Cand ma fac mare vreau sa fiu fericit

Când eşti copil ţi se adresează frecvent întrebarea: ce vrei să faci când vei fi mare? Adulţii se aşteaptă la răspunsuri ca “ Vreau să fiu chirurg” sau “Vreau să conduc o companie”. Cum ar fi ca cei mici să spună “Când mă fac mare vreau să fiu fericit”? Vreau să fiu fericit aşa cum sunt acum… când mă joc. Mai multe despre cum poţi îmbină fericirea cu educaţia spune din propria experienţă Logan LaPlante, un băiat de 13 ani, la un eveniment TEDx.

*Pentru subtitrarea în limba română, apasă butonul “captions”, selectează “translate captions” şi apoi selectează limba română.

Educaţia şi fericirea grupate împreună reprezintă o temă dificil de abordat… Şi totuşi, această idee a fost dezbătută în cadrul unui atelier la care am participat recent pe tema homeschooling şi lucrul de acasă. Subiectul central a fost cum ne creştem copiii fericiţi şi cum îi educăm în acelaşi timp. Vă detaliez în rândurile de mai jos câteva aspecte pe care le-am văzut mai puţin abordate în alte surse sau în alte întâlniri cu părinţii.

Stai cu copilul 24 din 24 de ore
Analizând argumentele pro şi contra homeschooling-ului am observat că este un argument care apare constant în “ambele tabere”: atât la avantaje, cât şi la dezavantaje. Cu alte cuvinte, faptul că stai mereu cu copilul este în acelaşi timp o binecuvântare, dar este şi o provocare. E o binecuvântare să poţi vedea ce face copilul tău în fiecare moment. Este o provocare atunci când ai nevoie de timp doar pentru ţine: să fii înconjurat mereu de alte persoane, chiar dacă sunt cei dragi ţie, poate fi dificil uneori.

Copilul meu e foarte sensibil
“Mă interesează ideea de homeschooling pentru că băieţelul meu e foarte sensibil” spun unii părinţi. E adevărat că unii copii sunt mai sensibili decât alţii şi sunt doi posibili factori care determina această stare: temperamentul copilului şi modul în care părinţii relaţionează cu cel mic. Temperamentul copilului nu-l putem schimba, putem schimba însă modul în care părintele relaţionează cu copilul. Copiii sensibili au nevoie mai multă de apreciere, reacţiile lor intense este nevoie să fie acceptate, iar atunci când au greşit cu ceva au nevoie să fie înţeleşi astfel încât să nu devină anxioşi sau ruşinaţi de ce au făcut. În caz că te întrebi dacă copilul tău este mai sensibil decât alţi prieteni sau colegi de-ai lui, îţi recomand un chestionar online în engleză, dezvoltat de dr. Elaine Aron.

Cei care sunt pro homeschooling au în vedere avantajele, cei care sunt împotriva tind să se focuseze doar pe dezavantaje.
Cei care se opun ideii de homeschooling au în vedere toate aspectele negative –reale sau imaginare- ale homeschooling-ului. Pentru a –i combate, cei care fac homeschooling tind să se concentreze doar pe aspectele pozitive. Dacă ambele părţi ar fi obiective, adevărul e că sunt atât avantaje cât şi provocări.

Homeschooling-ul este un subiect despre care se va scrie mult timp. În timp ce unii părinţi sunt în favoarea educaţiei tradiţionale, alţi părinţi apreciază homeschooling-ul. În timp ce în cazul educaţiei care se face la şcoală responsabilitatea principala revine profesorului, în homeschooling responsabilitatea întreagă trece pe umerii părintelui.

De aceea, pentru unii părinţi homeschooling-ul se potriveşte, pentru alţii nu. Pentru cei care se potriveşte, homeschooling-ul ar trebui să fie o opţiune numai în situaţia în care părintele este convins că poate face faţă acestui tip de angajament, angajament care, în sens mai larg, presupune implicit şi un anumit stil de viaţă.

Autor: Delia Lungu, psiholog SuntParinte.ro

 

Recomanzi articolul acesta?

Îți mulțumim că ești alături de noi!
Poți direcționa 3,5% din impozit către WAHM!

Procentul de 3.5% este parte a impozitului plătit statului pentru salarii. Avem opțiunea de a-l direcționa spre un ONG. Ne-am bucura să fie Asociația Work At Home Moms, acest aprig și temerar ONG! Procedura e foarte simplă! 😁🌸 Poți completa formularul aici! Îți mulțumim!

 

Trimite și prietenilor

Lasă un răspuns