știau de ce să se apuce, pe ce să pună mâna ca să-și găsească rostul. Atunci se întocmea sfatul satului, se adunau mame pricepute în toate-cele și le învățau pe cele tinere. Mare bucurie pentru ele că din mâna lor mai ieșea încă o mamă de ispravă! Câtă mândrie când vedeau cum, după aceea, ieșeau ucenicele pe poartă cu câte o brățară de mărgele, o prăjitură cu mere sau un fular împletit, să le ducă la târg, la vânzare. Ca bobocii care înoată prima dată.

Din când în când, câte o mamă pleca la oraș, la târguri mari, la care toate visau. Atunci se adunau multe femei să o petreacă, să îi spună o vorbă bună, să o cuprindă în brațe, că era una de-a lor și se mândreau toate.

Satul acesta despre care vă spun, nu-l știa nimeni. Dar așa o bucurie câtă răsuna pe ulițele lui, că lumea trebuia să audă de el într-un fel sau altul. Și din vorbă în vorbă, i s-a dus vestea în toată țara, că în satul acela, toate femeile munceau de-acasă, fiecare se pricepea la câte ceva și erau toate una și una. „De-ar fi toată țara ca satul ista al meu, oglinda lui, tare bine ne-ar mai fi la toți!”, spunea Elena adesea, la șezători. Că țara era frumoasă, dar prea erau oamenii supărați, prea își întorceau spatele. Pe când în sătucul Elenei, femeile se ajutau între ele, se bucurau din orice. De-ar fi toată țara ca sătucul ista…

Satul din poveste este de fapt întruchiparea Asociației „Work at Home Moms”, înființată de Elena Gorun din dorința aprigă de a ajuta mamele cu idei, să le ducă mai departe. Mamele anteprenoare găsesc aici sprijin moral și financiar, asociația se implică frecvent în organizarea de ateliere și seminarii cu tematici diferite, din toate domeniile, de la croșetat, la contabilitate. Scopul este ca mamele care lucrează de acasă sau care își doresc acest lucru, să dobândească cunoștințe cât mai vaste pentru a-și desfășura activitatea în armonie. Multe dintre femei sunt vulnerabile, singure, depășite emoțional de anumite situații, comunitatea creată în jurul asociației le oferă tot sprijinul pentru a merge mai departe. Vrem să vedem cum mamele cresc frumos nu doar copii, ci și mici afaceri, care să le aducă mulțumiri sufletești și bănești deopotrivă. O mamă fericită, o familie fericită, nu-i așa?

Iubim România așa cum este, nu am schimbat decât ritmul în care evoluează. L-am vrea mai alert, mai cu viață, pentru că țara aceasta chiar merită! Odată cu ea, evoluăm și noi.”

Mihai Alina descrie forța fantastică a mamelor WAHM, precum și importanța comunității, a rolului esențial pe care fiecare îl are aici.
Îți mulțumim, ne-a încântat să citim! <3

“Când vin aici și punem țara la cale simt că așa, femei ca noi, stăteau acum mii de ani în matriarhate și fix la fel își conduceau ele comunitățile, cu dragoste, cu blândețe, cu înțelegere. Și una făcea vase de lut și alta le picta și o alta culegea fructe și le conserva în ele și alta făcea rochii și sigur era și una care făcea bijuterii și o alta care știa să le curețe la Lună și să pună magie bună în ele. ”

Cu toate încrederea în mamele care lucrează de acasă!

Brosura Baia Mare

Album foto https://www.facebook.com/pg/WAHM.Romania/photos/?tab=album&album_id=1340731609376496

Album WAHM Bucuresti

Album foto https://www.facebook.com/pg/WAHM.Romania/photos/?tab=album&album_id=1497897663659889

Birou de WAHM

Album foto https://www.facebook.com/pg/WAHM.Romania/photos/?tab=album&album_id=806168379499491

Soțul meu super-erou

Album foto https://web.facebook.com/pg/WAHM.Romania/photos/?tab=album&album_id=964669893649338

#decelucreznoaptea

Hashtag https://www.facebook.com/hashtag/decelucreznoaptea?source=feed_text&story_id=1126536450769169

#wahmpayitforward

Hashtag https://www.facebook.com/hashtag/wahmpayitforward

Making of – Mamele WAHM lucrand

Album foto https://www.facebook.com/pg/WAHM.Romania/photos/?tab=album&album_id=1166366030146389

Cititorii impatimiti la Flashmob – Poarta-ma in poveste!