Interviu realizat de Roxana Leotescu de la Magic Spot, alaturi de Alexandra Dascal de la Casuta cu Ghidusii
Buna Alexandra, ne bucurăm că ne ești alături și te invităm să ne spui căteva cuvinte despre tine.
Si eu ma bucur ca sunt alaturi de voi, in comunitatea voastra am intalnit oameni de mare ajutor si suport si ma bucur si ca exista atat de mult sprijin pentru mamicile antreprenor mai ales in perioada aceasta.
Cred ca la intrebarea aceasta mi-a fost cel mai greu sa formulez un raspuns.
Sunt mamica de Clara si de Casuta cu ghidusii, un proiect de suflet, pentru suflete mici si mari. La baza sunt psiholog si educator, cu experienta de peste 12 ani in educatie, pe parcursul carora am trecut prin diverse roluri: educator, team leader si manager educational.
M-am format in sistem britanic si sunt foarte recunoscatoare oamenilor din a caror echipa am facut parte, celor pe care i-am avut in echipa mea si celor care m-au indrumat pe parcursul cresterii mele profesionale. Cred in puterea echipelor si in dinamica de invatare care are loc in interiorul lor.
Imi plac oamenii, imi place lectura, miscarea in aer liber si imi ador familia (fara ei tare greu ar fi fost ).
Cum a luat nastere Căsuța cu ghidușii? Pe cine primește căsuța această minunată?
Casuta cu ghidusii a pornit dintr-un proiect pilot, un set de ateliere de joaca senzoriala numite Ghidusii cu oameni mici, pe care le-am sustinut pentru copii din zona sectorului 6, Chiajna, Rosu, Militari Residence.
Deoarece am participat la asemenea activitati si alaturi de bebelusa mea in alte spatii si am condus activitati similare cand eram educator pe grupa, am dorit sa ofer copiilor si parintilor din zona un mediu care sa ii stimuleze, un loc in care mamicile pot socializa, iar copii pot participa la activitati de invatare prin explorare libera.
Beneficiile aduse dezvoltarii socio-emotionale si cognitive sunt enorme, iar multe mamici pot confirma asta.
In noiembrie nu aveam in plan sa deschid un business propriu, dar prietenii si familia m-au incurajat pana am gasit spatiul perfect. Astfel am creat acest centru de joaca educativ, un loc ghidus, intim si cald, cu resurse calitative si multa voie buna.
In Casuta sustin ateliere pentru copii de la 6 luni la 4 ani, iar in weekenduri gazduiesc ateliere in familie, unde sunt invitati si copii mai mari (prin aceste ateliere de weekend am dorit sa incurajez timpul de calitate petrecut in familie, intr-un mediu prietenos si stimulant, diferit de cel de acasa, unde copii pot fi implicate in activitati atractive, precum pregatirea brioselor sau pizza, iar parintii se pot relaxa alaturi de ei).
Trecem printr-o perioadă delicată, de izolare, ce se intâmplă cu Căsuța? Ce activități propui pentru copiii care stau acasă?
Perioada aceasta a blocat activitatea Casutei, insa contactul cu parintii a ramas. Pagina mea de Facebook promoveaza in continuare idei de activitati, produse si servicii educationale pentru copii ca inspiratie pentru parinti
Cum gestionezi din punct de vedere profesional această criză și ce planuri ai pentru viitorul apropiat?
In “spatele cortinei”, pregatesc un proiect educational mai mare, despre care parintii din comunitatea Casutei si cei din proximitate vor afla curand. Desi la inceput am fost destul de daramata de inchiderea Casutei si anularea tuturor evenimentelor, mi-am propus sa profit de timpul pe care mi-l ofera criza pentru a lucra la alte proiecte la care visam.
Cum va fi când ne vom întoarce la viața mai puțin restrictivă de dinainte de pandemie?
Sunt constienta ca pandemia va lasa urme adanci in parinti: mai multe temeri legate de microbi, mai multa reticenta la interactiunile apropiate intre copii si ridicarea standardelor de curatenie in spatiile de invatare pentru copii, insa sper de asemenea sa apara un respect mai mare fata de educatie si de personalul educational, interes fata de activitati impreuna si implicare in proiecte de comunitate.
De ce Casuta cu Ghidusii este un altfel de loc de joacă?
Am vrut sa creez un loc diferit, cu o energie proprie, un spatiu jucaus in care copii pot invata din contactul cu resursele, se pot intalni de la varste fragede (6 luni) si pot deveni familiari cu “viata din gradinita” (la atelierele “Ne pregatim de gradinita” copiii se familiarizeaza cu rutina si activitatile gradinitei, devin parte dintr-un grup si se desprind intr-un ritm natural si relaxat de parinti).
Casuta este impartita in camere tematice, fiecare avand obiective educationale diferite si focusate pe dezvoltarea anumitor abilitati (o camera de joaca imaginara, unde copii pot adapta diverse roluri, o camera de constructii, unde copii exerseaza coordonarea mana-ochi, abilitati spatiale si vizuale, o camera de arta si experimente, unde cei mici pot deveni mici artisti sau oameni de stiinta fara niciun fel de restrictii, o camera a prieteniei unde ne intalnim la atelierele noastre, cantam, dansam si ne cunoastem).
Cum este viața de mama antreprenor in Romania?
Recunosc ca sunt proaspat antreprenor si nu am intrat foarte mult in contact cu acest rol, insa in ultimele 6 luni am beneficiat de sprijinul multor mamici din comunitatea wahm si nu numai, am primit sprijin din partea mamicilor prezente la atelierele mele si sunt recunoascatoare pentru ca am intalnit atat de multi oameni minunati ce mi-au fost alaturi inainte si dupa antreprenoriat. Deci cred ca mamicile antreprenor au acces la informatie si la cunostintele altor mamici dispuse sa ajute, iar viata din comunitatea wahm este un exemplu stabil care reflecta acest fapt.
Cum te vezi peste 1 an in Romania? Consideri că piața va fi afectată de condițiile actuale? Ai vreun plan de rezervă?
Cred in proiectul pe care il am si sunt sigura ca educatia va continua sa fie un domeniu important in viata oricarei familii, iar parintii dornici de a oferi o educatie pozitiva si calitativa copiilor, vor investi in asta. Fie in antreprenoriat, fie ca angajat, consider ca am o contributie importanta de adus in educatie, ca educator, manager, formator de alti educatori si consilier pentru parinti.
Care este cea mai buna decizie si care este cea mai putin buna decizie luata cand esti mamă antreprenor?
Curajul de a incepe un business fara resurse in contul de economii si fara un capital mare, a fost cea mai buna decizie de pana acum. Simplul fapt ca mi-am propus sa ofer parintilor si copiilor ceea ce stiu sa fac mai bine a condus la implinirea visului pe care il aveam deja de multa vreme, dar ma blocam mereu in ideea ca “nu am bani” sa il pun in practica.
Ca decizie mai putin buna… momentan nu ma pot gandi la una, insa cred ca am tendinta sa gandesc prea mult deciziile si intamplarile de peste zi si asa cum am avut multe nopti nedormite in trecut, vor mai urma si altele
Cum ai descrie o lume ideală în care copiii din România să aibă acces la educație și resurse adaptate nevoilor lor?
In primul rand, ar fi extraordinar daca personalul educational ar putea fi platit mai bine, ar avea acces la traininguri si formari profesionale la standarde ridicate si s-ar modifica conceptia “romaneasca” asupra educatiei: copilul face/ repeta ceea ce ii spune educatorul/invatatorul/profesorul; educatia timpurie este prezenta doar in gradinite cu taxe foarte ridicate, pe care si le permit doar un anumit numar de parinti sau sunt localizate in zona de Nord, nefiind accesibile.
Consider ca pe langa toate abilitatile pe care ar trebui sa le invete copilul inca din primii ani de viata – motricitate, coordonare, abilitati cognitive- trebuie sa educam si valori bune si puternice, precum iubirea, bunatatea, respectul, responsabilitatea, angajamentul, onestitatea, curajul.
Doresti să le transmiți un mesaj de incurajare mamelor antreprenor la inceput de drum?
Sa va urmati pasiunea, – daca nu stiti ce vreti sa faceti in viata si cum, ganditi-va la activitatea care va place cel mai mult (uitati de timp si de voi cand sunteti implicate in ea) si urmati acel drum. Aveti incredere ca oricat de dificil ar parea, se vor gasi solutii salvatoare. Si –un lucru pe care l-am facut frecvent si nu regret- nu va feriti sa solicitati ajutorul acolo unde aveti nevoie. Cred ca este esential sa fim constiente de punctele noastre forte si de punctele mai slabe si sa cerem suportul altor specialisti in domeniu, iar oameni dispusi sa ajute sunt foarte multi.
Îți mulțumim!
Recomanzi articolul acesta?