Bună tuturor!
Mă numesc Ana-Maria-Roxana Istrate, sunt inginer peisagist și mamă de mândruță de 2 ani.
Înainte să mă apuc de scris, am reluat topicul și am recitit povești. Toate sunteți WOW!
Nici nu știu de unde începe povestea mea…
Sunt de loc din Bistrița Năsăud dar, din anumite motive, la vârsta de 15 ani, am ajuns la Iași, la bunica mea. Tot timpul am dorit să îi ușurez munca mamei și am încercat să învăț cât de bine am putut pentru a primi burse. Asta am urmărit și la înscrierea la facultate, să intru pe un loc bugetat iar astfel, am ajuns să studiez peisagistica la Iași.
Dragostea de plante și design a prins rădăcini abia prin anul 3 de facultate când am plecat cu o bursă Erasmus în Grecia. Totul a fost atât de frumos acolo încât mi-am propus să fac tot posibilul să lucrez în acest domeniu după finalizarea studiilor. În ultimul an de facultate m-am apucat de căutat firme pentru a face practică neplătită la ei… voluntariat…, dar nu am primit niciun fel de răspuns. Dezamăgirea a fost atât de mare încât începusem să îmi pierd orice speranță la un job în domeniu… sau orice fel de job (am fost la diferite interviuri dar fără niciun rezultat). Singura soluție pentru mine era înființarea unei forme juridice și de a-mi forma un portofoliu de clienți. GREU! Foarte greu! Experiență practică – 0, cunoștințe antreprenoriale – 0, interacțiunea cu clienți – 0, portofoliu de lucrări – 0, fonduri proprii – 0, eram 0 (mai ales când mi s-a spus de către un cadru didactic că peisagistica nu mi se potrivește…).
M-am înscris și la master. Am continuat tot cu peisagistica. Why not? Măcar mai prind o bursă Erasmus. Dar nu am prins doar atât! Am prins, spre fericirea mea, o colaborare cu o firmă de proiectare peisageră din Franța. Asta a fost ocazia mea! Ocazia să învăț să pun în practică tot ceea ce am învățat, să înființez un PFA, să îmi îndeplinesc visul! Astfel, în ianuarie 2015, am înființat un PFA, iar primii bani încasați i-am investit într-un calculator și laptop performante. O parte din munca mea o puteți vedea pe
Roxana H – Peisagist
sau Instagram @roxanah.landscapedesigner .
Mult timp a fost doar colaborare cu Franța, fără să mă extind. Am încercat timid să caut clienți și la noi. Îmi pare rău că nu am avut mai mult curaj… Între timp m-am căsătorit (2017) și am născut (2018). Totul s-a schimbat. Din sarcină începusem să nu mai am răbdare. Eram obosită continuu. Abia așteptam concediul… Aveam nevoie de o pauză pentru a-mi stabili prioritățile. Am trecut prin depresie (cred… nu am primit “diagnosticul” și am renunțat să mai merg la psihoterapie… îmi pare rău), mi-a fost greu. Abia după un an am început să îmi revin și să pun piciorul în prag. Au trecut cei doi ani de concediu iar eu am hotărât să mă promovez (oarecum…) dar a venit pandemia și starea de urgență. Începusem să mă stresez deoarece colaborarea cu Franța a fost afectată, clienți in România nu aveam iar CCC era gata. Eram și eu gata psihic.
Ușor, lucrurile au început să își revină, colaborarea a continuat, eu am început să mă prezint pe grupul WAHM mai des și au început să apară rezultate mici. Mă bucur enorm pentru rezultatele mici pentru că sunt ale mele!
Recent, am fost promovată și de universitatea unde studiez. De fapt, cercetarea de la doctorat a fost promovată, eu doar mă lipesc de ea (e și cercetarea al 3lea copil al meu).
Per ansamblu, e greu ca firmă în România. Cel puțin pentru mine. Impozit prea mare pentru ceea ce fac iar alte avantaje nu am. Nu am renunțat pentru că îmi place ceea ce fac și vreau să îmi meargă bine pentru a oferi și altor studenți șansa de a face practică. Șansă pe care eu nu am avut-o.
Am reușit să merg mai departe deoarece am avut susținere. Am avut susținere din partea familiei, a soțului și a prietenilor. M-au încurajat să merg mai departe. Să încerc. Iar pe lângă susținere, am avut plăcuta surpriză oferită de promovarea universității.
Mă bucur enorm să vă cunosc, să fac parte din WAHM! Sunteți minunate!
Recomanzi articolul acesta? Îți mulțumim că ești alături de noi! Poți direcționa 3,5% din impozit către WAHM!
Procentul de 3.5% este parte a impozitului plătit statului pentru salarii. Avem opțiunea de a-l direcționa spre un ONG. Ne-am bucura să fie Asociația Work At Home Moms, acest aprig și temerar ONG! Procedura e foarte simplă! 😁🌸 Poți completa formularul aici! Îți mulțumim!