Interviu realizat de Roxana Leotescu de la Playbuzz.ro
1. Bun găsit, Simona! Te rog să ne spui câteva cuvinte despre tine, pentru mamele din comunitatea WAHM.
Sunt Simona, am 33 de ani, divorțată și mama Sophiei. De-a lungul timpului am schimbat mai multe job-uri de la însoțitoare de bord pana la suport vânzări într-o companie internațională, unde lucrez full time în prezent. Sunt pasionată atât de psihologie, urmez facultatea la distanță cât și de antreprenoriat, am deschis grădina urbana Yardinia. Din momentul în care s-a născut Sophie, am început să văd viața prin ochii ei iar acest lucru mi a deschis o nouă perspectivă. Dragostea mea pentru ea m-a motivat să găsesc acele activități care să îmi permită să am un venit constant, să petrec mai mult timp împreună și să mă ajute să o înțeleg mai bine.
2. Cum a luat naștere Yardinia www.facebook.com/yardinia/?
Pot spune că acest proces de transformare mă ajuta să înțeleg mult mai bine ce presupune drumul de la idee la implementare apoi la lansare.
3. Ce ne oferă grădina ta urbană la câteva minute de București?
Grădina este împărțită în 4 zone funcționale:
[ ] Gradina experimentelor unde plantăm legume și fructe de pădure pentru a le îngriji alături de copii și pentru a învață mai multe despre ele.
[ ] Locul de joacă pentru copii cu vârste între 2-10 ani care include și un labirint din ulmi.
[ ] Zona pentru relaxare cu o zonă de food&drinks, hamace și o bibliotecă unde cei care ne vizitează pot citi, schimba sau dona cărți.
[ ] Zona pentru activități și evenimente. În cadrul spațiului vom organiza atât activități gândite de terapeuți pentru a îi ajuta pe părinti să se conecteze cu copii lor cât și ateliere, workshop-uri și petreceri pentru zile de naștere sau alte evenimente mici.
4. Am admirat pe pagina ta câteva activități special concepute pentru copii. După ce principii te ghidezi în alegerea acestora?
Cuvântul care stă la baza activităților este “conectare”, fie că vorbim despre conectarea cu sinele, cu natura, cu familia sau cu ceilalți participanți. Alegem activitățile și colaboratorii riguros, în funcție de recomandări și de experiența livrată. Sophia are un cuvânt important de spus în stabilirea programului având în vedere ca ea face parte din grupul nostru țintă. Cu ajutorul ei încerc sa înțeleg cât mai bine nevoile copiilor, ce anume îi atrage și ce anume le lipsește.
La sfârșitul activităților luăm feedback de la copii și de la părinți pentru a îmbunătății experiențele oferite.
5. Care sunt perioadele cele mai pline? Cum le planifici? Cine te susține?
Noi am deschis în noiembrie, însă în prezent suntem limitați de capriciile vremii. Consider că weekend-urile vor fi cele mai aglomerate pe toată durata verii.
Planificarea este un proces complex ce necesită multă experiență, iar aceasta va veni odată cu timpul. În prezent, ne ocupăm noi de tot, de la planificarea activităților, marketing și alte activități conexe. Mi-am dat seama că mă ajută să îmi setez obiectivele la început de lună apoi o listă cu pașii pe care trebuie sa îi urmez să ajung la ele pentru fiecare săptămână. Sigur, nu reușesc să mă țin 100% de ele, însă este important să nu renunți și să bifezi cât mai multe lucruri din lista.
Încă de la începutul proiectului l-am avut aproape pe Andrei co-fondator și prieten în același timp. El investește în proiect și se ocupă de tot ce tine de buget & autorizații. Atât el cât și Sophia mă susțin în fiecare zi, mă ajută să depășesc momentele grele și să văd partea plină a paharului.
Pe lângă ei mai sunt multe persoane minunate cu care am avut ocazia să discut, să fac brainstorming și să găsesc soluții la probleme punctuale. Cred cu tărie că acest proiect este atât rodul muncii în echipă cât și a comunităților WAHM și Zen Moms având în vedere ca aici am întâlnit femei minunate care m-au inspirat și cu care am colaborat sau voi colabora.
6. Ce fel de evenimente private se pot organiza la Yardinia?
Organizăm petreceri pentru zile de naștere, teambuilding și alte evenimente tematice pentru copii. În funcție de ceea ce doresc oaspeții noștri, le putem pune la dispoziție partea de food & drinks, de entertainment pentru copii, chiar și un mini cinema în aer liber.
7. Ai întâmpinat vreodată vreo cerință mai neobișnuită din partea oaspeților tăi?
Nu încă, însă în momentul în care aceasta va veni vom încerca să aflăm ce se afla în spatele ei astfel încât să vedem dacă o putem îndeplini sau poate mesajul nostru nu a fost înțeles cum ne-am așteptat.
8. Povestește-ne, te rog, cea mai reușită zi la Yardinia și cea mai mare provocare?
Cea mai reușită zi a fost ziua în care am semnat contractul de închiriere pentru spații. Am căutat câteva luni bune un spațiu care să ne permită să implementam proiectul nostru și în momentul în care l-am găsit, pot spune ca am fost foarte fericită. Cea mai mare provocare a fost amenajarea lui, deși pe hârtie totul era gândit și stabilit, în momentul în care am început să pregătim terenul au apărut tot felul de probleme de la lipsa forței de muncă pentru implementarea a ceea ce ne-am dorit noi, până la lipsa apei pentru irigații.
9. Ce ne poți spune despre conceptul “grădina experimentelor”?
Mâncarea sănătoasă și grădinăritul au fost la baza proiectului inițial acum 2 ani. Crescând la țară, mi-am petrecut mult timp în natură și pot spune ca acolo îmi găseam refugiul când mă simțeam neînțeleasă. Mi-am dorit sa îi ofer această șansă și Sophiei așa că am păstrat acest concept deși proiectul s-a transformat pe parcursul celor 2 ani.
Acest spațiu cuprinde 15 paturi înălțate unde vom planta în primăvara diferite legume, mai rar întâlnite, apoi pe parcursul anului vom organiza activități și workshop-uri pentru a îi învață pe copii cum să le îngrijească, ce beneficii aduc în viața noastră și cum pot fi mâncate.
Beneficiile acestei zone sunt multiple.
În primul rând am observat că cei mici sunt mult mai interesați să guste din ceea ce îngrijesc/culeg ei, iar noi părinții știm că legumele nu sunt printre preferatele lor. Cu ajutorul acestei zone sper să le trezim interesul și să-i determinăm să încerce cât mai multe dintre ele.
În al doilea rând, asemănările dintre oameni și plante îi ajută pe copii să înțeleagă mai ușor anumite concepte cum ar fi hrană vs fotosinteză, evoluție vs creștere etc.
În al treilea rand, grădinăritul în sine este o terapie atât pentru adulți, cât și pentru copii, aici ei pot învața și practica elemente de meditație și mindfulness.
10. Am observat că Yardinia oferă și servicii de “work remote în aer liber”, ce presupun acestea?
Ideea de work from the garden mi-a venit în primăvara aceasta când mi-am dat seama că dacă Sophia nu rămâne la after-school, nu am cum să o scot afara în timpul programului meu de lucru.
Așadar, ne adresăm părinților care lucrează de acasă alături de cei mici. Din primăvara anului viitor ei vor putea să lucreze din grădină în timp ce copiii lor participă la diferite activități în cadrul spațiului sau petrec timp în natură alături de animatorii noștri.
11. Cum se procedează pentru rezervări?
12. Cum se îmbină viața de familie cu cea profesională? Cum îți găsești echilibrul?
Viața profesională s-a îmbinat fără să vreau cu cea personală în momentul în care am decis sa fiu alături de Sophia pentru a o ajuta sa descopere lumea și să se dezvolte sănătos.
Familia (prietenul&fetița mea) este locul în care îmi găsesc liniștea, îmi încarc rezervorul cu dragoste și în același timp este un spațiu sigur în care pot să discut toate ideile trăsnite care îmi trec prin cap.
Aspir la un echilibru între viața de familie și zona profesională însă nu tot timpul îmi iese. Cred că este foarte important să exersez pașii care mă duc acolo și să apreciez micile victorii pentru a-mi putea găsi pacea interioară. Așadar, nu am găsit încă formula magică dar sunt sigură ca sunt pe drumul cel bun atâta timp cât îmi doresc sa fiu pe zi ce trece o variantă mai bună a mea.
13. Cum e să fii mamă-antreprenor în România? Ce ai schimba și ce ai păstra?
E greu, trebuie să ai multă răbdare, ambiție și deschidere pentru a cere și pentru a primi ajutor și suport.
Psihologic vorbind, cred că există o presiune dublă atât cea legată de antreprenoriat cât și cea inconștientă venită din postura de mamă. Vrem să începem și să creștem un business în paralel cu un copil. Personal am ales un business care să se suprapună cu nevoile copilului, pentru a face un mic pas spre acel echilibru despre care am discutat mai sus.
As păstra programele dedicate mamelor antreprenor, networking-ul, grupurile de suport și aș adăuga spații dedicate în care ele să poată lucra la proiectele lor în timp ce copiii se pot juca sau pot socializa. Programele de coaching sunt iar foarte importante și cred ca ar crește șansele proiectelor începute de mămici.
14. Ce mesaj ai dori să le transmiți mamelor din comunitatea Work at Home Moms România?
Doamnelor, sunteți fenomenale, fiecare în felul vostru sunteți o inspirație pentru mine și pentru întreaga comunitate. Va încurajez să faceți publice nevoile și dorințele voastre și să primiți cu sufletul deschis susținerea binemeritată.