Interviu alaturi de Anamaria Budai, organizatoare Usborne:
1. Ce facea Anamaria inainte de a deveni mamica?
Inainte sa fiu mama, am lucrat la o companie cu specific IT, intai pe partea administrativa, dupa aceea pe partea de resurse umane. A fost un job fain, o experienta frumoasa, am invatat multe, am cunoscut oameni faini, insa nu a mai fost compatibil programul de acolo cu cel de mama.
2. Cum a influentat maternitatea noua ei alegere profesionala? Spune-ne cate ceva despre proiectul tau.
Dupa ce am devenit mama, mi-am dorit enorm sa pot sa fiu prezenta in viata copilului meu, sa-i fiu alaturi si sa pot munci de acasa. Am tot cautat idei de afaceri, de munca de acasa, a durat ceva pana am gasit ceva sa mi se potriveasca. Intamplarea a facut ca noi sa citim mult si multe, sa cumparam multe carti si asa s-a nascut un nou proiect cu emotii si sperante mari. Numele ales,,Citim cu drag”, chiar ne reprezinta, noi citim cu drag, ne place, consideram asta important. A fost o sansa frumoasa sa am ocazia sa incep ceva pe cont propriu cu si despre carti. Ce-mi place cel mai mult e ca pot imbina utilul cu placutul, pot sa si muncesc (cand prind momente libere) si pot fi si alaturi de copilul meu.
3. In ce fel iti este alaturi familia?
Munca de acasa implica si mult ajutor din partea familiei. La inceput erau putin contrariati, si probabil inca sunt pentru ca am ales sa lucrez de acasa si nu la birou ca tot omul. Fiecare ma ajuta cum poate, sotul uneori duce coletele la posta cand eu nu reusesc sa ajung, piticul ma insoteste la posta dupa care mergem in parc si ne jucam.
Foto: https://www.facebook.com/studiotsphotography/
Sotul m-a sprijinit si financiar, nu as fi reusit altfel, in primele luni doar investeam timp si resurse. Lucrez mult in week-end, noaptea, incerc sa interferez cat mai putin cu programul celui mic, desigur ca nu iese mereu chiar asa. Uneori raspund la mesaje in parc, in timp ce copilul se joaca, alteori in timp ce el construieste lego si ma intreaba periodic cat mai am pana vin si eu, stiti si voi cum e :). Chiar si asa ma bucur ca am avut curaj sa incerc varianta asta. Da, o sa recunosc mereu, eram mai usor sa merg la birou, dar as fi ratat multe, prea multe. La birou ma pot intoarce oricand, insa primii ani din viata copilului meu nu se mai intorc.
4. Care este investitia in proiectul tau?
Am investit mult suflet in acest proiect frumos, mi-am dat mereu interesul sa fie cat mai ok atat pentru mine, cat si pentru clienti. Incerc sa ofer servicii de calitate, sa am o relatie bazata pe incredere si corectitudine cu clientii. E greu de spus niste cifre, cifrele sunt reci, pot sa spun ca e necesara o mica investie ca la orice afacere, insa investitia e mica, se incepe cu 38£ (aproximativ 240 lei), dupa care urmeaza si alte investitii atat pentru carti, cat si pentru aspecte logistice. Imi place sa folosesc cutii de calitate si tot ce mai e necesar pentru a ma asigura ca ajung cartile impecabile la micii cititori. Investitia e continua, ea implica atat bani cat si timp, somn sacrificat, uneori lucru cu cel mic in brate.
5. Tu cum te descurci cu time management-ul lucrului de acasa?
Cum am spus deja mai sus, munca nu e liniara, nu e ca la birou, unde mergi la ora 9.30 si iesi la 18.30 timp in care lucrezi legat. Nu. De acasa, lucrezi acum o ora, se trezeste piticul merg la el, sau ma solicita sa ne jucam si reiau cand prind iarasi un moment liber. La inceput a fost destul e greu, nu stiam efectiv cum o sa pot munci cu el in preajma, el nici nu doarme la amiaza ca sa pot munci atunci. Lucrez dimineata cand inca e tatal lui o ora acasa, se joaca cu el, eu fac rapid cateva colete, raspund la mesaje, pregatesc micul dejun, trimit coletele prin curier si fugim in parc; in parc cand prind un moment, raspund iar la cateva mesaje. Vanzarile implica multa comunicare, e necesar sa fiu des online, chiar si pret de cateva minute. Dupa-masa il rog sa se joace cu lego, sau cu trenulete,
sa deseneze, sa ma lase putin sa lucrez, uneori functioneaza alteori nu, atunci cand e obosit nu functioneaza, doar ne frustram amandoi. Fac ce e urgent si restul seara dupa ce adoarme sau il iau langa mine cat sa finalizez ce faceam. Cel mai eficient lucrez in week-end cand e tatal lui acasa, se joaca, ies la plimbare si eu am putin timp liber ca sa lucrez legat si concentrat.
6.Care sunt principalele provocari cu care te confrunti?
Provocarile sunt multe si frumoase, o data depasite am crescut si am invatat ceva. Pentru mine cel mai greu e cand am ceva de finalizat si cel mic are alte planuri, atunci e greu, ma gandesc la solutii, nu apar mereu, asa ca in final stau putin si ma joc cu el sau iesim in parc dupa care e mai cooperativ. Uneori vine bunica si ies impreuna la plimbare, insa nici asta nu-i prea place, el vrea cu mine, cum e normal. Mi s-a intamplat sa fiu la book party-uri
si sa ma sune bunica ca plange si e foarte suparat ca am plecat, desi lipseam maxim 2.5 h. M-am intors cat de repede am putut acasa, insa e stresanta situatia. Am citit pe undeva ca in jur de 4 ani urmeaza alt episod de anxietate de separare, probabil prin asta trecem acum. Alte limite sunt cele ce implica rezultatele, in perioadele in care vanzarile sunt mai mici, e mai greu, incerc tot ce pot, investesc si in publicitate si in parteneriate cu bloggeri si e greu sa vad ca rezultatele sunt pe linia de plutire sau mai jos. In momentele alea caut strategii noi, incerc sa-mi dau seama unde e blocajul.
7. Dar beneficii pe care le resimti?
Beneficii sunt multe, frumoase si motivante. Principalul e acela de a fi alaturi de copil, de a nu fi plecata 10-12h pe zi. Profesional am sansa sa incerc pe cont propiu o afacere, sa ma organizez cum imi doresc si asta cu o investie mai mica decat pentru alte afaceri. Vanzarile sunt ca un drog, te simti puternic, implinit cand reusesti, iar cand e greu esti obligat sa te autodepasesti, sa cresti, sa gasesti solutii. Piticul e si el prim beneficiar, e cel mai fericit cand vin cartile, isi alege carti noi, le citim cu entuziam si bucurie.
Zilele astea m-a suprins mult sa il aud cum imi traduce din engleza in romana una din cartile seriei Phonics Readers, spune si propozitii foarte scurte in engleza, cateva cuvinte. Dincolo de toate, sansa de a lucra cu carti, noua ne-a deschis multe orizonturi, facem un fel de homeschooling, are domeniile lui de interes: trenuri, sistem solar, dinozauri si viata animalelor, aici citim tot ce prindem, comandam ce apare nou si dublam cu experiente practice pe care, din nou, nu as fi avut cand sa le fac cu el daca as fi fost la birou. Alt aspect pozitiv este oportunitatea de a intalni mereu oameni frumosi, pasionati la randul lor de carti, de educatia timpurie. Ce facem noi e ca o joaca, frumoasa pentru amandoi. Uneori imi spune ca muncim impreuna si asa este, faptul ca se joaca 30 min cat eu sa pot face ceva e un mare ajutor si ii multumesc pentru asta.
8. Un gand pentru mamele din comunitatea WAHM.
Comunitatea WAHM e locul unde am intalnit alte mame curajoase, creative, am invatat multe de la ele. Apreciez mult implicarea lor, daruirea, ideile care le propun pentru e ne dezvolta si pentru a creste impreuna. Multumesc pentru acest interviu, multumesc pentru sustinere, admir sincer daruirea si implicarea voastra pentru a duce acest scop cat mai departe la cat mai multe mame.
Anamaria Budai
Independent Usborne Organiser
email:
https://www.facebook.com/citimcudrag
http://org.usbornebooksathome.co.uk/citimcudrag/
Sunt incintata sa vad astfel de initiative.Oare au loc si persoane de virsta a treia?
Sigur, va asteptam pe .
Buna,
Daca va referiti la intrarea in Usborne ca si organizator, sigur ca se poate. Poate fi Usborne Organiser oricine e interesat de carti. Pentru detalii imi puteti lasa un email la sau imi puteti scrie pe pagina de Facebook (apare in articol).
Felicitari pentru pasiune si persistenta, mult succes sa puteti face asta in continuare!
Multumesc mult Alina :)!