Totul a început din interes pentru sănătatea familiei, din drag de artă şi din drag de patiserie homemade. N-am crezut vreodată că voi putea combina biscuiţii cu aromă de vanilie (preferaţii fiicei mele, Ana Maria) cu pasiunea mea dintotdeauna, pictura, sau că-mi voi găsi echilibrul framântând pâine în bucătăria mea.
Am descoperit maiaua naturală tot căutând reţete de pâine sănătoasă, din dorinţa de a pune pe masă pâine bună, fără afânători şi alte adaosuri ci doar cu ingrediente de bază. Nu e treabă simplă cu maiaua naturala, la început te trezeşti noaptea s-o hidratezi, este ca o floare care trebuie îngrijită ca la carte, altfel rişti s-o pierzi.
Încetul cu incetul am învăţat şi am început să fac diverse feluri de pâine: cu făină integrală, cu seminţe de in, susan, quinoa, cu făină de secară sau grâu spelta, cu măsline, oregano, roşii sau morcovi, chiar pâine cu dovleac şi pâine cu ciocolată de Dragobete.
În bucătăria mea, am început să fac pâine şi biscuiţi pentru cunoscuţi, prieteni, apoi încet-încet şi pentru străinii care erau tot mai interesaţi de produsele mele pe care le găseau delicioase şi inedite.
Astfel, aşteptam să-şi termine fiica mea lecţiile ca eu să mă pot desfăşura cu biscuiţii pe care-i întindeam pe toate mesele din casă, inclusiv pe biroul ei.
De la început şi până la produsul final ambalat în punguţa cu fundiţă durează aproximativ 24 de ore, în funcţie de complexitate, detalii, culori. Unii clienţi mă sunau să-mi spuna că biscuiţii mei decoraţi manual au avut efectul scontat de „wow” la evenimentul pentru care-i facusem însă exista o problemă: cei cărora le fuseseră oferiţi nu prea se îndurau să-i mănânce… dar o data ce-i gustau începeau şi întrebările: cum? cine? unde? şi aşa ajungeau la mine alte cereri.
Fiecare comandă este o nouă provocare, fiecare vrea altceva şi eu mă bucur să fac ceva pe gustul sărbătoritului sau celui care-şi dă silinţa să ofere un cadou deosebit cuiva. Cei mai încântaţi sunt copiii şi asta mă bucură mult căci pe ei nu-i poţi păcăli: le place sau nu le place.
Fetiţele din poză – Maya şi Ayana Gheorghiţa- sunt susţinătoarele mele principale şi mă pun mereu la treabă: rochiţe de prinţese, pantofiori de balerine, coroniţe, gărgăriţe…aşa că am mereu contact cu consumatorii, să mă menţin în formă.
Despre pâine aş putea să vă povestesc ore în şir – este curaj, artă, magie. Înainte să mă apuc, când mă spăl pe mâini, simt că mă spăl de toate problemele şi gândurile şi mă apuc de treabă cu linişte, suntem doar eu şi maiaua, mă gândesc la bunicile noastre, cum făceau pâinea, mă gândesc şi la viitor şi-mi imaginez că fiica mea va trăi într-o lume mai bună.
Cred în oameni, aşa cum şi ei cred în mine. Nu a fost uşor. Uneori, la început, Ana Maria îşi băga năsucul pe uşa din bucătărie şi mă întreba dacă am terminat căci le era foame şi n-aveau loc unde să mănânce. Culmea, în casă mirosea ore în şir a pâine proaspătă şi noi nu ne puteam aşeza încă la masă. Dar au fost înţelegători şi au avut mare încredere în mine.
Simt că prin această pâine pot oferi puţin din sufletul meu celor care au grijă de sănătatea lor, de familiile lor. Folosesc doar făină din culturi ecologice, apă filtrată, sare de Himalaya. Cel mai important este faptul că atunci când o frământ şi o modelez mă gândesc doar la lucruri frumoase, la câte bucurii ne dau târcoale în fiecare zi şi cât de important este să le prindem măcar din zbor şi toate aceste gânduri mă încarcă pozitiv zi de zi.
La îndemnul familiei şi al clienţilor fideli am găsit curajul să-mi deschid un aRtelier (cum îmi place să-l numesc) de pâine şi specialităţi numit sugestiv Art Bread & Cookies unde oamenii să găsească biscuiţi pictaţi, brioşe, pop cakes, melci cu nucă dar mai ales pâine sănătoasă pe care, îmi imaginez eu, să o ducă acasă unde să se aşeze cu toţii în jurul mesei şi să comunice în timp ce mănâncă împreună, faţă în faţă, ca pe vremea bunicii…
https://www.facebook.com/ArtBreadCookies
Recomanzi articolul acesta?