. . .

Interviu cu Petra Sandor de la Plastefina si Odaia cu bujori

Interviu realizat de Anamaria Budai, coordonatoare WAHM Baia Mare și inițiatoare Citim cu Drag.

Cu Petra am interacționat la un târg local, mi-a dat impresia de mamă wahm, mamă care își include atât de firesc și natural puiul în activitatea ei.

Povestește-ne despre proiectele tale.

Am două proiecte: primul e Plastefină, iar al doilea e Odaia cu Bujori. Le voi lua pe rând.

Plastefina este o plastelină artizanală făcută de mine în bucătăria mea, o jucărie netoxică, biodegradabilă și naturală. Totul a început cu un post pe grupul Work At Home Moms România în care ceream memebrelor să se încrie pentru a testa plastelina mea. Consider eu ca a fost cel mai bun început pentru că m-a ajutat extraordinar de mult să îmi îmbunătățesc produsul și să văd preferințele potențialilor clienți.

Cu toate că am investit ceva bănuți, a meritat și dacă ar fi să o iau de la capăt tot la fel aș proceda. Doresc să mulțumesc tuturor mamelor care au făcut parte din grup, ajutorul lor a fost esențial.

Din vară până acum am participat la 4 târguri, am făcut o pagină facebook dedicată Plastefinei. Spre marea mea satisfacție Plastefina are trecere și acum este un mecanism care începe să funcționeze singur. Nu am foarte mult timp pentru a face promovare, dar primesc comenzi constant.

Cel de-al doilea proiect al meu se numește Odaia cu bujori și este un cabinet de cosmetică deschis în Baia Mare. Cosmetica este pasiune pe care am descoperit-o pe când locuiam in Anglia unde serviciile de înfrumusețare pe lângă că erau prea scumpe lăsau de dorit. Deși nu sunt deloc cochetă am constatat că îmi făcea mare plăcere să îmi ajut verișoarele stabilite în Londra să se epileze, să se penseze. Cam lunar ne adunam acasă la una dintre noi pentru “seara fetelor” unde ne epilam, ne pensam, ne făceam împachetari cu parafină, ne puneam măști pe față la un pahar de voie bună și povești.

Nu am avut curajul să duc mai departe hobby-ul meu decât după nașterea fiului meu. Am absolvit un curs de recalificare profesională și iată că am deschis salonul meu de cosmetică.

În Odaia cu bujori vreau să ofer relaxare, calitate și să ajut la redescoperirea frumuseții din firesc și natural. Simt că mi-am găsit chemarea și nimic nu îmi aduce satisfacție mai mare decât un client mulțumit.

Datorez mult, mult, mult grupului Work At Home Moms România. M-a ajutat să îmi dau o formă ideilor mele, să le transform în produse, să am incredere că pot. Cel mai important pas (pe care l-am făcut sprijinită de WAHM Baia Mare), consider eu, l-am făcut în momentul în care mi-am făcut forme legale. Consider că odată făcut acest pas uriaș și, uneori destul de înfricoșător, mi-am transformat hobby-urile în altceva, le-am dat șansa să evolueze.

Cum imbini activitatile, mamă de doi, Plastefina, salonul?

Nu o să vă mint. Este destul de greu. Am doi copii mici. Mara are trei ani iar Iustin are un an. Mara a început să meargă la grădință iar Iustin e acasă cu mine.

Sunt binecuvântată cu un soț foarte implicat în viața copiilor și cu prezența a două bunici care mă ajută la nevoie. Acum fiecare săptămână este planificată în funcție de cine o duce pe Mara la grădiniță, de orarul soțului meu (profesor), de programul celor două bunici. Să vedeți ce distractive e când apare ceva neprevăzut!

Plastefina o fac când una dintre bunici se oferă să îi ia pe cei doi prichindei. Dacă fac un kilogram de plastefină sau 100 de kilograme toată o vor pentru ei. Iar la salon merg doar când am programări pe care le pun numai când soțul meu e acasă și poate sta el cu micuții. Deja m-am obișnuit cu ritmul ăsta. Fără familie nu știu dacă aș reuși. Cu toate că uneori îmi e greu și obosesc îmi aduc aminte că alternativa ar fi de 100 de ori mai grea. Așa, cu puțin efort, sprijin din partea familiei reușesc să fiu alături de ei, ei pot crește lângă mine. Motivul pentru care am devenit wahm cu acte în regulă a fost acela de a putea lucra în jurul familiei, de a putea pune familia pe primul loc.

 

Ce modalități de promovare folosesti?

Nu prea am timp să fac promovare. Asta este în dezavantajul meu. Sper că voi avea mai mult timp pentru asta pe măsură ce cresc copiii. Consider că cea mai bună și mai eficientă promovare stă în calitatea produseor sau a serviciilor și în capacitatea de a comunica empatic cu clienții. Până acum m-am bazat foarte mult pe recomandări.

Sunt foarte mândră că am reușit să creez un logo frumos pentru Plastefină, o identitate și o poveste autentică care rămâne în memorie. Același lucru îl fac acum cu Odaia cu bujori. Am deschis doua pagini de facebook de care îmi propun să mă ocup mai mult. Sper că voi putea să aloc 2, 3 ore pe săptămână promovării și publicității.

Unde te pot gasi clienții? Livrezi plastefina și în țară?

Clienții mă pot găsi pe https://www.facebook.com/Plastefina-922677887858855/ pentru Plastefină. Trimit plastefina și în țară. Din momentul plasării unei comenzi ferme îmi rezerv 7 zile pentru a face și expedia plastefina. Iar pentru niște clipe de relaxare pot fi găsită pe https://www.facebook.com/Odaia-Cu-Bujori-192408891236983 sau în Baia Mare pe strada Pășunii nr 1 în incinta salonului New Style.

Cu ce resurse ai pornit la drum?

Am pornit la drum cu o idee și cu multă încăpățânare. Cu Plastefina nu a fost prea greu pentru că făină, apă, ulei, sare cred că are oricine în bucătărie. Cu cosmetica a fost mai problematic pentru că a trebuit să plătesc costul cursului (un efort financiar la care am stat mult să cântăresc deorece îmi depășea cu mult venitul lunar) și să fac în așa fel încât să pot frecventa cursul 3 zile pe săptămână timp de 6 luni. Nu a fost ușor, dar cumva,cumva am reușit.

M-am gândit foarte bine și am ajuns la concluzia că banii se cheltuie și se fac, dar timpul trece și nu vine înapoi. Vorba unei prietene foarte bune care la aprope 80 de ani îmi spunea “Petra, să știi că niciodată nu vei fi mai tânără decât azi” e ca o mantra pentru mine. Prefer să încerc și să eșuez decât să am regretul de a nu fi încercat.

Ce planuri de viitor ai?

Am planuri de viitor destul de ambițioase. Am avut tangență cu fondurile europene, mi-ar plăcea să scriu un proiect care să mă ajute să îmi dezvolt proiectele. Acum pentru mine viitor e ceva destul de aproape. Când spun viitor mă găndesc la luna viitoare. Încerc să mă bucur de copii pentru că ei cresc atât de repede!!! Încerc să nu mă grăbesc pentru că am foarte multe de învățat. Iau totul pas cu pas, încercare cu încercare. Acum experimentez, lucrez cu foarte multe produse pentru a afla care mi se potrivesc cel mai bine. Mă gândesc la viitor și visez foarte mult, însă rămân ancorată în prezent.

 

Cum fidelizezi clienții?

Relația cu clienții e foarte importantă și e unul dintre aspectele pe care pun foarte mare accent. În primul rând sunt mereu disponibilă să comunic cu ei. Eu nu țin neapărat să vând cu orice preț, doresc să îmi informez clienții ca aceștia să afle dacă produsul meu li se potrivește. Un client care cumpără ceva nepotrivit nu are cum să fie un client mulțumit. Apoi dacă, din varii motive, apar nemulțumiri schimb produsul sau returnez banii (după cum solicită clientul).

În Odaia cu bujori ofer mici cadouri (un săpunel de casă, un voucher cadou pentru un masaj facial). De obicei, mai ales în comunitatea WAHM, aflu cu ce se ocupă clientele, poate au ceva ce îmi place sau am nevoie și cumpăr de la ele. Sunt multe moduri de a fideliza un client. Cred că o atitudine amabilă, obiectivă și proactivă face mai mult decât orice bonus sau reducere.

Cum arată o zi de lucru obișnuită pentru tine?

Offf, grea întrebare. Nici o zi nu arată la fel. E un fel de haos organizat. Am noroc că nu îmi place rutina. Totul se face în funcție de copii.

Dimineata o duc pe Mara la grădiniță, dacă am cu cine îl lăsa pe Iustin merg la salon (dacă am programări) sau fac plastefină (dacă am comenzi). Dacă nu am programări nici comenzi de plastefină fug acasă și (încerc) să fac curat sau să gătesc. După-masa fac la fel.

Noaptea nu lucrez pentru că îmi place să dorm. Dacă nu dorm pică toata șandramaua și sunt o prezență absolut neplăcută ca să nu zic că sunt de-a dreptul oribilă. De bine de rău reușesc să mă descurc în majoritatea zilelor. Oricum ar arăta o zi de muncă și orice aș avea de făcut mă asigur să petrec timp și cu familia pentru că ei sunt cei mai importanți pentru mine.

Un gând spre comunitatea wahm?

Vă mulțumesc!!! Poate sună puțin plauzibil însă nici un proeict nu ar fi existat fără comunitatea wahm. Plastefina si Odaia cu bujori sunt rezultatele aderării mele la grupul WAHM România. Multe dintre colaborările care au ajutat la trasformarea ideilor mele în proiecte se datorează grupului WAHM Baia Mare unde am găsit informații esențiae si pertinente. Îndrăznesc să transmit și un al doilea gând: aveți curaj!!!

Îți multumim și îți dorim mult succes!

Te invităm să apreciezi și urmărești activitatea noastră prin:

TAGS CLOUD

1 iunie - WAHM Piatra Neamt - Ateliere pentru copii1 Iunie alaturi de WAHM Constanta13 aprilie - 31 mai 201821 aprilie 2018ABCabc-ul fotografiei de produsacomodarea cu gradinitaactivitati de vacantaalaturi de Andra Todiritaalături de Irina Marangicaleea terapeuticaAlegerea profesionala cu Paula GodeanuAntreprenoriat in 2018 - Mama AntreprenorAradaranjamente floraleAranjamente Florale cu Anamaria HirizescuAroma de lavanda - Argesarticol dedicat mamelor creativeAspecte esențiale privind implementarea GDPRatelieratelier bijuteriiatelier brioseatelier cosmeticeAtelier creativ de pictat pe tricouri cu Rada Irimiaatelier croitorieAtelier Cu Si Despre LânăAtelier de automachiaj - Machiajul in 10 minute cu Ioana Barbuatelier de confectionat bujoriAtelier de confecţionat dreamcatcherAtelier de confectionat Narcise si Lalele cu Roxana-Nina ListratAtelier de confectionat Trandafiri cu Roxana-Nina ListratAtelier de creatie - in cadrul Mama fest MartisorAtelier de impaslit planete alaturi de Crina ManolescuAtelier de impaslit portofele alaturi de Crina Manolescuatelier de impaslit zaneatelier de pictat traistuteAtelier de picturăAtelier de sapunuri naturaleAtelier Decoupage & Reliefatelier floralatelier globuriatelier haine cu 9 vietiatelier impaslireatelier impaslitatelier impaslit planeteatelier impaslit zaneatelier jucarii reciclateatelier prajituriatelier sapunatelier weavingAteliere / seminarii la Mama fest - Baia Mareateliere copiiateliere de vara copiiateliere de vara pentru copiiAteliere la Mama FestAteliere la Mama Fest - BucurestiAteliere Mamafest Cluj- Napocaateliere varaateliere wahmAtelierul de împâslit Zâne - ConstanţaAtelierul de Pictat Trăistuţeavioane de hartiebalkanik festbeautybeauty si rasfatbijuteriiBrăilabrandingBranding personalBrau înflorat cu Irina MarangicbroderieBroderie in relief in 4 pasibroderii voioaseBucurestiBucuresti si IlfovcadouCamara cu veselie - editia a cinceaCateva vorbe despre contractecauze și solutiiCe facem cu copiii cand avem de lucru?Ce faci atunci când controlul nu mai e în mâinile tale?cele 12 simturicer lectura copiicerc de lecturaCERC LECTURAcerc lectura copiiClujCluj-NapocacomunicareComunicare Eficientăconfectionat martisoareconsiliere contabilaconsiliere juridicaconsultanta cosmeticacontabilitateContabilitate - documente primare partea 1copilul interior al omului de succescosmeticecosmetice handmadeCraiovacreştemcroitoriecroitorie de bazaCroitorie de baza 1 cu Irina MarangicCroitorie de bază 3 - Bluza tip IE alături de Irina MarangicCroitorie de bază 4 - Rochia de varăCroitorie de bază 5 - Tiparul bluzei de damăcrosetatCum arata postarea ideala de prezentare a serviciilor pe Facebook?Cum crestem vizibilitatea paginilor de Facebook?Cum iti poti gasi timp pentru tine lucrand de acasa?curs de brodatcurs de croitoriecurs de graficacurs de prim ajutorcurs fotocurs fotografiecurs inot copiicurs picturaCurs practic marketing onlinecurs vanzaricusaturiDecorarea cu sablonDecoraţiuni din pastă de zahărdecoupagedecoupage de iarnaDecoupage de iarna cu Laura Odagiudefilare modadevenimdezvoltare personalaDigital marketing Mom@WorkDIY: hainute din materiale reciclateechilibru viata profesionala personalaeditie de martisorediție de toamnăeducarea simturilorEducația financiară a antreprenorului românelefănțelul coloratElza Ilina Elza - bijuterii rupte din iiexpoziție de PaștiFacebook ADS cu Daniela Buracfacebook tricksfelicitare craciunFestival de Artizanat - Mama Festfonduri europeneforma legalafotografiefotografie de produsfotografie produsFrunzarici la Targul de Craciun MamaFestFrunzarim la MamaFest editie de toamna Timisoarafundraisegradinahandmadehobby afacereHomeschooling și lucrul de acasăhttps://www.facebook.com/events/251647158742775/iarmarocIasiIeșire WAHM Piatra-Neamținaltam zmeeinfiintare firmeintalnire despre sistemele mlmintalnire wahmInteligenta emotionalaInteligenta emotionala in relatia cu clientii (colaborare WAHM)interviuinterviu cu adriana dumitrascuinterviu cu alexandra cretu de la Chic'n Art DesignINTERVIU CU ANGELA MANDRAGIU DE LA „FETRU FERMECAT” SI „CREIOANE FERMECATE”interviu cu Cris Blackcatinterviu cu cristina ciobanInterviu cu Irina Mitrofaninterviu cu nicoleta nicsan de la fuioru fermecatInterviu cu Oana Georgi- Atelier de maini iscusiteinterviu simona suciuIntroducere in tehnica serveteluluiInvatam sa crosetamIubirea - Micuta Particula a Universuluijocuri din copilariejocurile copilarieijucariila mama acasaLa mama acasă - Grădiniţa Mayala taifas cu un artistLicitatie online Work At Home Moms Romanialifecoach!logo to golucram de acasalucru de acasamake-upmama antreprenoare presiunea rolurilormama antreprenorMama antreprenor - expoziţie de proiectemama connectmama connect clujMama Connect Galațimama connect si trocMama connect şi troc - Baia Maremama connect si troc brailamama connect si troc iasimama festMAMA FEST - ConstantaMama Fest - ediţie de toamnă Baia MareMama Fest - Târg de Crăciun Baia Maremama fest baia maremama fest de pastemama fest martisor constantamama fest timisoaramama singuraMama Start-Up Home and DecoMamaFestMamafest - ediţie de primăvară Baia Maremame care ne inspiramame meseriaseMame Meseriaşe în PloieştiMame meseriașe la Centrul Comercial Auchan Titan!Mamele singure au superputeri 1 - Situatii abuziveMamele singure au superputeri 2: Demonstratie cosmetice naturalemandale pictate pe lemnmargeleMarketingmarketing si prMărțișoare realizate de mamele WAHMmentoratmindfulnessMirela'S Handmade STOREne personalizam tricoulnicoleta nicsannlp pentru mamiciNoile modificari in Codul fiscal (Pfanoutati fiscale 2018 pfaO zi ploioasaOng)oportunitati de finantareoportunitati finantarepermaculturapetrecerePETRECERE WAHMPetrecere WAHM Baia Marepetrecere wahm bucurestiPetrecere Wahm Craiova - Lavender EditionPetrecere WAHM TimișoaraPFAPiatra NeamtpicnicPicnic in gradinapicnic si drumetiepictura sticlaPitestiplaci basorelief cu aurelia niculaiplan afaceriplan de afaceripoarta-ma in povestepoints of youPovesti cu semne romanestiPRprezentare de modaprezentare modaPrezentarea manevrelor de prim ajutorprint to goproiect fotoproiectie de filmProiecție De Film - Orășelul AlandalaProiectie de filmePromovare onlineProtectia drepturilor de proprietate intelectualaPublic speaking Mom@Workraluca dumitrescuramona rosuReciclare si transfer de textrelatia parinte copilRelaționarea în afaceri - dificultățisa invatam contabilitateSa ne imprietenim cu masina de cusutsa pictam figurina preferatasapunsapunulSărbătorim copilăria - Baia Marescoala de arte si meseriiŞcolărimscolarim crestem devenimscrapbookingsecret santaSecret Santa WAHM ConstanţaSeminar despre dezvoltarea copiilor în functie de varstaSeoSEO. Metode de promovare onlineSesiune de beauty si rasfat alaturi de Alina Seransezatoaresezatoare BucurestiSezatoare de croitoriesezatoare de fotografieSezatoare despre sistemele MLMSezatoare despre sistemele MLM - Forever Living si Herbalifesezatoare MLMshabby chicSharesi tu potiSI TU POTI - Seminar dezvoltare personala Piatra Neamtsocial media trendsSocializaresoft skillsspecialist HRSprijin emotionalSprijin emotional pentru mamele singureSRLSRL vs. PFASticlă de sărbătoare cu Laura OdagiuStorytelling "Jack and the beanstalk"street deliverySuişuri şi coborâşuri în lucratul de acasăsuport grup pentru mame wahmtargTarg De Craciuntârg de Paștitarg de ziua femeiitarg martisortehnica crapariitehnica serveteluluitehnici cusutterapie beautytime managementTimișoaraTobiastricotattrocUn exercitiu pentru a exersa claritatea si increderea in propria capacitate de a ne atinge obiectiveleutilizarea uleiurilor esentialevanzari onlineVernisaj „În Joacă“wahmwahm se implicaWAHM se implica - august 2017WAHM SE IMPLICA NOIEMBRIE 2017WAHM SE IMPLICA OCTOMBRIE 2017WAHM SE IMPLICA SEPTEMBRIE 2017WAHM SE IMPLICA – FEBRUARIE 2018WAHM SE IMPLICA – IANUARIE 2018webinarWebinar despre feminitatewebinar job onlinewebinar oportunitati de finantarework and life balancework at home momwork at home momsYin Yogaziua portilor deschise

LEAVE A COMMENT