Interviu realizat de Elena Gorun
Ne bucuram sa te cunoastem si sa aflam despre proiectul tau!
Si eu ma bucur sa ne cunoastem mai bine! Fetele din comunitatea WAHM imi sunt tare dragi si ma bucur sa fac parte din acest grup.
1. Te invitam sa ne povestesti despre tine, despre pasiunea ta, cum ai ajuns sa conturezi un proiect atat de necesar si tandru?
“Hainute de botez”, a fost un vis la propriu, nu m-am gandit niciodata ca ma voi ocupa de un astfel de domeniu, insa la sfarsitul anului 2013 cand firma la care lucram s-a inchis, ma tot intrebam ce as putea face. Si pur si simplu, intr-o noapte am visat niste rochite superbe de botez. A doua zi am actionat. ☺
2. Ai pornit la drum pe cont propriu sau sunt si alte persoane implicate in cresterea afacerii?
Inceputul nu a fost usor intrucat nu aveam un plan de afaceri si nici resurse financiare sa il pun in practica. Tata mi-a fost alaturi cu un imprumut si tot cu el am achizitionat primele produse de botez. Apoi intreaga familie m-a sustinut iar primii clienti au fost chiar nasii mei de cununie.
3. Ne poti marturisi dintre cele mai mari si imbucuratoare realizari de cand ai pornit pe acest drum?
Au fost multe astfel de momente. Pornind practic de la zero, fiecare progres, fiecare etapa, fiecare pas in plus in dezvoltarea atelierului m-au bucurat, desi au fost insotite de o munca titanica si implicit de stres. Initial transformasem o camera din casa noastra in depozit de hainute, apoi, cu ajutorul sotului meu, am ridicat o cladire in care se afla acum atelierul. Acesta a fost un moment cheie in dezvoltarea magazinului pentru ca ulterior, odata cu achizitionarea masinilor de brodat si cusut am reusit sa si realizam o parte din produse in noul atelier, ceea ce a adus o mare bucurie. Pentru mine, munca de creatie este cea care bucura si implineste. Si bineinteles, feed-back-ul din partea clientilor.
4. Cu totii avem si momente de cumpana in demersurile noastre, ne poti detalia despre un astfel de episod si cum ai reusit sa il depasesti?
Oh, da, au fost si multe astfel de episoade, din pacate. Sau din fericire, daca ne gandim ca invatam din fiecare experienta, oricat ar fi ea de neplacuta. Asa progresam. Am fost de cateva ori in situatia in care as fi inchis totul si as fi luat-o pe un alt drum. Cum l-am depasit? Nici eu nu stiu exact: Dumnezeu, flerul, intuitia m-au ghidat catre directia salvatoare.
5. Ce te motiveaza zi de zi?
Pasiunea! Iubesc ceea ce fac si cred ca am spus totul cu asta. Nici aici lucrurile nu sunt simple. Lucrand de acasa si avand 2 baieti, in pragul adolescentei acum, fiecare zi este o provocare, ceea ce imi place desi este uneori epuizant. Nu este ca atunci cand mergeam la birou si lucram in liniste, fara intreruperi la proiectele mele. Dar repet, este o provocare si prefer de o mie de ori aceasta varianta decat aceea de a lucra pentru o companie, la program fix, cu reguli rigide si monitorizare continua.
6. Ce ne poti povesti despre instrumentele de promovare, care functioneaza si care nu pentru aceasta nisa? Pe ce loc al prioritatilor ai situa promovarea afacerii in acest moment?
Promovarea este un domeniu care mi-a dat mari batai de cap. Abia anul acesta am angajat o firma de marketing care se ocupa de site-ul meu, pana acum m-am descurcat singura, ceea ce iar nu a fost usor. Fiind si un business sezonier, cu perioade in care nu se fac evenimente, a fost dificila gasirea unei solutii de compromis pentru marketing.
7. Cum se procedeaza pentru plasarea comenzilor pe siteul tau? Produsele sunt realizate la comanda? Le realizezi tu sau colaborezi si cu alti furnizori?
Trusourile de biserica, lumanarile de botez si alte produse sunt realizate de noi, in atelier. Personalizarile produselor prin broderie sunt realizate tot in atelierul nostru. Pentru hainute colaborez cu mai multe ateliere din Romania dar visez la ziua in care ne vom ocupa si de acest aspect.
Plasarea comenzilor se face direct pe site, printr-o procedura simpla, clasica. Site-ul a fost restructurat complet anul acesta, mi-am dorit un site mai ergonomic, mai atractiv si cred ca am reusit acest lucru.
8. Cum vezi cresterea proiectului si cum te gandesti sa il dezvolti?
Proiectul s-a dezvoltat de-a lungul anilor, cu pasi mici dar mereu am adus ceva nou. In afara de produsele de botez am creat si “Cadourile pentru maternitate” care implica munca de creatie, ceea ce imi place teribil. De curand am adus pe site si “Bagajul complet pentru maternitate”, necesar proaspetei mamici la spital.
9. Daca ai ghida o alta mama antreprenoare la inceput de drum, ce ai sfatui-o sa faca si ce nu ai recomanda pe baza experientei tale?
Sa lupte pentru pasiunea ei, sa nu se descurajeze, sa mearga mai departe chiar daca uneori este dificil. Cand iubesti ceea ce faci este imposibil sa nu reusesti.
10. Cum te poate sprijini comunitatea WAHM?
Faptul ca fac parte din aceasta comunitate este pentru mine o sansa sa cunosc mame curajoase, inventive si talentate. De aici am invatat o multime de lucruri, am cunoscut oameni deosebiti care m-au ajutat fara a cere nimic in schimb. Chiar daca nu ne cunoastem decat virtual, pentru mine e suficient sa stiu ca am un sprijin ori de cate ori ma aflu in dificultate.
11. Ne-ar bucura sa transmiti cateva randuri catre mamele din comunitate.
Asa cum am spus si mai sus: pasiunea este totul! Restul, oricat de greu, poate fi depasit! Sa transformi un hobby intr-o afacere inseamna o viata implinita! Eu, cel putin, asta simt!
Mulțumim!
Îți mulțumim că ești alături de noi! Poți direcționa 3,5% din impozit către WAHM!
Procentul de 3.5% este parte a impozitului plătit statului pentru salarii. Avem opțiunea de a-l direcționa spre un ONG. Ne-am bucura să fie Asociația Work At Home Moms, acest aprig și temerar ONG! Procedura e foarte simplă! 😁🌸 Poți completa formularul aici! Îți mulțumim!