Ce e depresia postpartum?

Articol realizat de Dr. Mihaela Selescu, fondator InCapulMeu.ro

depresia-postpartumȚi-ai dorit enorm un copil. Atât de mult, încât ai trecut prin două sesiuni de fertilizare în vitro și o sarcină în care jumatate de dimineți ți le-ai petrecut la toaletă. Și, totuși, ai reușit.

Ții în brațe mogâldeața mică și pufoasă și parcă ceva nu e în ordine. N-ai dormit bine de vreo săptămână, îți vine să plângi non-stop și nu înțelegi ce ai de făcut, nu știi dacă te vei descurca și te cuprinde vina că nu-ți iubești copilul și deci, nu ești o mamă bună.
Stai liniștită, suferi doar de depresie postnatala!

Simptomele au apărut în prima lună după sarcină și sunt în principal cauzate de tot felul de dezechilibre hormonale apărute în timpul acestei perioade.
Din experiență, cel mai probabil ele pot dispărea de la sine în zile sau săptămâni sau, din contră se pot agrava.

Depresia postnatala este o afecțiune care trebuie tratată cu seriozitate , unele cazuri de depresie sunt atât de severe încât se transformă în psihoză postpartum ajungând la sinuciderea mamei sau uciderea copilului.

Recomand că, în asemenea cazuri, o supraveghere atentă de către familie este necesară, urmată de internarea în spital și tratament specific.

Care sunt simptomele?
Te poți simți tristă, lipsită de speranță, cu o stimă de sine scăzută, nu dormi noaptea, ai anorexie, ești frustrată, cu libidou aproape zero și ești total lipsită de energie.

Care este cauza?
Principala cauză a depresiei post-partum este una hormonală. Vinovată este probabil oxitocina, hormonul care va crea atașamentul între mamă și bebeluș. O secreție inadecvată va crea probleme de atașament. Pe lângă cauza fizică, mai sunt și factori secundari implicați, factori care țin de vârsta mamei (mămicile foarte tinere sunt mai predispuse), de statutul socio-economic, precum și de mediul familial în care locuiește mama.

În cazul în care ți se pare că ai simptomele menționate mai sus, nu dispera. Adreseaza-te în primul rând unui medic care să-ți confirme sau nu diagnosticul și eventual să-ți dea un tratament specific.

Dacă prezinți doar simptomele ușoare ale depresiei postpartum, ai mai jos câteva recomandări menite să-ți asigure ție și familiei tale o stare psihică bună:
1) Creează o legătură puternică cu bebelușul tău
O legătură sigură cu bebelușul contribuie la starea ta de bine prin endorfinele care se eliberează, precum și la dezvoltarea lui psihologică corespunzătoare. De cele mai multe ori, mamele depresive pot fi foarte iubitoare și atente o perioadă, ulterior se pot manifesta negativ. Tocmai această inconstanță pune bazele unui atașament patologic care, s-a demonstrat practic, va afecta starea psihica ulterioară a copilului.

2)Cere ajutorul
Chiar dacă în lumea în care trăim să ceri ajutorul este un semn de slabiciune, nu te transforma într-o mămică nefericită, obosită, dar independentă. Nu te izola, spune ceea ce se întâmpla cu tine și mai ales cere ajutorul. Vorbește cu mămici care trec prin aceeași problema.

3)Ai grijă de tine
Nu ești o mamă rea dacă nu faci într-o zi curățenie în casă. Dormi, mănâncă când trebuie, citește câteva pagini dintr-o carte, ieși afară. Sunt sigură că cineva te poate ajuta măcar pentru câteva ore. Nu poți fi o mamă bună, dacă tu însăți nu te simți bine.

4)Investește în relația cu partenerul
Naștere unui copil poate inversa sistemul de priorități dintr-o familie. Acesta poate afecta enorm psihicul partenerului care se va simți probabil neglijat. Fă-ți timp să ieșiți împreună, implică-ți partenerul în activitățile cu bebelușul. În felul acesta, vei avea nu unul, ci trei membri ai familiei fericiți.

  Recomanzi articolul acesta?
Trimite și prietenilor

Lasă un răspuns