Interviu cu Andrea Konti de la Lavandair.ro

Dorim sa ne spui câteva cuvinte despre tine şi cum ai ajuns la proiectul pe care îl vei prezenta astăzi.

Mă numesc Andrea Konti și sunt mama unui băiețel de 9 ani. Sunt inginer de profesie și am lucrat în domeniu 15 ani. Stresul, această maladie a secolului, și-a pus însă amprenta asupra stării mele de sănătate și la un moment dat a trebuit să spun: stop! Mi-am dat demisia și am plecat pe o nouă cărare.

Prima dată am urmărit să-mi îmbunătățesc starea de sănătate, să-mi rezolv problemele cu somnul și, când am reușit acest lucru prin intermediul lavandei, m-am hotărât să ofer această șansă și acelora care suferă cum am suferit și eu. Așa s-a născut proiectul Lavandair, un proiect de suflet și la propriu și la figurat.

Am înființat o cultură de lavandă și realizez produse cu aceste flori medicinale care, prin proprietățile calmante, relaxante, anxiolitice și antinsomnie ale sale, te ajută să te simți mai bine în pielea ta. Agricultura oricum nu îmi era străină. În timpul copilăriei, toate vacanțele le-am petrecut la sat la bunici, acum trebuia doar să mă reîntorc cumva la rădăcini și la natură și să-l așez într- un context nou.

Pe lânga timpul investit, partea materială iniţială ce cost a avut? Proiectul se autosusține?

Investiția noastră financiară până acum se ridică undeva la 7000 Euro. Investiția inițială a fost în înființarea culturii de lavandă, în achiziția de butași, mai apoi într-un site cu magazin online și în materialele din care confecționăm produsele.

Și să nu uit: în educare și dezvoltare personală, fără de care nu aș fi acolo unde sunt. O parte din investiție se va amortiza în ani, cealaltă parte, cea în materiale, am început să o recuperăm odată cu vânzările făcute.

Pot să spun că veniturile pe care le realizăm, deocamdată le reinvestim integral în materiale noi, ca să putem oferi clienților noștri o gamă cât mai variată de articole.

Pernele sunt minunate. De la ce vârstă se pot folosi? Ce alte produse cu lavandă mai ai?

Lavanda ca plantă medicinală și uleiul esențial extras din ea au fost obiectul multor studii științifice în ultimul secol. S-a studiat efectul calmant al uleiului esențial de lavandă inclusiv asupra noilor născuți, introducându-se în apa lor de baie, fără să se semnaleze efecte adverse.

Deși pentru adulți uleiul esențial de lavandă se considera sigur, totuși lumea medicală alopată abordează cu precauție utilizarea sa în cazul copiilor mici, argumentând că nu s-au făcut încă suficiente studii clinice.

În compoziția produselor noastre am folosit florile uscate de lavandă în locul uleiului esențial, cu concentrații de ulei esențial semnificativ mai mici (de exemplu, ca ordin de mărime din cca 500 g de lavandă se pot extrage cca 3-5 ml de ulei esențial). Prin urmare, riscul în cazul produselor pe bază de flori este considerabil mai mic decât în cazul uleiului, doza făcând diferența. Totuși, pentru a evita orice neplăceri, atât în cazul copiilor mici dar și la adulți, recomandăm în primă instanță testarea lor (expunere la inhalare pe o perioadă scurtă) și dacă nu se observă nici o reacție adversă, nici o alergie, abia atunci să se treacă la utilizarea lor propriu-zisă.

Aș putea spune să se procedeze treptat ca și în cazul diversificării alimentației la bebeluși. Din acest raționament, acordăm garanție de 30 zile clienților noștri, și dacă în acest interval ei consideră că produsul totuși nu li se potrivește, îl pot returna fără probleme, iar noi restituim integral prețul.

Cele enunțate până acum se referă în special la pernele aromatice cu flori de lavandă, însă același principiu se aplică și în cazul celorlalte produse Lavandair: colierele și brățările aromatice din mătase naturală și flori de lavandă, produse destinate în special doamnelor și domnișoarelor pentru a se putea bucura de mireasma binefăcătoare întreaga zi, dar și pernițelor și săculeților.

Îţi faci un plan, o schiţă înainte de a crea următorul produs?

În cazul produselor textile, produsele se nasc mai întâi în imaginația mea. Apoi, ca următoare etapă realizez mostre, iar dacă rezultatele sunt funcționale, conforme cu ce era în imaginația mea și arată bine, abia apoi trec la confecționarea a unui număr mai mare din ele.

Cât timp durează realizarea unei coroniţe?

Realizarea unei coronițe aromatice durează între 30-45 minute, în funcție de mărimea coroniței pe care ar trebui să o împodobesc. Acest timp cuprinde și pregătirea buchețelelor de lavandă și a altor elemente decorative ca florile uscate, conurile sau diferitele roade, după caz, care vin aplicate pe ele.

Piedici ai avut? Ce anume te-a motivat să mergi mai departe? Familia cum te ajută în acest proiect?

Piedici, ca în orice afacere, au fost. Nu are sens să intru în amănunte sau să le înșir. Important este că atunci când am fost în impas, m-am sprijinit pe cunoștințele pe care le-am dobândit prin cursuri și din cărți și m-am putut baza pe familie și pe prieteni. Deasemenea, comunitatea WAHM din Timișoara a stat lângă mine și asta a contat foarte mult. Vă mulțumesc și pe această cale. Vă sunt recunoscătoare.

Familia este implicată alături de mine în proiectul Lavandair. Soțul mă ajută la întreținerea site-ului, la târguri, este cenzorul meu, este partenerul meu. Îi sunt recunoscătoare.

Mama mea este cea care supraveghează lucrările de întreținere, de recoltare și de pregătire a florilor de lavandă. Țin să-i mulțumesc pe această cale, și în special, pentru deschiderea de a îmbina experiența ei practică cu viziunea mea și cunoștințele mele teoretice.

Cam câte ore petreci pe zi/săptămână pentru proiect?

Cum spuneam la început, proiectul Lavandair este unul de suflet pentru mine, cu care mă identific. Prin urmare, deși îi aloc peste 10 ore pe zi, cu întreruperi, dezvoltarea ei nu o resimt neapărat ca pe o muncă. Fiecare testimonial pe care îl primesc și prin care mi se mărturisește că produsele Lavandair au ajutat la îmbunătățîrea calității vieții cuiva mă face să simt o mulțumire sufletească, care e mai mult decât o recompensă financiară.

Unde te promovezi? Cum anume? Din câte ai observat, ce funcţionează mai bine?

Promovarea pentru mine este un punct delicat. Ne promovăm pe Facebook, prin articole de blog, prin susținere de influencer, prin campanii de newsletter trimisă la lista noastră, prin expoziții cu vânzare și târguri.

Până acum, ceea ce a funcționat cel mai bine în cazul nostru au fost expozițiile cu vânzare și târgurile, respectiv în online campania de newsletter. Articolele de blog de pe site-ul nostru au contribuit la înaintarea ca poziții în căutări.

Produsele Lavandair atrăgând în special prin mireasmă, la târguri și expoziții potențialii clienți au putut interacționa direct cu produsele și s-au convins mai ușor. Și nu în ultimul rând, consider că a contat și interacțiunea umană. Comunitatea din jurul unui proiect se construiește pas cu pas.

Unde putem găsi produsele tale înmiresmate? Dacă sunt mămici interesate de acest domeniu, ai dori să oferi din cunoştinţele tale de până acum?

Produsele Lavandair pot fi întâlnite deja în două magazine naturiste în Timișoara, la Terra Verte (Piața Dacia) și la Terra Biola (str. Independenței – zona Bălcescu). Cea mai mare varietate de articole de produse totuși o puteți vedea în magazinul nostru online www.lavandair.ro/produsele-lavandair. Stau cu drag la dispoziția tuturora interesați de acest domeniu frumos, bine mirositor și benefic pentru sănătatea noastră.

Gânduri despre şi pentru mămicile Wahm?

Mămici WAHM: rămâneți întotdeauna așa frumoase la suflet cum sunteți acum. Nu vă lăsați doborâte de greutăți sau de circumstanțe nefavorabile. Sunteți niște luptătoare și exemplu pentru societate! Puterea voastră constă în implicare și în frumusețea interioară.

Aș dori pe această cale să subliniez importanța acestei implicări și în activitatea WAHM, a fiecăreia dintre noi, pentru că doar așa ne putem ajuta reciproc și putem crește împreună!

  Recomanzi articolul acesta?
Trimite și prietenilor

Lasă un răspuns