Interviu Iuliana Sosu

Astazi am poposit la Iuliana Sosu, reprezentant zonal Iași, mamă si inițiatoarea unei serii de proiecte deosebite.

M: Bine te-am gasit, Iuliana, spune-ne mai multe despre tine, cine esti si cum ai ajuns aici?

I: Buna, Monica! In primul rand ma simt onorata pentru ca iti dau acest “interviu” si multumesc WAHM Romania pentru oportunitatea de a fi membru. Sunt o mama de doi baieti, de aproape 5 si respectiv de 2 ani si jumatate si, pana la finele anului trecut, angajata intr-o multinationala.

12804239_10153618731509545_2047145310_n

 M: Ce te-a motivat sa alegi sa fii o mama wahm? De ce ai ales segmentul acesta, Perne Gravide?

I: Activitatea de antreprenoriat a inceput insa in 2008, mergand in paralel cu jobul, maternitatile si cresterea copiilor mei. Pana cand mi-am dat seama ca nu mai faceam fata. Adica timpul intotdeauna era prea scurt, in special cel acordat copiilor, iar creierul meu functiona la turatiii maxime, astfel incat uneori simteam ca-mi iese fumul de la acceleratie pe urechi.

M: Care sunt proiectele tale de suflet?

I: Am inceput prin a face proiecte de advertising pentru firme mici si mijlocii din Iasi – asta mi-a placut intotdeauna: domeniul publicitatii si al comunicarii. Adica grafica, copywriting si productie publicitara.
Un alt proiect pe care l-am inceput in 2009 a fost cel cu pernele pentru gravide. Nu erau atunci in Romania producatori de genul, asa ca eu am spart gheata. Imediat a aparut si competitia care m-a copiat la indigo, asta facandu-ma sa ma reinventez si sa fac lucrurile intr-o maniera cat mai originala si cu standarde calitative din ce in ce mai ridicate. Toate astea in paralel cu o slujba clasica, de birou – am lucrat pana anul trecut 6 ani in aceeasi companie. Pernele pentru gravide si alaptat erau facute in sufragerie (ca la bloc nu se prea poate numi living) pana cand, venind si al doilea copil, nu am mai avut loc. Asa ca am externalizat productia in doua ateliere: unul in care se fac pernele (se umplu) si altul in care se fac husele. Din 2013 am inceput sa produc si perne pentru sezut destinate persoanelor cu afectiuni anale si tot ceea ce tine de neplacerile statului pe scaun si in masina. In prezent, am in derulare un proiect de cercetare in colaborare cu Institutul Petru Poni din Iasi, cu scopul de a gasi formula optima pentru cel mai bun produs din acesta gama, sper eu, cu adresabilitate mondiala.
Anul trecut am lansat proiectul Joli Bebewww.joli-bebe.ro – un site dedicat parintilor cu Minti antrenate. Am scos si primul numar al revistei in 5000 de exemplare, pe care intentionez sa-l scot si anul asta, dar intr-un format diferit. Ii multumesc pe aceasta cale si colaboratoarei mele, Andreea, care scrie cu drag si spor articole grozave pe site.

12804143_10153618730624545_721743646_n

M: Care au fost provocarile tale, la inceput de drum? Care a fost investitia ta?

I: Ca si inceputuri: primele perne le-am facut cu niste costuri infime: materialul l-am luat din dulapul mamei mele, o croitoreasa m-a ajutat sa fac tiparul si sa cos husele, iar umplutura am luat-o gratuit de la un furnizor binevoitor din zona. Site-ul mi l-am facut singura, pe o platforma gratuita, grafica si copywritingul fiind creatii proprii. Incet-incet am reinvestit incasarile in noi materiale si manopera. Comenzile au inceput sa vina ca un valatuc. Am reinventat pernele de nenumarate ori, cautam noi si noi moduri de a le face de o calitate ireprosabila.
In 2012, am depus la OSIM cererea pentru un brevet de inventator pentru unul dintre modelele de perna. De atunci mi-am facut un portofoliu de furnizori extraordinari carora le multumesc pentru tot sprijinul lor.

M: Cum ai impartit meseria de mama cu proiectele tale?

Copiii m-au ajutat enorm! Cele doua sarcini, apoi perioada de alaptare, m-au ajutat sa-mi dau seama mai bine care sunt nevoile unei gravide si ale unei mame. Este extraordinar sa vezi ca un produs realizat de tine este de un real folos si altor persoane care revin cu un telefon sau cu un mesaj de multumire, recomandarile ocupand un procent semnificativ din totalul comenzilor efective.
Da, pentru o mama este o provocare enorma de a impaca nevoile copiilor cu visele personale. Ei nu au nevoie de mine doar atunci cand dorm! Dar, cu putina organizare, se poate. 2-3 ore pe zi ma retrag intr-un “birou” si lucrez chestiile care se cer facute in liniste si cu ochii in monitor. In restul timpului ma ocup in paralel de productie, copii si gospodarie. Cel mare merge la gradi (atunci cand nu tuseste sau are febra), cel mic mai sta cu o doamna care vine in timpul zilei, iar treburile precum curatenia, mancarea si ce se mai face prin casa mi le fac singura. Iar in weekend laptopul este inchis si familia este pe primul loc nedetronabil!

12784520_10153618730529545_1203157491_n

 

M: Ce sfat ai avea pentru mamele antreprenoare? Ce mesaj vrei sa transmiti mamelor din comunitatea WAHM? Dar mai ales viitoarelor mame? Si pentru cei care inca nu cunosc proiectele tale, cum poti fi gasita?

I: Ma intrebai despre un sfat sau ceva pentru mamele antreprenoare: nu stiu nicio reteta, am doar experienta personala pe care ti-o pot impartasi, ca sa ai un exemplu ca se poate. Nimic nu se naste deodata. Este multa munca in spatele fiecarei realizari insa satisfactia este incomensurabila! Sunt si hopuri si nu ma refer doar la cele de ordin material: de multe ori am senzatia ca “palaria” pe care o port devine mai mare decat capul. Atunci pun stop si-mi aduc aminte ca nimeni si nimic, in afara de mine, nu-mi dicteaza ce sa fac. Bine, trebuie sa recunosc, in majoritatea timpului fac voia copiilor pe care tot cu voia mea am ales sa-i am, nu? Este vorba doar despre asumare si responsabilitate. Da, exista si momente in care-mi vine sa ma urc pe pereti si sa raman atarnata acolo pana-mi trece. Toata smecheria e sa constientizezi ca tu si doar tu decizi ce si cat poti face. Si, crede-ma, poti face multe! Suntem mult mai inzestrate de la Dumnezeu decat suntem noi constiente. Limitele sociale sunt puternice si restrictive, dar sunt fragile in comparatie cu ceea ce putem noi construi cu adevarat! Si, ca sa inchei, ma poti gasi usor accesand oricare din site-urile de mai jos:

M: Iti multumim, Iuliana, pentru timpul acordat si pentru tonusul si entuziasmul cu care ai transmis mesajele catre comunitatea noastra!

I: Cu drag, ma inclin! Iuliana Sosu, Mesterul tau de perne

 Realizator: Monica Pastia, voluntar WAHM

  Recomanzi articolul acesta?
Trimite și prietenilor

Lasă un răspuns