Interviu cu Raluca Purcarea de la Young Academics

Cum ai ales acest drum si care este experienta ta profesionala inainte de demersul proiectului educational?
Pot spune despre mine ca sunt un om norocos care a ales sa faca mereu ce i-a placut. Experienta mea profesionala a inceput devreme, cand eram inca studenta in anul 2 la Facultatea de Turism. Gandul meu a fost atunci ca trebuie sa capat experienta in domeniul ales sa-l studiez si am zis ca ce poate fi mai frumos pentru mine decat sa imbin utilul cu placutul. Asa s-a nascut agentia mea de turism, o agentie care la inceput vindea pachete turistice decat prietenilor. In timp, munca a inceput sa dea roade si am reusit sa ma dezvolt, ajungand sa imi cumpar si un spatiu comercial, sa am proprii angajati sa am un portofoliu de clienti, deja notorietatea firmei mele era asigurata. Doar ca asa cum stim cu totii, viata este imprevizibila, si mai ales atunci cand esti si mama, prioritatile sunt altele. Din momentul in care am devenit si eu mama de scolar, am inceput sa ma confrunt cu o realitate pe care nu mi-o inchipuiam, aceea a gasirii locului potrivit in care copilul meu sa fie supravegheat si educat corect, dupa programul de scoala. Am inceput prin a-l lasa la after-ul scolii unde invata, decizie care o regret si acum intrucat copilul meu a dezvoltat stari anxioase si teama de a mai merge la scoala. A urmat o serie de cautari al unui after privat de aceasta data,o dezamagire totala si acolo. After school-uri supraaglomerate, cursuri optionale primite pe jumatate,pentru a putea fi facute la gramada,dotari slabe, lipsa de personal, si lista mai poate continua. Asa ca mi-am facut curaj si am spus ca e momentul sa fac eu ceva concret pentru viitorul copiilor mei, si in acelasi timp sa le pot fi si alaturi, asa am creeat after school Young Academics.
Asteptarile cu care pornim sunt adesea bazate pe propriile nevoi, pe dialogul cu alte persoane din targetul nostru, dar si pe contextul fiscal si legislativ. Care sunt ale tale pe termen scurt si mediu?
Asteptarile cu care am pornit au fost bazate pe propiile nevoi, singurul meu gand a fost ca avand 3 copii, inca 8 ani de acum incolo cat timp ei vor fi elevi, eu voi avea nevoie de persoane sa-I supravegheze, sa-I ajute la teme si sa aibe parte si de activitati extra scolare. Cumva eu mi-am facut un plan pe termen lung, proiectand viitorul nostru ca si parinti dar si dezvoltarea copiilor mei.
Avand in spate experienta de antreprenor, nu mi-a fost greu sa ma supun contextelor fiscale si legislative, cunoscand deja ce inseamna sa pornesti un business, chiar daca este vorba de un alt domeniu.
Pe termen scurt si mediu imi doresc ca prin metodele de promovare folosite si prin pachetele educationale pe care le-am conceput sa atragem catre noi cati mai multi parinti care isi doresc ca timpul petrecut de copiii lor dupa scoala sa fie unul in care nu exista bariera de netrecut elev-profesor, unde toata lumea lucreaza in echipa, descopera ceva nou in fiecare zi, se cunoaste pe sine mai bine,exploreaza si leaga prietenii frumoase.

In calitate de antreprenor, care sunt dificultatile cu care te-ai confruntat pana acum si cum ai reusit sa le echilibrezi si sa le depasesti?
Antreprenoriatul este cea mai buna lectie de dezvoltare personala pe care ti-o poti acorda. Cand esti pe cont propriu si pleci cu niste asteptari, descoperi pe parcurs ca totul este foarte fragil si o decizie fiscala sau legislativa iti destabilizeaza imediat planul de business.
Resursa umana este un alt aspect care contribuie la bunastarea afacerii tale,degeaba ai o idee buna, investesti, daca nu ai alaturi de tine o echipa care sa te ajute, nu vei reusi niciodata sa te ridici. Fidelizarea angajatilor este prioritatea numarul 1 in orice business, trebuie sa ai grija in permanenta de oamenii tai,pentru ca ei te reprezinta.
Un alt factor important imposibil de gestionat, este cel legat de modificarile legislative, care iti pot dezechilbra afacerea, daca nu esti capabil sa te adaptezi. Mediul de afaceri este fragil, cred ca tine de noroc ca in domeniul tau sa nu te confrunti cu anumite modificari fiscal, menite sa schimbe radical traseul afacerii tale. Cheia este sa ai intotdeauna alte resurse financiare din care iti poti sustine business-ul atunci cand intampini astfel de situatii.

Am citit despre echipa pe care ai implicat-o, te felicitam! Ne poti detalia despre serviciile oferite si rolul fiecarui om implicat? In calitate de manager, cum iti motivezi echipa si ce tips and tricks poti oferi altui antreprenor pentru a contura un mediu de lucru constructiv, placut, care se bazeaza si pe atasament?
Multumesc! Sunt foarte mandra de echipa mea. Am alaturi de mine oameni cu vasta experienta in domeniul educational, carora de-a lungul anilor le-au trecut prin mana generatii intregi de copii, si au realizat impreuna cu acestia proiecte de exceptie.
Fiecare om care lucreaza la Young Academics ocupa un rol vital in educarea si formarea fiecarui copil care ne trece pragul.
Cel mai important factor care transforma un grup de oameni intr-o echipa este sprijinul reciproc. In calitate de manager, trebuie sa ai in permanenta grija de angajatii tai si sa le iei aparararea in situatii cand acestia au fost acuzati pe nedrept.
Nu trebuie sa uitam nici de aspectul financiar,atunci cand observi ca unul dintre angajati face din proprie initiativa mai mult decat ii cere fisa postului, nu privi acest lucru ca pe ceva ce ti se cuvine,din contra ai grija ca eforturile si devotamentul lui sa fie rasplatite.

Unicitatea proiectului YOUNG ACADEMICS consta in dezvoltarea unor centre educationale hiperspecializate, organizate pe domenii de competenta, care vor permite atat copiilor, cat si parintilor sa opteze in mod constient si justificat pentru un anumit domeniu de specializare, astfel incat pregatirea obtinuta sa sustina viitorul adolescent.
Copiii nostri descopera lumea muzicii si a instrumentelor muzicale prin intermediul cluburilor de muzica, concepute de directorul nostru coordonator, Mihaela Roxana Zavodnik, fost solist vocal si artist liric al Operei Nationale
Bucuresti si realizator de spectacole muzicale pentru copii.Young Academics detine un studio muzical profesional dotat cu instrumente muzicale(pian,chitara,microfoane,etc).
Nu am uitat nici de latura artistica si am inceput o colaborare foarte frumoasa cu dna Ioana Badea, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Bucuresti si curator la galeria de arta Artut.
Limba engleza se studiaza zilnic alaturi de profesorul nostru de engleza iar programul de teme este efectuat sub indrumarea cadrelor didactice cu experienta in invatamantul primar.
Young Academics este primul after school din Bucuresti care va desfasura un proiect de dezvoltare emotionala pentru copii, oferind parintilor gratuit posibilitatea de a avea semestrial si o evaluare foarte complexa a copilului lor,realizata de catre formatorul acreditat ANC, Parenting Trainer si Trainer specializat pe dezvoltarea inteligentei emotionale,Adriana Mitu.

Centrul after school Young Academics extinde aria de experimentare si aduce in incinta acestui sediu instrumente muzicale (la dispozitia copiilor), dotări specifice domeniului IT, platforme educationale interactive si alte elemente din domenii conexe dezvoltării abilităților copiilor.
Construirea unei structuri psiho emotionale puternice bazata pe increderea in propriile forțe dar și gandirea pozitiv creatoare, sunt prioitare si tocmai de aceea propunem module de lucru pentru dezvoltare personala si emoțională pentru a fi integrate in activitatea copiilor.
Fiecare dintre noi are ups and downs, resimtim fie presiune interioara, fie exterioara. Tu ai un model care te inspira? Cum te hranesti interior si te motivezi zi de zi?
Indiferent de domeniul in care activezi,vor exista mereu suisuri si coborasuri, te vei simti de multe ori coplesita de raspunderea pe care o ai, ne mai punand in discutie riscurile financiare la care te supui. Inveti sa traiesti clipa atunci cand lucrurile merg bine si te educi sa nu te mai gandesti la ce s-ar putea intampla maine,pentru ca in antreprenoriat lucrurile sunt imprevizibile. Sunt multi factori externi care iti pot periclita drumul afacerii tale.
Sunt genul de om care a preferat sa se loveasca singur de probleme pentru a invata din ele. Am facut mereu ce am simtit,fara sa ma las inspirata de experienta altora, pentru ca intr-o situatie traita similar, reactiile si consecintele intotdeauna vor fi diferite,asa ca de ce sa-mi imaginez ca si mie mi se va intampla exact la fel.
Nu mi-a fost usor in toti acesti ani sa-mi gasesc echilibrul intre activitatea profesionala si familie, dar beneficiile obtinute din ambele parti mi-au consolidat increderea in mine, reusind sa capat puteri de a merge inainte indiferent cate obstacole as intampina.

Ne inspira si indruma dialogul cu proprii copii; ce rol au in acest moment puiutii tai si cum ii implici?Ei urmeaza cursurile propuse la afterschool? Daca da, cum ti se pare ca dialogheaza pozitia de manager si rolul de mama care are copilasii inscrisi acolo?
Proiectul Young Academics s-a nascut din nevoia mea ca mama de a oferi copiilor mei tot ce este mai bun in materie de educatie si supraveghere dupa programul de scoala, asa ca beneficiari sunt si copiii mei.
Le-am explicat copiilor mei ca aici rolul meu este de director, iar acasa le sunt mamica. In fiecare zi le explic ca in aceasta institutie ,toti copiii au aceleasi drepturi si obligatii,si ei nu fac exceptie doar pentru ca mama lor este managerul.
Cea mai mare satisfactie a acestui business este faptul ca imi pot aduce copiii la munca, stiu pe mana cui ii las in grija si stiu ce educatie primesc.

In ce priveste cifrele proiectului tau: care este investia pe care ai facut-o si in cat timp estimezi recuperarea acesteia? Ai conturat deja noi directii de dezvoltare sau te concentrezi mai mult pe stabilizarea proiectului in acest moment?
Cand vrei sa oferi servicii de calitate si dotari adaptate nevoilor moderne de invatare,investitia intr-un centru educational in care doresti sa oferi mai mult decat ofera competitorii tai,amenajari si dotari, investitia este destul de mare, in cazul meu s-a ridicat la aproximativ 35.000 de euro. Salile de clasa au fost dotate cu materiale didactice performante, table smart, laptop-uri si jocuri care stimuleaza gandirea logico-matematica.
Imi place sa iau lucrurile pas cu pas, sa-mi focalizez concentrarea pe dezvoltarea acestui proiect, si sa fac tot ce imi sta in putere pentru a evolua.
Nu imi sta in fire sa fiu foarte rabdatoare, mi-as dori sa am o putere sa pot vedea in viitor, dar probabil de aceea nu am fost inzestrati cu aceasta aptitudine, tocmai pentru ca in fiecare zi si cu fiecare decizie luata, viitorul nostru se schimba. Cred cu tarie in motto-ul: Traieste fiecare clipa! asa am reusit sa trec cu mai multa usurinta prin situatiile mai dificile. In fiecare zi imi incep dimineata prin a-mi spune: asta e ceea ce am de facut azi si o sa fac tot posibilul sa fac cat mai bine.

Ne poti scrie un gand pentru comunitatea WAHM?
O comunitate care are grija ca fiecare mamica sa se simta apreciata si incurajata sa faca pasi catre viitorul ei in antreprenoriat.In calitate de mamica si antreprenor care mereu si-a dorit sa le imbine perfect pe ambele,si de multe ori nu am reusit ,am simtit nevoia de a cere sfaturi si de a mi se confirma ca nu sunt singura.In cadrul comunitatii WAHM am gasit exact ceea ce am avut nevoie.Sfaturi utile ,idei geniale din partea mamicilor member,ce mai un intreg nucleu de informatii si sprijin.

Recomanzi articolul acesta?
Trimite și prietenilor

Lasă un răspuns