Impozitul pe cladiri 2016 – persoane fizice
Incepand cu 1 ianuarie 2016 avem un nou Cod Fiscal. Am pregatit pentru tine mai multe filmulete in care explic cele mai relevante modificari din legea 227/2015, adica din noul Cod Fiscal.
Azi vorbesc despre impozitul pe cladiri datorat de persoanele fizice.
Partea buna din noul Cod Fiscal, este ca s-a eliminat impozitul suplimentar pentru persoanele care detin mai mult de o cladire.
Partea mai putin buna, este ca a aparut un nou concept: acela de plata impozitului in functie de destinatia cladirii.
Dupa destinatie, cladirile se impart in doua categorii: rezidentiala (este folosita ca locuinta) si nerezidentiala (este folosita ca sediu social, sau punct de lucru in care se desfasoara activitate economica).
- Impozitul pe cladirile rezidentiale
Spre deosebire de anul trecut, cand cota de impozitare a cladirilor detinute de persoanele fizice era de 0,1%, anul acesta, persoanele fizice care detin cladiri rezidentiale vor plati inte 0,08 si 0,2% din valoarea impozabila a cladirii. Valoarea impozabila se calculeaza printr-un algoritm descris in Codul Fiscal.
- Impozitul pe cladirile nerezidentiale
Noutatea este ca incepand cu 1 ianuarie, persoanele care detin cladiri nerezidentiale, vor plati intre 0,2 si 1,3% din valoarea impozabila. In cazul acesta, valoarea impozabila este valoarea de achizitie sau de constructie a cladirilor achizitionate/construite in ultimii 5 ani.
Pentru cladirile mai vechi de 5 ani, sau achizitionate cu mai mult de 5 ani in urma, se impune o reevaluare facuta de un evaluator autorizat Anevar. In acest caz, valoarea de impozitare este valoarea din raportul de evaluare.
Cladirile mai vechi de 5 ani, achizitionate cu mai mult de 5 ani in urma, care nu sunt reevaluate, suporta un impozit in procent de 2% asupra valorii impozabile calculate conform algoritmului descris in Codul Fiscal.
- Impozitul pe cladirile cu destinatie mixta
In acest caz avem 2 situatii:
- Se stie cat din cladire se foloseste in scop nerezidential.
In acest caz, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului calculat penru suprafata folosita in scop rezidential cu impozitul determinat pentru suprafata folosita in scop nerezidential.
Exemplu: Dl. Popescu detine o cladire de 200 mp din care 50mp i-a inchiriat unei firme, pe baza unui contract de inchiriere.
Impozitul se calculeaza astfel: 150 mp (calculati similar impozitului pe cladirile cu destinatie rezidentiala)+50 mp (calculati similar impozitului pe cladirile cu destinatie nerezidentiala)
- Nu se stie cat din cladire se foloseste in scop nerezidential.
In acest caz, avem tot 2 situatii:
- Daca la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza similar impozitului pe cladirile cu destinatie rezidentiala;
- Daca la adresa cladirii este inregistrat un domiciliufiscal la care se desfasoara activitate economica, iar cheltuielile cu utilitatile sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul se calculeaza similar impozitului pe cladirile cu destinatie nerezidentiala.
Exemplu: Dl. Popescu are deschis un SRL, cu sediul la domiciliul propriu si desfasoara activitate economica. In acelasi timp, dl. Popescu are utilitatile inregistrate pe numele sau si nu deconteaza in contabilitatea firmei cheltuielile cu utilitatile.
Impozitul se calculeaza similar impozitului pe cladirile cu destinatie rezidentiala, deoarece dl. Popescu nu deconteaza in contabilitatea societatii sale cheltuielile cu utilitatile.
Recomanzi articolul acesta?Impozitul pe cladirile detinute de persoanele fizice. Mod de calcul incepand cu 1 ianuarie 2016 By Expert Contabil Radu Maria Delia; email: ; https://www.facebook.com/birouexpert/?ref=hl; tel: 0745236309