Titlul atelierului: Comunicarea empatică – procesul natural şi firesc de relaţionare interumană
( Principii şi instrumente de bază)
Despre metodă
Comunicarea empatică ( nonviolent communication) este o metodă concepută şi dezvoltată de doctorul în psihologie Marshall B. Rosenberg, oferită ca alternativă la violenţa pe care a experimentat-o în tinereţe, locuind într-o suburbie a oraşului Detroit, măcinată de conflicte inter-rasiale.
Dr. Rosenberg este fondatorul şi directorul educaţional al organizaţiei internaţionale non-profit Center For Nonviolent Communication din Statele Unite ale Americii. În 1961 a susţinut doctoratul în psihologie clinică la Universitatea din Wisconsin, iar în 1966 Comisia Americană de Examinare în Psihologie i-a acordat statut diplomatic în psihologie clinică.
Comunicarea empatică ne oferă o serie de instrumente care ne ajută să trecem de la un limbaj al criticii, învinovăţirii şi pretenţiilor la un limbaj al compasiunii, înţelegerii şi respectului reciproc.
Comunicarea empatică ne oferă suport în a avea relaţii sănătoase şi de lungă durata, şi ne ajută în gestionarea vieţii noastre emoţionale. Ne spriijina în comunicare şi încurajează folosirea unui limbaj care previne şi gestionează paşnic conflictele, atunci când ele apar. Comunicarea empatică ne ajută pe toate planurile, în relaţiile interumane (familie, carieră, timp liber). De asemenea poate fi folosită ca o metodă în dezvoltarea personală, cunoaşterea de sine şi relevarea potenţialului uman.
Va invit să vă reamintiţi de acest proces natural şi firesc de conectare umană, redescoperind conectarea cu ceea ce este viu şi prezent în noi şi în ceilalţi şi puterea de a ne alege conştient propriile cuvinte şi acţiuni, într-un atelier unde :
Vom face cunoştinţă cu metoda prin relevarea principiilor ce stau la baza acesteia;
Vom discuta şi aplica pe cazuri concrete de viaţă cei patru paşi esenţiali în înţelegerea şi integrarea procesului în comunicarea noastră, pentru relaţii armonioase şi autentice.
Aplicaţiile Comunicării Empatice
- În mediul profesional
Comunicarea empatică este o resursă puternică de îmbunătăţire a productivităţii şi a moralului. Aplicarea comunicării la locul de muncă, în relaţia cu angajatorii, şefii sau colegii ne întăreşte abilitatea de a trăi şi a munci productiv, motivaţi fiind de compasiune şi nu de frică sau vinovăţie. De asemenea ne ajută să avem relaţii armonioase, sincere cu colegii şi şefii, astfel încât nevoile tuturor să fie împlinite pe cale paşnică.
Comunicarea empatică presupune:
Exprimarea propriilor puncte de vedere fără să-i constrângem pe ceilalţi;
Exprimarea sinceră, clară şi directă, fără a critica sau insulta;
Abilitatea de a primi cu empatie orice mesaj, fără a ne afecta până la frustrare sau furie şi fără a o lua personal;
În educaţie
Comunicarea empatică aplicată în şcoli şi grădiniţe promovează educaţia bazată pe empatie, colaborare şi respect reciproc. Ne sprijină în medierea şi gestionarea conflictelor în relaţiile: copil-copil, copil-adult.
- În relaţiile de familie
Comunicarea empatică ne sprijină în îmbunătăţirea relaţiilor dintre soţ-soţie sau partener de cuplu, relaţia părinte – copil cât şi în gestionarea sau prevenirea conflictelor între adult-adult, adult – copil, copil-copil. Ne ajută să înţelegem şi să acţionăm cu empatie în relaţia cu noi înşine, cu partenerul de cuplu şi în relaţia cu copilul/copii. Ne sprijină în a găsi soluţii care să împlinească nevoile tuturor, pe cale paşnică.
Ne sprijină în comunicare, în identificarea nevoilor şi transformarea potenţialelor conflicte în cooperare, soluţionarea fără compromis a provocărilor prezente din mediul familial.
Despre mine:
Mihaela Dinu – Trainer acreditat ANC;
Membru în Consiliul director al Asociaţiei pentru Comunicare Non-violentă;
Proiecte:
http://educatiacopilului.wordpress.com/
https://www.facebook.com/AscultareEmpatica
http://www.freeschool.ro/
Cred cu tărie că acolo unde există empatie , nu există sărăcie sau acte de violenţă.
Eu consider că darul cel mai de preţ cu care m-am născut este acela de a iubi oamenii şi de a vedea frumuseţe oriunde. Consider că în “a fi umani” stă puterea şi darul nostru cel mai de preţ. Esenţă de a fi oameni e constituită, în opinia mea, din : iubire, compasiune, colaborare.
Cel mai minunat dar pe care l-am primit învăţând şi practicând comunicarea-nonviolenţă este o schimbare în conştiinţa: “Tot ceea ce facem este în slujba nevoilor noastre.Când extindem acest simplu concept şi asupra celorlalţi, ne dăm seama că nu avem duşmani, că ceilalţi nu fac decât ceea ce ştiu ei mai bine pentru a-şi împlini propriile nevoi.”
Cred că suntem o mare familie. Ceea ce facem sau ce nu facem, ne influenţează atât la nivel individual cât şi ca întreg. Puterea noastră şi realizările noastre ţin de calitatea de a fi umani.
Detalii organizatorice
Adresa: strada Vişinilor nr. 17, Sector 3, Bucureşti
Dată susţinerii atelierului: Sâmbătă 8 Noiembrie 2014
Intervalul orar: 09:30 am – 13:00 pm
Contribuţia dumneavoastră: sub formă de donaţie: 50 de lei
Înscrierile vor fi confirmate pe adresa de mail
Recomanzi articolul acesta?