Cine este Cris Aga și cum ai început acest proiect?
Am 34 ani și sunt divorțată. Am o fetiță de 5 ani cu probleme serioase de sănătate și am început această afacere de familie din dorința unui venit suplimentar care să îmbine munca și plăcerea, cu speranța ca într-o zi să pot renunța la munca de birou iar bănuții să poată finanța multiplele tratamente, operații și investigații medicale la care este supusă micuța mea și, totodată, să ne plătim facturile și strictul necesar pentru un trai decent.
Pare o afacere frumoasă și în creștere, ai implicat și familia în visul tău?
Da, este o afacere de familie în care sunt implicați mama și fratele meu, care mă ajută enorm.
Ce presupune efectiv munca la proiectul tău? Care sunt sarcinile tale zilnice?
Mă ocup de transformarea florilor de lavandă proaspete sau uscate în aranjamente și buchete minunate, în mărturii sau săculeți parfumați cu decorații diverse – panglici, dantele, batoane de scorțișoară, cristale, nasturi etc. și de promovarea acestor produse, în mediul online în mod deosebit. Povestesc oricui este interesat despre această plantă absolut fascinantă. Familia, cu ajutorul unor oameni cu experiență în agricultură, se ocupă de munca propriu-zisă în câmpul de lavandă, astfel încât fiecare are sarcini bine definite pentru a obține rezultate maxime.
Ce obiective ți-ai propus pe termen scurt, mediu și lung?
Doresc mărirea suprafeței cultivate și prelucrarea lavandei și în ulei și apă florală.
Acest lucru implică achiziționarea de teren, îngrădire corespunzătoare, utilaje profesionale și forță de muncă. Un proiect de suflet este o florărie prin care pot face și livrări și mă pot ocupa de evenimente – pe care sper să îl realizez în următorii ani.
Care sunt riscurile dar și oportunitățile pe care le întrevezi?
Lavanda este cultivată cu dragoste și crescută cu soare și ploaie de la Dumnezeu. Uneori, lipsa ploilor întârzie înflorirea. O altă dificultate este deficitul de personal pentru muncile agricole. De aceea, încerc să mecanizez aceste munci ale câmpului.
Există oportunități de creștere și export a produselor în momentul în care se lucrează la nivel macro – tendință spre care mă îndrept în următorii ani.
Povestește-ne despre modul în care reușești să echilibrezi rolurile pe care le ai, inclusiv pe cel de mamă.
Lucrez la birou, iar serile și week-end-urile le dedic lavandei și familiei mele. Fetița mea a crescut cu aceste plante în jur și căutăm să ne jucăm și să îmbinăm utilul cu plăcutul. Fiind o plantă sezonieră, îmi permite să folosesc timpul liber și cu familia dar să îmi ofere și satisfacții în momentul în care realizez mărturii delicate și parfumate pentru o nuntă sau un botez, sau un coș cu lavandă pentru un cadou. Sunt o persoană echilibrată și cred că atâta timp cât am familia lângă mine pot să fac orice cu drag.
Unde comercializezi florile și care sunt căile de expunere alese de tine?
În florării și online (Facebook și Instagram) – și, în curând, pe site propriu.
Care a fost investiția ta în proiect? Ai reușit să o recuperezi? Dacă nu, în cât timp estimezi?
Investiția a fost în achiziționarea unui teren de 1/2ha, îngrădirea sa, 10.000 butași de lavandă și transport, dar și forța de muncă. În timp am achiziționat și utilaje semiprofesionale, iar investiția totală ajunge la aproximativ 20.000 lei. În ultimii 3 ani am scos jumătate, urmând ca investiția să se amortizeze în max 1,5ani. (Planta are nevoie de 3 ani pentru a atinge maturitatea.)
Ai fi deschisă să organizăm vizite și să te ajutăm și la treabă? Cum ne-am putea implica și fizic?
Desigur! Cea mai placută activitate este recoltarea florilor la final de mai sau început de iunie, dar și finalul lunii august. Primăvara și toamna se tund tufele, astfel încât să nu se rupă de la zăpadă și să se îngroașe tulpina, să formeze noi ramuri ce vor face multe flori în sezonul cald.
Ești și furnizor de materie prima pentru alte proiecte. Ne poți exemplifica în ce domenii sunt cerute florile tale de lavandă?
Da, furnizez flori de lavanda pentru producători autohtoni de săpunuri și creme, pentru mămici care fac haine din fibre naturale și doresc să protejeze atât materialele cât și să își bucure clienții cu un miros proaspăt și delicat, furnizez flori unor florării și persoanelor/firmelor ce organizează evenimente.
Un gand pentru comunitatea WAHM
Comunitatea WAHM m-a primit cu brațele deschise și apreciez enorm toate mămicile ce își împart timpul între copii, casa, serviciu și activități extra pentru un venit suplimentar, dar și pasiune. Am găsit sprijn în momente dificile și mi-am făcut prieteni de încredere. Susțin comunitatea prin promovare și financiar cu mici sume din câștigurile mele și cred că a contribuit enorm la vizibilitatea și creșterea mea ca viitor antreprenor. Învăț de la ceilalți membri și feedback-ul constructiv mă ajută să devin mai bună pas cu pas.
Apreciez proiectele de susținere și încurajările primite, workshop-urile și produsele minunate lucrate cu migală și dragoste pe care le ador.
Mulțumesc WAHM, mi-ai deschis o nouă lume și simt că îmi găsesc locul în ciuda vremurilor grele în care trăim!
Recomanzi articolul acesta?
Îți mulțumim că ești alături de noi! Poți direcționa 3,5% din impozit către WAHM!
Procentul de 3.5% este parte a impozitului plătit statului pentru salarii. Avem opțiunea de a-l direcționa spre un ONG. Ne-am bucura să fie Asociația Work At Home Moms, acest aprig și temerar ONG! Procedura e foarte simplă! 😁🌸 Poți completa formularul aici! Îți mulțumim!