. . .

Interviu cu Ligia Boscu de la Librartis

Interviu realizat de Cristina Guraliuc de la Mama Citeste

“Sunt Cristina, mama care scrie câte-n lună și-n stele. Inventez povești de când eram copil, de asta am vrut mereu să fiu “reportajist” când mă fac mare. Și cum în fiecare jurnalist pasionat se ascunde un scriitor gata să iasă din găoace, iată-mă și pe mine scriind povești pentru copii, muza mea fiind Ilinca dragă, pruncul meu de mai bine de 1 an.”

 

Ligia m-a dat pe spate cu totul când mi-a spus că încă păstrează corespondența pe care a avut-o ani de-a rândul cu soțul ei. Zeci, zeci de scrisori frumos stivuite într-o cutie cu amintiri, cât de frumos! Asta spune atât de multe despre sufletul ei bun, despre cât de boemă este ea, femeia. Pentru că i-a plăcut așa mult scrisul și lucrul de mână, a început timid proiectul „LibrArtis” care a prins aripi și acum se înalță tot mai sus, tot mai sus. Este o bucurie să întâlnești oameni ca Ligia!

Ligia, tu mai scrii de mână?

Da, în fiecare zi! Îmi place mult să scriu de mână, să dau valoare și contur literelor pe care le aștern pe hârtie. Scrisul de mână este unul dintre cele mai prețioase daruri ale spiritului uman. Mă liniștește, mă ajută să mă exprim mai ușor, să mă regăsesc și să îmi pun gândurile în ordine. Scrisul de mână m-a însoțit cumva pe parcursul vieții. La 20 de ani am profesat ca educator și, mai târziu, ca profesor de geografie. O mărturie a acestei pasiuni este și corespondența pe parcursul câtorva ani, între mine și soțul meu, care a adunat sute de scrisori. Le păstrăm și acum, urmând ca la 50 de ani de căsnicie să le recitim (va dura ceva timp). Emoția scrierii unei scrisori, a lipirii timbrului pe plic și a expedierii o am și acum. De aceea, clienților mei le ofer cartonașe de mulțumire, scrise de mână.

Uau! Ce idee frumoasă să adunați scrisori. De când vă cunoașteți?

Ne cunoaștem din clasa a III-a, practic este posibil ca prima corespondență să fi fost de fapt niște bilețele schimbate prin ore.

Ce amintiri porți cu tine din copilărie?

Îmi amintesc cu drag cum stăteam ceasuri în șir privind-o pe bunica cum tricota pulovere și diverse articole de îmbrăcăminte. Era relaxată și în același timp concentrată pe fiecare detaliu la care lucra. Dar, mai mult decât orice, îmi plăcea să surprind momentul în care fiecare lucrușor la care trudise, uneori și o săptămână, își întâlnea beneficiarul. Oamenii se bucurau de lucruri simple, dar acele lucruri, în modestia și simplitatea lor, păstrau în ele o energie aparte, dată de mâna celui care le lucrase și de acel fragment din viața sa. Rememorez adesea aceste emoții atunci când lucrez la caiete.

Dacă ai face acum cunoștință cu Ligia, copilă încă, de acum multă vreme, cum te-ai prezenta? Cine ești?

Sunt sigură că fiecare om păstrează în sine copilul care a fost. La unii se vede mai mult, la alții mai puțin, dar copilul există. Dacă aș întâlni-o pe Ligia copil, nu aș sta prea mult să ne prezentăm, ci am trece direct la o porție de joacă sau de smotoceală (depinde de vârstă). Dacă totuși ar trebui să îi transmit ceva, aș asigura-o că totul va fi bine, că nu-și va pierde niciodată spiritul jucăuș și creativ, că va întâlni pe drumul său oameni minunați pe care se poate baza. I-aș spune că merită să fie mai încrezătoare în propriile forțe și că timpul trece foarte repede.

 

Știu că faci agende personalizate, încărcate de culoare și optimism. „LibrArtis” se numește proiectul tău și aș vrea să știu toootul despre el. Poți să spui că am ieșit la o cafea cu el, haha.

Ideea de a avea propria noastră activitate de producție ne-a preocupat în permanență. Ne doream să ne suflecăm mânecile și să facem ceva palpabil și util despre care să putem spune: „Iată, lucrul acesta este făcut de mâna mea.” Întrebarea era ce, pentru că nu stăpâneam un meșteșug anume. Ideea ne-a venit cu puțin timp înainte de Crăciun, în 2015, când am văzut cum oamenii alergau care-ncotro după un cadou mai deosebit.

Pe scurt, povestea a fost că am vrut să îmi fac singură o agendă. Nu am lăsat niciodată să înceapă un an fără să am o agendă nouă. Soțul meu a mers la o librărie și s-a întors cu o coală uriașă de carton de mucava. Ne-am învârtit câteva ore în jurul ei, pentru că singurul lucru pe care îl aveam, în afară de carton, era un cutter. După câteva ore, am făcut prima noastră copertă, cu lipici luat de la copii și hârtie de împachetat, pe care o aveam în casă.

Am fost foarte entuziasmați (păstrăm și astăzi acea primă copertă). Primele 4-5 caiete le-am realizat chiar din acea coală de carton și le-am oferit în dar. Toți care le-au primit au fost extrem de încântați, unii chiar ne-au întrebat de unde le-am cumpărat. Apoi, ne-au comandat alte caiete sau ne-au recomandat. În timp, ne-am perfecționat tehnica de lucru, am diversificat partea grafică și avem o parte din instrumentele necesare pentru a face finisaje de calitate. Personalizarea caietelor, inserțiile cu mesaje motivaționale din interior și finisajele oferă un plus de valoare, dar și inspirație celor care le folosesc. Fiecare caiet este făcut de mâna noastră din scoarță în scoarță. Toate caietele și agendele sunt realizate individual, în serii mici, păstrând în ele energia și căldura atingerii mâinilor omenești, iar dacă timpul înseamnă viață, atunci ele conțin un strop din viața celui care le-a creat. Pe lângă toate acestea, prin acest proiect ne exprimăm prețuirea pentru scrisul de mână.

Viziunea LibrArtis este de a sprijini scrisul de mână într-o lume în care există deja țări în care caligrafia a fost eliminată din educația copiilor. În acest moment suntem în etapa de pregătire a unui proiect pilot ce presupune o aplecare mai atentă asupra caligrafiei. Dar, cum pasiunea și energia dedicate unui proiect nu sunt întotdeauna singurele ingrediente, resursele sprijinirii acestui proiect vin din caietele LibrArtis. Așadar, fiecare caiet comandat reprezintă un mic pas înainte!

Un caiet sau o agendă personalizată sunt daruri care au menirea de a mulțumi unui om drag, de a ține la vedere iubirea sau prețuirea, de a surprinde și a consolida prietenii, de a colora viața celor dragi, de a inspira și motiva oamenii frumoși din viața noastră.

Oh, da, cât de trist că unii copii nu vor ști niciodată cât de minunat este să scrii caligrafic. Tu îți amintești cum era scrisul tău de micuță? Eu știu că rotunjeam muuult literele, mi se păreau mai dodoloațe, mai vesele.

Eu TREBUIA să scriu frumos pentru că, altfel, riscam să „zboare” foile din caiet. Rețin că mă mira un pic faptul că doamna învățătoare făcea literele mari de mână mai înflorate, nu prea semănau cu cele din Abecedar. E posibil ca și de acolo să îmi fi rămas plăcerea de a adauga mici brizbrizuri la litere, atunci când le aștern pe hârtie.

 

Cum de nu ai rămas în inima Moldovei? Uite, eu am terminat facultatea tot la Iași și, recunosc, dacă aș alege un loc din România în care să mă mut definitiv, ar fi cu siguranță Iașul. Mi-e drag de mor! Ție?

Iașul a reprezentat pentru mine una din cele mai frumoase etape ale vieții. Pe lângă procesul firesc de cristalizare a personalității, în anii studenției am cunoscut oameni extraordinari, care m-au ajutat să mă cunosc mai bine și să înțeleg ce îmi doresc de la această viață. Mi-au plăcut multe lucruri în Iași, de la plimbările interminabile prin Grădina Botanică sau Copou, la liniștea bibliotecilor sau agitația vieții de cămin. Toate își păstrează un loc special în sufletul meu. În același timp însă, am învățat să mă bucur de tot ceea ce îmi oferă viața. Nu plănuiam să trăiesc în București, dar a existat întotdeauna o fascinație pentru acest oraș. Acum, pentru mine Bucureștiul este acasă. Aici am amintiri atât de dragi legate de cei doi copii ai noștri și de începuturile căsniciei. Este locul unde am reușit să creăm cele mai frumoase proiecte ale noastre. Cred că omul sfințește locul și, oriunde te-ai afla, poți să construiești lucruri mărețe, indiferent despre ce aspect al vieții vorbim.

Ești omul care invită la ceai sau care așteaptă să fie curtat un pic?

Îmi place, în egală măsură, să invit și să fiu invitată. Prețuiesc timpul petrecut în compania oamenilor și cred cu tărie că aceste interacțiuni ne îmbogățesc viețile și sunt surse de inspirație reciprocă.

Spune-mi ce dă culoare vieții tale.

Cei doi copii minunați și soțul meu sunt cei care dau culoare vieții mele, sunt sursele mele inepuizabile de inspirație și energie. Ei sunt curcubeul meu!

Te văd ca pe o mamă super gospodină care gătește numai bunătăți. Mă apropii de adevăr?

Cristina, trebuie să te dezamăgesc un pic, dar gătitul nu este un punct forte al meu. Gătesc fiindcă este necesar, am doar sporadic accese de pasiune culinară, în special dacă este vorba de brioșe sau borș moldovenesc. În schimb, mă bucur de calitățile de bucătar ale soțului meu, care reușește de fiecare dată să ne surprindă cu fel și fel de bunătăți, ce binecuvântare!

 

Ce lecție învățată de la mama ta ai vrea să dai mai departe?

Oricât de greu ți-ar fi nu renunța niciodată la ceea ce îți dorești cu adevărat. Suntem mai puternici decât de imaginăm!

De obicei te arunci cu capul înainte sau analizezi bine înainte să faci un pas decisiv?

Am tendința să analizez lucrurile cu atenție. În familia noastră avem o regulă pe care o respectăm: lăsăm să treacă cel puțin o noapte înainte să luăm o decizie importantă. Eu și soțul meu facem echipă de peste 20 de ani și a lua decizii împreună a devenit a doua natură, indiferent că este vorba de lucruri mici sau mari.

Te invităm să apreciezi și urmărești activitatea noastră prin:

TAGS CLOUD

#wahmvulnerabil #cancerullasan #sevindeca1 iunie - WAHM Piatra Neamt - Ateliere pentru copii1 Iunie alaturi de WAHM Constanta13 aprilie - 31 mai 2018201821 aprilie 20187-9 septembrieABCabc-ul fotografiei de produsacomodarea cu gradinitaactivitati de vacantaalaturi de Andra Todiritaalături de Irina Marangicaleea terapeuticaAlegerea profesionala cu Paula GodeanuAntreprenoriat in 2018 - Mama AntreprenorAradaranjamente floraleAranjamente Florale cu Anamaria HirizescuAroma de lavanda - ArgesArtaarticol dedicat mamelor creativeAspecte esențiale privind implementarea GDPRatelieratelier bijuteriiatelier brioseatelier cosmeticeAtelier creativ de pictat pe tricouri cu Rada Irimiaatelier croitorieAtelier Cu Si Despre LânăAtelier de automachiaj - machiajul de ocazieAtelier de automachiaj - Machiajul in 10 minute cu Ioana BarbuAtelier de confectionat Anemone cu Roxana Listratatelier de confectionat bujoriAtelier de confectionat Bujori cu Roxana ListratAtelier de confecţionat dreamcatcherAtelier de confectionat Narcise si Lalele cu Roxana-Nina ListratAtelier de confectionat Trandafiri cu Roxana ListratAtelier de confectionat Trandafiri cu Roxana-Nina ListratAtelier de construit figurine-soldăței cu Aura RoAtelier de creatie - in cadrul Mama fest MartisorAtelier de creatie si desen UsborneAtelier de fotografie de produsAtelier de impaslit planete alaturi de Crina ManolescuAtelier de impaslit portofele alaturi de Crina Manolescuatelier de impaslit zaneAtelier de împâslit Zâne-ConstanțaAtelier de mărgeluțe japonezeatelier de pictat traistuteAtelier de picturăAtelier de pictură pentru copiiAtelier de povesti cu ac și ață alături de Cusături DobrogeneAtelier de sapunuri naturaleAtelier de Self MakeupAtelier de Self Makeup - Mame CocheteAtelier Decoupage & ReliefAtelier Decoupage Craciun cu Cristina Tutuianuatelier floralatelier globuriatelier haine cu 9 vietiatelier impaslireatelier impaslitatelier impaslit planeteatelier impaslit zaneatelier jucarii reciclateatelier prajituriatelier sapunatelier weavingAtelier Yumeiho (masaj japonez)Ateliere / seminarii la Mama fest - Baia Mareateliere copiiateliere de vara copiiateliere de vara pentru copiiAteliere la Mama FestAteliere la Mama Fest - BucurestiAteliere Mamafest Cluj- Napocaateliere varaateliere wahmAtelierul de împâslit Zâne - ConstanţaAtelierul de Pictat Trăistuţeavioane de hartiebalkanik festBazele planificarii si redactarii unor proiecte de finantarebeautybeauty si rasfatbijuteriiBlogger MomBrăilabrandingBranding personalBrau înflorat cu Irina MarangicbroderieBroderie in relief in 4 pasibroderii voioaseBucurestiBucuresti si IlfovcadouCamara cu veselie - editia a cinceaCateva vorbe despre contractecaut jobcauze și solutiiCe facem cu copiii cand avem de lucru?Ce faci atunci când controlul nu mai e în mâinile tale?cele 12 simturicer lectura copiicerc de lecturaCERC LECTURAcerc lectura copiiClopotei ceramici traditionali cu Aura RoClujCluj-Napocacoditele cu tus- Mame CochetecomunicareComunicare Eficientăconfectionat martisoareconsiliere contabilaconsiliere juridicaconsultanta cosmeticacontabilitateContabilitate - documente primare partea 1copilul interior al omului de succesCoroniță de Crăciun cu Roxana Listratcosmeticecosmetice handmadeCosul cu bunatatiCozonac cu maia la Princess Cake StoreCraiovacreştemcroitoriecroitorie de bazaCroitorie de baza 1 cu Irina MarangicCroitorie de bază 3 - Bluza tip IE alături de Irina MarangicCroitorie de bază 4 - Rochia de varăCroitorie de bază 5 - Tiparul bluzei de damăcrosetatCum arata postarea ideala de prezentare a serviciilor pe Facebook?Cum crestem vizibilitatea paginilor de Facebook?cum infiintam un afterschoolCum iti poti gasi timp pentru tine lucrand de acasa?curs de brodatcurs de croitorieCurs de croitorie 4 produseCurs de croitorie pentru incepatoricurs de graficacurs de prim ajutorcurs fotocurs fotografiecurs inot copiicurs picturaCurs practic marketing onlinecurs vanzaricusaturiDeclaratia unica 2018Decorarea cu sablonDecoraţiuni din pastă de zahărdecoupagedecoupage de iarnaDecoupage de iarna cu Laura Odagiudefilare modaDemo curs de croitorie dedicat Work at Home MomsDespre EtsyDespre mici si mari meseriasidevenimdezvoltare personalaDezvoltare personala in afaceriDigital marketing Mom@WorkDIY: hainute din materiale reciclatedor de doinaechilibru viata profesionala personalaeditia Ieditie de martisorediție de toamnăeducarea simturilorEducația financiară a antreprenorului românEducatie financiaraelefănțelul coloratElza Ilina Elza - bijuterii rupte din iiEvenimente create alaturi de si pentru WAHMs!Expoziție de fotografie ”100 de zile de vară”expoziție de PaștiFacebook ADS cu Daniela BuracFacebook si business dincolo de graniteFacebook si Seofacebook tricksfelicitare craciunFeminitate pentru Super Mame CocheteFestival de Artizanat - Mama FestFestivalul Dacilor BelișFlashmob - Poarta-ma in povestefonduri europeneforma legalafotograffotografiefotografie de produsfotografie produsFrunzarici la Targul de Craciun MamaFestFrunzarim la MamaFest editie de toamna TimisoarafundraisegokidGoogle AdWordsgradinaHai la joaca!handmadehobby afacereHomeschooling și lucrul de acasăhttps://www.facebook.com/events/251647158742775/iarmarocIasiIeșire WAHM Piatra-Neamținaltam zmeeIncepe clasa zero - si acum?infiintare firmeintalnire despre sistemele mlmintalnire wahmInteligenta emotionalaInteligenta emotionala in relatia cu clientii (colaborare WAHM)interviuinterviu cu adriana dumitrascuinterviu cu alexandra cretu de la Chic'n Art DesignInterviu cu Alexandra MotaInterviu cu Andrea Mihaiescu VurdeaINTERVIU CU ANGELA MANDRAGIU DE LA „FETRU FERMECAT” SI „CREIOANE FERMECATE”interviu cu Cris Blackcatinterviu cu cristina ciobaninterviu cu cristina ropotaninterviu cu diana techereInterviu cu Gabriela RusuInterviu cu Georgiana Ropotă de la „Smally”Interviu cu Irina Mitrofaninterviu cu nicoleta nicsan de la fuioru fermecatInterviu cu Oana Georgi- Atelier de maini iscusiteInterviu cu Raluca Purcarea de la Young Academicsinterviu cu svetlana spanuinterviu simona suciuIntroducere in tehnica serveteluluiInvatam sa croimInvatam sa crosetamInvatam sa pictamIubirea - Micuta Particula a UniversuluiIULIE FARĂ PLASTICjocuri din copilariejocurile copilarieijucariiKids Land Festla mama acasaLa mama acasă - Grădiniţa MayaLa mama acasa in Gradina Rustica!La o plimbarela taifas cu un artistlibrartisLicitatie online Work At Home Moms RomaniaLife&Business Coaching - TO GOlifecoach!ligia bosculogo to golucram de acasalucru de acasamake-upmama antreprenoare presiunea rolurilormama antreprenorMama antreprenor - expoziţie de proiecteMama Antreprenor Connect and networkingMama cauta job nou!mama connectMama Connect & Secret SantaMama Connect and Networking Iunie 2018mama connect clujMama Connect Galațimama connect si trocMama connect şi troc - Baia Maremama connect si troc brailamama connect si troc iasimama festMAMA FEST - ConstantaMama Fest - ediţie de toamnă Baia MareMama Fest - Târg de Crăciun Baia Maremama fest baia maremama fest de pastemama fest martisor constantamama fest timisoaramama singuraMama Start-Up Home and DecoMamaFestMamafest - ediţie de primăvară Baia Maremame care ne inspiraMAME CARE NE INSPIRA- EPISOD 10Mame care ne inspira- episod 4Mame care ne inspira- episod 6Mame care ne inspira- episod 7MAME CARE NE INSPIRA- EPISOD 8Mame care ne Inspira. Traditiimame meseriaseMame Meseriaşe în PloieştiMame meseriașe la Centrul Comercial Auchan Titan!Mamele singure au superputeri 1 - Situatii abuziveMamele singure au superputeri 2: Demonstratie cosmetice naturaleMami Relax by Marlen CiucăManagementul timpului cand esti WAHMmandale pictate pe lemnmargeleMarketingmarketing si prMărțișoare realizate de mamele WAHMmentoratMestesugurimindfulnessMirela'S Handmade STOREMom makeup alaturi de Catalina Daniela Aronne personalizam tricoulnicoleta nicsanNLP in Businessnlp pentru mamiciNoile modificari in Codul fiscal (Pfanoutati fiscale 2018 pfaO prietena nouă: croșeta!O zi ploioasaOng)oportunitati de finantareoportunitati finantareOra de ceramica 2 pentru piciOra de ceramica 3 pentru piciOra de ceramica 4 pentru piciOra de ceramica pentru piciParteneriat Site4All si WAHMpermaculturapetrecerePETRECERE WAHMPetrecere WAHM Baia Marepetrecere wahm bucurestiPetrecere Wahm Craiova - Lavender EditionPetrecere WAHM TimișoaraPFAPiatra NeamtpicnicPicnic in gradinapicnic si drumetiePicnic WAHMPictăm un tabloupictura sticlaPitestiplaci basorelief cu aurelia niculaiplan afaceriplan de afaceripoarta-ma in povestePoarta-ma in poveste (3 intalniri succesive)points of youPovesti cu semne romanestiPRprezentare de modaprezentare modaPrezentarea manevrelor de prim ajutorprint to goproiect fotoproiectie de filmProiecție De Film - Orășelul AlandalaProiectie de filmePromovare onlineProtectia drepturilor de proprietate intelectualaPublic speaking Mom@WorkPut Your Hands in the Air - Palatul National al Copiilorraluca dumitrescuramona rosuReciclare si transfer de textrelatia parinte copilRelaționarea în afaceri - dificultățiRelaxare și cunoașteresa invatam contabilitateSa ne imprietenim cu masina de cusutsa pictam figurina preferatasapunsapunulSărbătorim copilăria - Baia Marescoala de arte si meseriiŞcolărimscolarim crestem devenimscrapbookingsecret santaSecret Santa WAHM ConstanţaSeminar de informare - Curs gratuit Competenţe antreprenorialeSeminar despre dezvoltarea copiilor în functie de varstaSeoSEO. Metode de promovare onlineservicii de consultantaSesiune de beauty si rasfat alaturi de Alina Seransezatoaresezatoare BucurestiSezatoare de croitoriesezatoare de fotografieSezatoare de iarna IISezatoare despre sistemele MLMSezatoare despre sistemele MLM - Forever Living si Herbalifesezatoare MLMȘezătoare pentru mici și marishabby chicSharesi tu potiSI TU POTI - Seminar dezvoltare personala Piatra Neamtsocial media trendsSocializareSocializare 3 GalatiSocializare ConstantaSocializare WAHMsoft skillsspecialist HRSprijin emotionalSprijin emotional pentru mamele singureSRLSRL vs. PFASticlă de sărbătoare cu Laura OdagiuStorytelling "Jack and the beanstalk"street deliverySuişuri şi coborâşuri în lucratul de acasăsuport grup pentru mame wahmtargTarg De CraciunTarg de Craciun WAHM Iasitârg de PaștiTarg De Primavara Mama FestTârg De Sărbători- Decembrie De Povestetarg de ziua femeiitarg martisorTargul Mamicilor Creative- ConstantaTârgușor de hainetehnica crapariitehnica serveteluluitehnici cusutterapie beautytime managementTime Management FacebookTimișoaraTobiasTonik WAHMtricotattrocUn exercitiu pentru a exersa claritatea si increderea in propria capacitate de a ne atinge obiectiveleutilizarea uleiurilor esentialevanzari onlineVernisaj „În Joacă“Vine Mos Nicolae- Party WAHMwahmWAHM Brăilawahm se implicaWAHM se implica - august 2017WAHM SE IMPLICA NOIEMBRIE 2017WAHM SE IMPLICA OCTOMBRIE 2017WAHM SE IMPLICA SEPTEMBRIE 2017WAHM SE IMPLICA – FEBRUARIE 2018WAHM SE IMPLICA – IANUARIE 2018wahm vulnerabilwahmvulenrabilwebinarWebinar - Mama Start-Up LocalWebinar despre feminitatewebinar job onlinewebinar oportunitati de finantarework and life balancework at home momwork at home momsWorkshop Fimo MaciWorkshop: Sunt mamaYin YogaZilele Bucurieiziua portilor deschise

LEAVE A COMMENT