Interviu realizat de Natia Bodiu de la Nata Bodiu Photography
Pasiunile sunt vânturile care umflă pânzele corabiei; uneori o scufundă, dar fără ele corabia n-ar putea înainta. Pasiunile adună oamenii în jurul unei idei și tot pasiunea este refugiul celor obosiți de realitate și cotidian.
Pasiunea i-a amintit Ancăi Ciobanu despre micile bucurii din copilărie. Despre cum poți traversa timp și spațiu îmbrăcând cu pasiune un simplu obiect sau o simplă bucată de etamină. Acum, soția și mămica Anca Ciobanu are o mică lume a ei – printre fire colorate, modele deosebite, vise îndrăznețe și lucrușoare minunate inspirate din tradiție.
Totul a început acum 6 ani, când viitoarea mămică căuta să își umple timpul în așteptarea celui mic cu o activitate creativă. Ghidată de organizatoarea unui curs de dezvoltare personală, Anca a făcut o călătorie în trecutul ei, în copilărie, în căutarea pasiunii. Și a găsit-o printre orele de lucru manual și a unui eveniment pentru care a cusut pe etamină anumite decorațiuni. A știut din prima că era acea pasiune care o va ajuta să își coloreze perioada sarcinii, dar și perioada de după.
Dar cum nu mai era copil și avea multe idei îndrăznețe despre cum ar putea arăta o bucată de etamină, nu îi erau suficiente cunoștințele în domeniu acumulate în timpul orelor de lucru manual. Își dorea mai mult și mai ales, își dorea să aducă elemente noi într-un meșteșug tradițional. Așa au început căutările pe grupurile meșterițelor din Spania și Italia, unde a descoperit ceva nou – inserțiile pe etamină pe diferite obiecte decorative și vestimentare.
„Erau minunate! Visam cu ochii deschiși să pot aduce în țară aceste obiecte și să le valorific. Le și vedeam deja pe lucrușoare personalizate – prosopele, săculeți pentru grădiniță, bavețele, papucei și chiar păpuși cu inserții de etamină”, își amintește Anca.
Dar luminița din ochi și dorința ei mare de a oferi oamenilor lucruri deosebite nu era de ajuns pentru a aduce în România acele inserții. Mai era nevoie de un suport financiar (care nu era deloc mic) și un suport fizic. Și pentru că nu era gata să lupte cu morile de vânt, mai ales cu un bebe în brațe, a decis să coase direct pe etamina pe care o puteai găsi în România.
A pornit vânătoarea de modele noi și vechi printre pagini internaționale de cusut pe etamină, reviste de specialitate, cărți vechi cu meșteșuguri tradiționale.
A venit timpul ca micul prinț Tudor să fie înscris la grădiniță și mama a decis că primul lucru personalizat cu un model cusut pe etamină va fi prosopelul băiețelului ei. A făcut mai multe încercări și modele până atunci, dar care au rămas la critica celor apropiați și nu întotdeauna erau încurajatoare.
Nu a primit încurajare și suport motivațional pentru a crește pasiunea sa la nivel de afacere, așa că a continuat să ofere bucățele de dragoste cusute manual în dar. Erau admirate, dar era nevoie de un pic mai mult pentru a avea încredere și a face mai mult în această direcție.
Din cele câteva inserții și ațele cumpărate din afară, a realizat lucrușoare care au inspirit-o să își creeze încă o pagină pe facebook, numită LUCRUȘOARE MINUNISTICE. Aici pune lucruri create de mână, în care pune multă dragoste și dorință de a valorifica arta cusutului pe etamină.
„Îmi doresc foarte mult ca să valorific cusutul pe etamină. Îmi doresc ca „arta bunicilor” să fie parte din prezentul copiilor noștri, chiar și dacă nițel înbunătățită. Vreau să arăt și altora că obiectele cusute pe etamină pot fi un cadou deosebit și încărcat cu multă iubire”, afirmă Anca Ciobanu.
Deși încă nu are un plan de afaceri în această direcție (dar a început deja să îl schițeze) și împarte timpul între job, pasiune și cavalerul ei de 6 ani, Anca este foarte încrezătoare în ceea ce are de oferit în domeniul cusutului pe etamină.
„Chiar și dacă nu sunt multe persoane care mă încurajează, chiar dacă am un job full-time, știu că pot și vreau să fac mai mult. Vreau ca pasiunea mea să devină jobul meu, iar restul timpului să fiu alături de Tudor și familia mea. Dincolo de pasiunea mea, vreau să transmit încredere copilului meu și să fiu suport în realizarea visurilor lui. Pentru că cei mici învață de la cei mari, inclusiv felul în care își urmează visurile!”
„Când crezi în visul tău, în pasiunea ta, nu contează cât timp trece până îl realizezi, ci realizarea în sine!”
Text: Nata Bodiu
Foto: Nata Bodiu Photography;
arhiva personală
Locație:LIBRARU CU PAPION
Recomanzi articolul acesta?
Îți mulțumim că ești alături de noi! Poți direcționa 3,5% din impozit către WAHM!
Procentul de 3.5% este parte a impozitului plătit statului pentru salarii. Avem opțiunea de a-l direcționa spre un ONG. Ne-am bucura să fie Asociația Work At Home Moms, acest aprig și temerar ONG! Procedura e foarte simplă! 😁🌸 Poți completa formularul aici! Îți mulțumim!