Tips and tricks- Despre Lavandă si cum îți poți îndeplini visul 🙂 Lavanda by Fleur Ine

Tips and tricks- Despre Lavandă si cum îți poți îndeplini visul 🙂 Lavanda by Fleur Ine

Tips and tricks: Indrazniti s-aveti curaj!

Salut, eu sunt Flori si ma ocup cu flori… de lavanda, mai precis! Totul a inceput in urma cu 5 ani cand am constatat cat de mult rezista un buchet de lavanda: mirosul persista cel putin un an, iar culoarea… probabil o viata. Toate acestea in functie de soiul ales, bineinteles.
Orice vis ati avea si credeti in el si materializarea lui, aveti curaj, oricat de greu ar parea! Inceputul meu a fost anevoios. Foarte! Dupa 3 ani de planuit, cautari, convins, economisit si iar planuit, in final parea ca iese soarele! Totul s-a asezat usor-usor, cu multa munca, pentru ca vrem sa avem o cultura BIO, si in final plantatia implineste 2 ani, chiar zilele acestea.
Cei din jurul meu erau foarte sceptici, auzeau tot felul de variante si experiente, majoritatea de esec, cum ca ar fi o “investitie in pierdere”, o cheltuiala si atat! Intr-adevar, am auzit povestile multor oameni care, in final, regreta faptul ca au plantat lavanda, multi dintre ei incercand sa isi vanda cultura.
Am intalnit persoane care isi doresc sa infiinteze o cultura de lavanda, insa unora le este teama ca nu vor avea unde sa vanda productia. Intr-adevar, inainte sa plantezi nu ai si certitudinea ca vei avea un cumparator garantat al uleiului sau al produselor derivate.
Daca va doriti foarte mult sa infiintati o cultura de lavanda (sau orice alta planta aromatica), eu va sfatuiesc asa:
– Cautati un teren de care va e usor sa va ocupati! In primii doi ani, lavanda necesita foarte multa munca fizica, pe camp, asadar asigurati-va ca puteti ajunge usor acolo, ca aveti un om-doi pe care va puteti baza privind muncile campului, dar si ca dvs. aveti disponibilitate maxima de a fi prezent oricand este nevoie.
– Atentie mare la momentul plantarii! Cel mai indicat este sa plantati toamna tarziu, iar inainte de plantare, lucrati foarte bine terenul (scarificat, arat/discuit, “greblat”), si plantati butasii la o distanta nu mai mica de 50 cm intre acestia si 1,5 m intre randuri. Apoi curatati buruienile oricand apar!
– Incercati sa vindeti si en-detail! Vanzarea produselor cu amanuntul este de departe cea mai profitabila. Desi este foarte mult de munca, nu lasati acest aspect sa va deturneze.
– Oferiti produse naturale, cu analize de laborator! Pe langa acest aspect, pentru o mai mare siguranta, testati pe dvs. produsul pentru o anumita perioada de timp, sub diverse intrebuintari, pentru a observa eventualele reactii.
– Concepeti o strategie buna de marketing! Investiti in promovare, in orice fel va este mai la indemana: targuri, prieteni, facebook, google etc.
Se poate! Ma gandesc “oare cum vecinii nostri de la sud pot?!” Inainte de 1990, si in Romania existau cateva sute de hectare cu lavanda, culturi ulterior desfiintate. Poate intr-o zi vom avea si noi asociatii locale/zonale ale cultivatorilor de lavanda care vor fi capabile sa etaleze sute de tone de ulei – din ce in ce mai cautat la export!

Recomanzi articolul acesta?
Trimite și prietenilor

Lasă un răspuns