Cum infiintezi un SRL-Debutant

Biz PlanUna dintre oportunităţile de finanţare a afacerilor de început pentru tineri o reprezintă înfiinţarea unui SRL-debutant. Prin acest program guvernamental, aflat la a treia ediţie în 2013, tinerii întreprinzători cu vârsta de sub 35 de ani pot aplica pentru o finanţare nerambursabilă de până la 10.000 EUR pentru deschiderea unei afaceri.

Pe scurt, ce înseamnă asta? Înfiinţezi un SRL-Debutant micro-întreprindere, cu activitate în zona serviciilor sau producţiei în mediul rural sau urban, pentru care pregateşti un plan de finanţare. Dacă este aprobat, primeşti finanţare rambursabilă de maxim 10.000 EUR. Co-finanţarea ta trebuie să fie cel puţin egală cu finanţarea nerambursabilă. Dacă nu ai suma necesară co-finanţării, poţi apela la un credit bancar garantat tot în condiţiile programului.

Pentru că am trecut deja prin acest proces şi stiu deja care sunt ‘the pro’s and con’s’, voi încerca să schiţez pentru voi câteva idei despre care sunt paşii de urmat până la accesarea finanţării şi de ce trebuie să ţii cont până ajungi acolo.

 De luat în seama înainte:

Înainte de a îţi înfiinţa propriul SRL-D, trebuie să ţii cont de câteva lucruri, pentru a şti că această formă de organizare este cea mai bună pentru ideea ta de afacere:

  1. Trebuie să îndeplineşti câteva condiţii minime:

  • să ai până în 35 ani împliniţi la data înfiinţării SRL-D (personal, am înfiinţat SRL-D cu doar câteva zile înainte de a împlini 35 de ani)

  • să nu fi deţinut anterior nicio poziţie de administrator sau asociat/ acţionar într-o altă societate comercială – condiţia trebuie îndeplinită de toti asociaţii/administratorii viitorului SRL-D

  • să nu fi înfiinţat anterior nicio societate comercială.

  1. Ce tip de societate înfiinţezi?

  • Trebuie să ştii că, prin acest program, va trebui să optezi obligatoriu pentru micro-întreprindere plătitoare de impozit pe venit (3%).

  • Aşadar, ar fi bine să îţi stabileşti dinainte o versiune de buget şi să îţi dai seama dacă această formă de plată a impozitului te avantajează (versus plata a 16% impozit pe profit)

  • În plus, trebuie să ştii că pentru microîntreprinderile plătitoare de impozit pe venit 3% nu poţi desfăşura activităţi de consultanţă în management şi afaceri (cod CAEN 7022)

  1. Ce vei face?

  • Ce ţi-ai propus să faci în afacerea ta? Ai posibilitatea să optezi pentru cel mult 5 coduri CAEN, aşadar este de preferat să ai o idee clară asupra domeniilor de activitate pe care vrei să le acoperi.

  • Pentru accesarea finanţării, vei scrie un plan de afaceri. Cu cât mai repede pui pe hârtie ideile tale, cu atât mai uşor ţăi va fi să structurezi conţinutul planului de afaceri. Modelul este furnizat de legislaţie – nu pune probleme majore, deşi sunt câteva secţiuni pentru care m-am întrebat ce ar trebui să scriu.

  1. Ce obligaţii vei avea?

  • Un pas important, din punctul meu de vedere, este să iei în considerare obligaţiile pe care le vei avea ca SRL-D.

  • Astfel, timp de 3 ani de la înfiinţare vei avea doi angajaţi full-time, pentru care vei avea scutită plata unei părţi din contribuţii. Cu toate acestea, reprezintă o cheltuială însemnată dacă vei calcula salariul minim x 2 persoane x 36 luni, plus contribuţii aferente. Sfatul meu este să aplici pentru această finanţare NUMAI dacă cei doi angajaţi se justifică, adică numai dacă vei avea nevoie de ei.

  • Vei reinvesti 50% din profitul anual, timp de 3 ani. Ceea ce este ok, pentru că vrei-nu vrei, vei reinvesti în dezvoltarea afacerii tale.

Dacă ai bifat tot ceea ce scrie mai sus şi răspunsurile sunt majoritar pozitive, atunci nu îţi rămâne decăt să parcurgi paşii până la obţinerea finanţării.

Paşi de parcurs pentru obţinerea finanţării

  1. Te pui la punct cu legislaţia aferentă, adica legea şi ghidul. Informaţii despre programul de anul acesta (posibil încheiat) poţi citi aici http://www.aippimm.ro/articol/animmc/anun-354-important—ministerul-economiei-lanseaz-258-deschiderea-programului-pentru-stimularea-nfin-354-258-rii-350-i-dezvolt-258-rii-micro-ntreprinderilor-de-c-258-tre-ntreprinz-258-torii-tineri/

  1. Înfiinţezi SRL-D. Pentru simplificare, poţi apela la o persoană specializată. Important, nu uita să menţionezi SRL-D pe documentele necesare înregistrării, altfel nu vei putea aplica pentru finanţare şi în plus te vei alege cu un SRL. Vei fi scutit de taxele de înregistrare de la Registrul Comertului şi taxa de rezervare a denumirii.

  1. Pregăteşti planul de finanţare. Dacă ai o idee clară asupra ceea ce vei face, poţi scrie planul de finanţare singură, fără să fie nevoie să apelezi la un consultant. Personal, l-am scris singură în decurs de două săptămâni în care am lucrat seara cam o oră-două. Am apelat însă la un contabil pentru întocmirea unei versiuni de bilanţ contabil pe 3 ani.

  1. Te asiguri că îndeplineşti criteriile minime de eligibilitate şi punctajul minim pentru a intra la evaluare. Afacerile din domeniul producţiei, cele din mediul rural şi cele care vor angaja mai mult de 2 lucrători full-time sunt punctate suplimentar.

  1. Depui planul de afaceri folosind aplicaţia online (aplicaţia pentru programul din 2013 este aici http://programenationale2013.aippimm.ro/). Nu există dată limită impusă – planurile de afaceri se depun până la atingerea plafonului din bugetul acordat finanţărilor. Anul trecut, s-au depus planuri de afaceri până în luna decembrie. Cu toate acestea, cu cât mai repede, cu atât mai bine, întrucât acordarea finanţării se realizează pe principiul ‚primul venit, primul servit’.
  1. Urmăreşti progresul planului tău de afaceri (pentru 2013, aici http://programenationale2013.aippimm.ro/listaretineri/).

De final…

Anul trecut am aplicat la acest program, cu un plan de afaceri depus la finalul lunii aprilie (linia de finanţare fiind deschisa în februarie). Am fost undeva între numărul 600 şi 700. Am primit răspuns la începutul lunii iunie.

Aşadar…dacă ai o idee de afacere pentru care nu sunt necesare costuri însemnate şi pentru care ai nevoie de suport din partea unor angajaţi, acest program reprezintă o bună oportunitate de finanţare. Ai nevoie de idee, planificare, co-finanţare şi spor la lucru!

Autor: Florina, www.melc-codobelc.ro

Credit foto

  Recomanzi articolul acesta?
Trimite și prietenilor

This Post Has 0 Comments

  1. Diana

    Buna! Ai idee ce se poate intampla daca pe parcursul celor 3 ani nu reusesti sa respecti cerintele lor? Pana iti aproba dosarul esti obligat sa incepi functionarea firmei cu cei 2 angajati? In acesti 3 ani ai dreptul de a mai deschide o alta firma?

  2. Luminita

    N-ar strica un articol si despre cum iti infiintezi un PFA.
    Multumesc.

  3. Irina

    Si cine iti da un credit de 10.000 de euro daca nu ai cu ce garanta? un tanar pana in 35 de ani cam greu sa aiba ceva pe numele lui. in plus …daca ai reusit sa strangi vreo 10.000 …cred ca deja faci ceva bine 🙂
    parerea mea- este o aberatie si nu este nici un ajutor asta.Ajutor inseamna sa vii cu o idee si un plan si sa fii finantat cu pana la 10.000 de euro…nu sa ma mai aduci si tu de acasa….descurajeaza foarte multi tineri!
    inca o data..parerea mea…

Lasă un răspuns