Pictoriță talentată, mămică tânără, artistă. Cine este Despina Camino?
Interviu realizat de Alexandra Pintea Varnava (www.Ouzoland.com)
În general, multe persoane cred că acesta e un nume “scenic” și rămân surprinși când le arăt buletinul, pentru că da, numele meu chiar este Despina Camino, mai exact Ioana Despina Camino. Numele de familie are origini grecești, pe cale paternă si sunt mândră nevoie mare că și micul meu prinț îmi poartă numele și îl duce mai departe.
Revenind la micul prinț (Patric)- el este universul meu, speranța mea de a merge mai departe și ființa care m-a schimbat complet de un an si 9 luni sau chiar mai mult (dacă luăm în calcul si relația ce ni s-a consolidat încă din burtică).
Cum ți-ai descoperit pasiunea? Îmi închipui că a fost acolo mereu, care a fost însă momentul în care i-ai dat glas?
De mica desenam. Prin clasa a IV-a am inceput sa iau meditații în particular la engleză. Profa terminase un liceu de artă. Întamplător, în timp ce îmi dăduse ceva de tradus, s-a uitat pe niște desene de-ale mele (făceam chiar benzi desenate la vremea aceea, cu multa acțiune). Văzându-le, i-a luat pe ai mei de-o parte și le-a zis ca ar fi păcat să lase un așa talent neșlefuit. Totodată, mi-a și spus ca procentajul este cam așa: 1% talent și 99% muncă, cu alte cuvinte că va fi muuult de muncă. Eh, și de atunci până prin clasa a VII-a aveam weekendurile pline de ore de engleză și desen, una după alta. Doamna asta m-a învățat proporțiile umane (încă mai am mult de învățat), mi-a pus practic creionul/pensula în mână și s-a ales cu mulți peri albi din cauza mea. Mă punea sa iau revistele de modă și sa le desenez pe gagicile din ele, îmi ieșeau disproporționate, ma certa…ce să mai, un amalgam de amintiri.
Prin liceu (am urmat profilul real, mate-info) am continuat din când în când să mai pictez, am făcut inclusiv icoane pe sticlă. În clasa a XI-a am inceput pregătirea pentru admiterea la facultatea de arhitectură și m-am lovit de alt stil de lucru, alt mod de a hașura, am renunțat la acuarele și am dat iama în creioane grafit și, mai târziu, în creioanele colorate.
Pe parcurs, în facultate, tot împrietenindu-mă cu tușul, creioanele, mi-am concretizat un stil. Eu l-am numit Siluete în abstract, tehnica fiind creion colorat + tuș.
Prin 2010 am reînceput sa desenez, în 2012 am avut prima expoziție, mai de nișă, într-un apartament de bloc alaturi de studenți de la arte (eu eram singura amatoare).
Pe 8 decembrie 2013 am devenit mămică și am trecut prin niște perioade grele în familie, nu voi intra în detalii, cert e că această cădere m-a ajutat enorm sa evoluez în artă.
De Sf Gheorghe în 2015 am avut o expoziție in Kulturhaus, unde am întâlnit oameni minunați care m-au ambiționat și am creat aproape pe bandă rulantă până în prezent. Cine a fost la ziua WAHM a vazut cu siguranță ce am expus.
Cum o împaci cu mămiceala?
Am cel mai cuminte copil din lume, imi doarme de la 4 luni toată noaptea, manâncă de toate, nu are și nu a avut “vicii” (de genul suzetă, legănat, simbioză cu fusta mamei etc)…e o minune! Când mă lovește inspirația și acea stare de spirit prielnică desenatului, îmi pregătesc blocul de desen, creioanele și ma pun pe treabă. De multe ori vine, se uită, îmi confiscă câte un creion, mi-l ia pe cel din mână, îmi dă altul, se face că hașurează și el la tablou. E de mare ajutor!
Cum arată o zi de-a ta? Lucrezi și-n altă parte? Visezi să-ți transformi dragostea pentru pictură în sursă permanentă de venit?
Înainte de a aparea Patric în viața mea începusem o micuță afacere cu tatăl lui pe care am abandonat-o. Nu am simțit ca merge. Așadar în momentul de față m-am hotărât să mă axez pe meseria mea, iar în prezent caut ceva stabil. Încă-s în concediu maternal iar desenul e doar un hobby, nu traiesc din asta dar visez să îmi fac un renume, să fie o sursă mai serioasă de venit pe viitor. Dacă nu, tablourile mele sigur vor fi valoroase post-mortem, pot paria :).
Unde te găsim? Și unde putem să-ți admirăm lucrările?
Mă găsiți pe facebook pe pagina Despina Camino Art, pe blogul personal www.ioanadespinacamino.blogspot.ro și poate, pe viitor îmi cumpăr și un domeniu pe net. Până atunci, toate noutățile le găsiți acolo.
Un mesaj pentru toate mamele din comunitatea WAHM România!
Savurați din plin aceasta perioadă frumoasă (mă refer atât la concediul maternal cât și la primele luni/primii ani din viata puilor voștri). Timpul trece foarte repede, iar clipele acestea sunt unice. Dacă până să nasc mă băteam cu pumnii în piept că mă reîntorc la munci în primele 6 luni ale piciului, practica și intuiția mea mi-au spus ca momentele astea n-au preț, nu le-aș da pe nimic. Totuși e foarte important să nu îți ieși din ritm, să nu ai zilele la fel, să mai faci și altceva decât papa, nani, scuteceală, cântecele și gugu-gaga, și, ideal ar fi, să faci ceva constructiv, care să îți aducă satisfacție, să crești, și, de ce nu, să aducă și un ban în plus. Sigur ai tu un talent, o pasiune, ceva la care ești o bună profesionistă. Profită de timpul acesta!
Recomanzi articolul acesta?Îți mulțumim că ești alături de noi! Poți direcționa 3,5% din impozit către WAHM!
Procentul de 3.5% este parte a impozitului plătit statului pentru salarii. Avem opțiunea de a-l direcționa spre un ONG. Ne-am bucura să fie Asociația Work At Home Moms, acest aprig și temerar ONG! Procedura e foarte simplă! 😁🌸 Poți completa formularul aici! Îți mulțumim!