You are currently viewing File de Jurnal WAHM — Chipul Nevăzut al Antreprenoriatului, Andra de la Andra Florea, Antrenor Personal

File de Jurnal WAHM — Chipul Nevăzut al Antreprenoriatului, Andra de la Andra Florea, Antrenor Personal

Andra ne dezvăluie perspectiva ei despre acel moment T0:

De la milogeală la succes sau cum arată drumul către visul de a întreprinde ceva pe cont propriu

Când cererea devine mai mare decât ceea ce poți oferi tu, ca antrenor de grup, și dacă nu îți dorești să pierzi din calitatea serviciilor pe care le oferi, te gândești să mai deschizi o grupă de antrenament în Parcul IOR Titan.

Acest fapt mă duce inevitabil cu gândul la momentul T0, când am început tot ceea ce fac, când aveam o singură clientă cu care lucram 1:1 în parc.

Este și a fost o călătorie despre care voi scrie cândva (cel mai probabil pe blog), la fel ca despre lucrurile care stau în spatele creării unei COMUNITĂȚI (sportive și nu numai) de femei care împărtășesc aceleași interese și valori, precum și despre produsele și serviciile pe care le-am dezvoltat în timp, dedicate exclusiv femeilor – de la programe de educație alimentară și slăbire, până la antrenamente de grup și tabere de relaxare.

Momentul T0 începutul promovării

Momentul T0, când începi să te promovezi în social media, sau, cum spune o persoană influentă din industria de marketing foarte pe șleau, dar perfect adevărat, mai poate fi numit și momentul „milogeala” sau „statul în tranșee” (munca „de jos”, dacă termenul nu este suficient de clar).

Ce înseamnă această „milogeală”?
Sau, mai exact, ce a însemnat pentru mine?
Este momentul în care începi ceva pe cont propriu (cu cât o faci mai târziu în viață, cu atât este mai dificil) și încerci să promovezi acel „ceva” pe un canal de promovare.

Nu ai clienți, nu investești bani pentru a-i găsi, pentru că încă nu ai o direcție clară și nu știi dacă merită.

Așa că încerci să atragi clienți și să le vinzi serviciile în mod organic–adică fără reclame plătite, ci doar oferind permanent conținut valoros și interacționând autentic cu publicul tău.

În acest timp, nimeni nu te cunoaște, nu știe ce poți face și nici câtă experiență extraordinară ai tu (chiar dacă o ai, în mintea ta îți știi valoarea, dar pentru restul lumii acest lucru este egal cu zero). Clienții pot trece liniștiți pe lângă pagina ta de Facebook, ca și cum nu ai exista.

Practic, ești un necunoscut, un „no name” sau cum vrei să-i spui (lucru care îți va face egoul să urle din toți rărunchii, mai ales dacă te afli la o vârstă matură și ai avut timp să ți-l „crești” bine, dezvolți).

O iei de la zero (în cazul meu, de la -0, dar asta este altă poveste) și trebuie să dovedești, zi de zi, ce poți face pentru cei interesați sau care ar putea deveni interesați de serviciile tale, ce ai tu de oferit pe o piață nelimitată de oameni care pot oferi aceleași lucruri ca tine.

Cât timp?
Depinde…și e o poveste lungă.

Pentru mine, acest moment de „milogeală” a durat câțiva ani, timp în care:
– Am căutat cliente în toate grupurile posibile, mergând eu către ele;
– Mi-am prezentat în permanență serviciile și produsele;
– Am creat tone de materiale valoroase, originale, educative (fără ajutorul inteligenței artificiale, ci bazându-mă pe experiența și cunoștințele mele practice, dublate de studii de actualitate din domeniul mișcării și nutriției, atent cercetate);
– Am invitat femei la antrenamentele mele, organizând evenimente gratuite, online și offline;
– Am oferit antrenamente, întâlnindu-mă în parc cu femei complet străine (după ce s-a ridicat carantina), cărora le ofeream deci sesiuni de testare gratuite.

𝐂𝐚𝐭 𝐚 𝐝𝐮𝐫𝐚𝐭?
Până când am stabilizat cât de cât totul?
Aproximativ 2 ani.
Mi-a fost greu?
Da, foarte greu.
Mi-a venit să renunț?
Da, dar nu am făcut-o.
De ce?
Voi povesti cu altă ocazie. 🙂

Când lucrezi pe cont propriu ești doar tu cu tine
Așa arată procesul unei reconversii profesionale combinate cu începutul unei afaceri pe cont propriu.
Și când spun „propriu”, chiar este “propriu” – pentru că nu mai este nimeni lângă tine.
Absolut nimeni.
Doar tu cu tine și atât.

Unde sunt acum?
Ieri, în timp ce făceam un antrenament personal în parc și totul mi se părea atât de ușor și frumos, mi-a venit în minte începutul și am simțit o recunoștință profundă pentru Ilinca, femeia care participa la acest antrenament.
Așa mi-a venit în minte și acest text.

Dincolo de asta, în timp, pas cu pas, am construit ceea ce oamenii din domeniu numesc „brand personal” (pe scurt imaginea, reputația, percepția (online și face to face) pe care o au oamenii despre tine, atât din punct de vedere profesional (competențe, expertiză), cât și uman sau la nivel de interacțiune personală (ce transmiți, ce valori ai, cât ești de autentic în relațiile cu ceilalți), deși la început habar nu aveam ce înseamnă asta și nici acest gând nu l-am avut inițial.

Acum, femeile mă recomandă mai departe, îmi scriu, mă caută și vin către mine cu deschidere și încredere, solicitându-mi sprijinul.

Nu am uitat de unde am plecat și cât de greu mi-a fost.
Nu am uitat momentul T0 și nu îl voi uita niciodată.

Pentru că el „m-a construit”, m-a învățat să respect fiecare etapă, să apreciez și să fiu recunoscătoare pentru fiecare femeie care îmi scrie și vine către mine cu toată încrederea, solicitându-mi sprijinul, fie că este vorba despre antrenamente, nutriție sau pur și simplu susținere.

Sunt profund recunoscătoare pentru „ușurința” cu care uneori reușesc acum să atrag clientele ideale, sau, cum mi-a spus una dintre femeile cu care colaborez, „exact după chipul și asemănarea mea”.

Am spus „uneori”… pentru că încă nu este atât de ușor.
Iar această „ușurință” vine după foarte multă muncă.

Ceea ce fac a fost, este și va fi un proces de învățare, dezvoltare și schimbare permanentă.

Și mă bucur că este așa.
Pentru că așa sunt și eu: cred în procesul de învățare, dezvoltare continuă (growth mindset), sunt curioasă by default și îmi doresc mereu să ajung puțin mai departe.

Cât despre ceea ce pare shiny și roz bonbon în social media: businessuri, antreprenori, branduri personale, e bine de știut că, în general, în spatele lor se află multă muncă, determinare, sudoare, curaj și dedicare… lucruri care nu se văd, dar despre care poate ar fi necesar să se vorbească mai des.

Pentru că doar ele pot pava drumul de la “milogeală” la succes…

www.facebook.com/andraflorea2021

Chipul nevăzut al antreprenoriatului” este un proiect al Asociației Work At Home Moms, prin care documentăm și informăm despre munca mamelor din comunitate, despre suișuri și coborâșuri, despre ce se vede și ce este mai puțin știut.

Poți susține munca noastră completând formularul 3.5% din impozitul pe salarii pentru anul 2024.
https://formular230.ro/asociatia-work-at-home-moms
Mulțumim!

Îți mulțumim că ești alături de noi!
Poți direcționa 3,5% din impozit către WAHM!

Procentul de 3.5% este parte a impozitului plătit statului pentru salarii. Avem opțiunea de a-l direcționa spre un ONG. Ne-am bucura să fie Asociația Work At Home Moms, acest aprig și temerar ONG! Procedura e foarte simplă! 😁🌸 Poți completa formularul aici! Îți mulțumim!

 

Trimite și prietenilor