You are currently viewing Interviu cu Roxana Hangan de la In.Creion
White frame mockup on a gray wall

Interviu cu Roxana Hangan de la In.Creion

Interviu realizat de Roxana Leotescu de la Playbuzz.ro

1. Bună Roxana, ne bucurăm că putem purta acest dialog în comunitatea WAHM. Cum să începem altfel decât printr-o scurtă dar cuprinzătoare descriere a ta ca work at home mom…așa că te invit să ne spui despre tine.
Bună! Încep prin a spune că sunt mamă de mândruță din august 2018. Sunt un Vărsător născut în anul 1991. De loc sunt din Ardeal, dar în adolescență am ajuns la Iași și aici am rămas.
Primul meu job a fost… de acasă. Am început în anul 2015 printr-o colaborare în domeniul pe care l-am studiat în facultate. Sunt inginer peisagist de profesie.
Work At Home Mom am devenit, cum am spus la început, în 2018. Nu am putut să lucrez cât mi-aș fi dorit pentru că mi-a fost tare greu cu noua viață, de părinte, așa că am decis să mă axez mai mult pe creșterea copilului în primii doi ani, iar munca era ocazională. Am intrat în “pâine” exact când s-a terminat starea de urgență 🙂

2. Cum e viața de work at home mom? Sau mai bine spus, cum e working at home în pandemie?

Viața de work at home mom e cu ups and downs. Când ți-e bine, când îți vine să îți iei lumea în cap și să pleci unde vezi cu ochii. Colac peste pupăză, mai este și pandemia. Am fost stresată la începutul anului și încă sunt puțin.
Abia așteptam anul 2020. Anul de mers la creșă, anul de dezvoltare profesională… anul ce a schimbat totul. Dar tot răul spre bine. Am analizat și am pus în balanță ce pot să fac și ce nu, ce priorități am și cum mă împart.
În timpul verii am plecat la mama acasă, să pot lucra. Am avut un ajutor imens din partea ei și o iubesc până la cer și înapoi pentru tot! După care m-am întors la Iași în așteptarea creșei. Cred că nu am lucrat niciodată atât de haotic. Reușeam să lucrez doar cât dormea fetița (2 ore dimineață, 2 ore la prânz și 2 ore seara). Randamentul scăzuse dar nu aveam încotro. Nu mai spun de somnul pierdut… plângeam după el.
Pot să spun că m-am împăcat cu ideea de a lucra în pandemie. Faptul că trebuie să stăm în casă cât mai mult, nu m-a afectat deloc… eram obișnuită 😀 Marea mea problemă e o altă stare de urgență, să nu pot livra produsele la timp. Dar găsesc și atunci o soluție, sunt sigură. În perioade de stres sunt cea mai productivă! 🙂

3. Roxana, tu ești om implicat și săritor, îți putem regăsi activitatea și pe grupul local Work at Home Moms Iași. M-am delectat însă pe pagina ta, În.Creion. Cum a luat naștere?

Când este ceva ce îmi place, o acțiune, un eveniment, o cauză sau dacă întâlnesc persoane care îmi sunt dragi, doresc să mă implic și eu, să ajut persoanele, cum pot, cu ce pot și cât pot. Am aderat în grupul mare în 2018, iar imediat după, am aderat la grupul local Iași unde, ulterior, am prins drag de Diana și am dorit să îi dau o mână de ajutor recent.
Nu am mai desenat din anul 2015… Îmi era dor! Îmi era dor de mirosul creioanelor și de mâinile murdare… Pe grupuri am văzut atât de multe mame talentate, cu fel de fel de idei și am vrut să fac și eu ceva și mi-am amintit că pot să desenez. Culmea! Am zis gata! Vreau să desenez! Dar ce? Pe cine? Și am ales fetița mea să îmi fie muză. Am vrut o altfel de amintire cu ea și astfel am creat un colaj desenat cu ea la trei vârste diferite – nou născut, un an și doi ani. Mi-a plăcut enorm ce am făcut. Făcusem altceva decât de obicei. Cam șubred după o pauză de 5 ani, dar nu a contat. A fost perfect! Asta s-a întâmplat pe la sfârșit de octombrie anul acesta.

Zilele următoare mi-a venit ideea de a crea pagina dar nu găseam un nume potrivit și scurt. Voiam neapărat scurt dar să reflecte ceea ce fac. Mai simplu de atât nu se putea! Astfel, pe 1 noiembrie 2020, a luat naștere pagina de Facebook În.Creion.

4. Portretele realizate de tine sunt foarte gingașe și expresive, cum ai cultivat talentul? Cine te-a susținut?

Mulțumesc! Mă bucur să aud asta! Tot mai multe persoane îmi spun că recunosc desenele fără să vadă semnătura sau cine a postat.
Alt motiv pentru care o iubesc pe mama mea. Talentul îl moștenesc de la ea. De când sunt conștientă de existența mea, o știu pe mama cu un creion sau o pensulă în mână. Nu mai țin minte exact când și de ce, probabil aveam între 6 și 7 ani, dar știu că desenam în camera mea și a venit mama cu un măr să îl desenăm împreună. Mi-a explicat ea ce trebuie să fac, cum să țin creionul, cum să iau proporțiile (nu înțelesesem mare lucru ce vrea să zică), cum să apăs, cât de tare și de ce. Ieșise o minunăție de măr! Tare mândră mai eram de mine! Prinsesem curaj și îl pusesem într-un pahar. Next level! 😊)Ea m-a susținut cu orice!
În adolescență am mai cochetat cu desenul după care mă oprisem. Începusem iar să desenez în timpul facultății. Aveam o colegă ce studiase la un liceu de arte și mi-a mai oferit câteva ponturi. Începusem să prind tot mai mult curaj. Îmi cumpărasem câteva cărți despre desen, investisem și în materiale după care am început munca și a rămas totul în așteptare…până în noiembrie 2020.
Nu am urmat cursuri de desen, nu am fost la liceu de arte, nu am fost la facultate de arte. Nu pentru că nu am avut susținere. Am avut, chiar de la cine trebuie, doar că am ales să nu fac. De ce? Probabil aveam o frică că nu este ceva de viitor și sigur din punct de vedere financiar. Acum gândesc altfel…

5. Cam cum arată o zi obișnuită în atelierul tău?

Atelierul meu? Ce bine sună! Tare mult îmi doresc să am propriul atelier! Momentan, atelierul meu este biroul extra mega aglomerat din sufragerie. Niciodată nu rămâne liber mai mult de 24 ore după curățenie :D. Pot doar să vi-l descriu. E plin de creioane, pixuri, foarfece, agende, blocuri de desen, radiere, pensule, rigle, hârtii, toate puse printre tastatură, mouse, monitor și imprimantă.
Ziua mea decurge așa: trezirea la 06:30 (aș vrea mai devreme dar nu fac față…), beau cafeaua, trezesc copilul la 07:10 după care urmează rutina de dimineață cu pregătirea pentru creșă. La 08:00 pornim spre creșă. Mă întorc acasă, termin cafeaua și mănânc. In paralel îmi stabilesc prioritățile pe ziua respectivă. O zi de muncă o împart în trei în funcție de momentele zilei și importanță. Nicio zi nu e la fel pentru că am randament pe anumite domenii în diferite perioade ale zilei. Dimineața sunt aptă pentru lucruri ce necesită atenție 100%, la prânz pot să fac retușuri sau modificări, iar după-amiază asimilez informațiile din documentare (citit, vizualizat video-uri). De ce am zis că împart ziua de muncă în trei? Pe lângă desen, care a apărut recent, este activitatea de bază a mea pe care o să v-o povestesc cu altă ocazie și sunt și doctorand. Momentan, profesional, mă ocup de trei lucruri în paralel. Nu știu cum reușesc… Dar sper să mai rezist puțin :D.
Ce am descris mai sus este o zi perfectă. Dar sunt și zile când copilul trebuie să stea acasă… well…aici e altă poveste… Văd că la desen mă lasă în pace 😀 Pot să lucrez o oră-două liniștită. Ea lucrează în bucătăria ei sau se apucă și ea de desenat (cel mai probabil pe pereți ca să îmi atragă atenția). Pentru cealaltă activitate lucrez când doarme ea. Pentru doctorat… tot când doarme ea…
Sunt nevoită să lucrez și în weekend-uri sau zilele libere de sărbători, iar atunci apelez la ajutorul soțului cât de cât. Singura modalitate prin care mă poate ajuta e să plece de acasă cu ea :D.
6. Cât durează, în medie, realizarea unui portret?

În medie…Pot să zic că cel mai puțin am stat 6 ore la un desen, dar era un desen cu dimensiunea de 13×19 cm… mic. Cel mai mult am stat 15 ore, desen cu dimensiunea de 30×40 cu 5 persoane. Răspunsul oferit este ambiguu așa că prefer să spun că durează între 3 și 5 zile. Îmi iau o marjă de eroare pentru evenimente neprevăzute (mom life). Un alt aspect important este faptul că nu pot lucra non stop la un desen. Am nevoie de pauze pentru a-mi relaxa ochii și spatele. Unele pauze sunt mai lungi, câteva ore sau chiar p zi. Acest lucru mă ajută pentru a-mi schimba perspectiva desenului. Pentru a da un refresh ce mă ajută la depistarea zonelor ce pot fi îmbunătățite sau retușate

7. Perioada pandemiei a fost și este delicată pentru toate afacerile de familie, cum ai reușit să treci peste ea, care e rețeta de a continua?

Nu știu dacă există o rețetă anume. Fiecare trebuie să își găsească propriul drum în funcție de nevoi și putere. Eu am fost oarecum norocoasă. Cât a fost starea de urgență încă eram în concediu de creștere copil. Acesta s-a terminat imediat după finalizarea stării de urgență. În toată perioada respectivă, cu tot stresul ce îl aveam, am pus ordine în gânduri și am decis că vreau o schimbare. Am reușit să pun bani la pușculiță și am început cursurile de dezvoltare personală cu ajutorul unei mame din comunitate. Imediat după primele ședințe am început să gândesc altfel și am decis să încep noua activitate. Scriind toate astea, concluzia mea este că faptul că am schimbat modul de gândire, într-una pozitivă, m-a ajutat enorm să iau anumite decizii benefice pentru mine și implicit, benefice pentru familie.

8. Cum ai descrie proiectul tău în trei cuvinte cheie?

Mă simt ca în revistele din adolescență 🙂
Inspirație, fericire, împlinire

9. Vin sărbătorile, poate un pic diferite față de anii trecuți. Am văzut pe pagina ta că nu mai poți prelua comenzi, pentru că le creezi pe cele preluate deja. Ce le recomanzi clienților tăi pentru perioada următoare?

Soțul meu a râs de mine când a văzut postarea respectivă :). Nu știu dacă au fost mai mult de două săptămâni între postarea de preluare comenzi și postarea de stop comenzi. Nu m-am așteptat la un asemenea impact.
Eu recomand oricând un desen În.Creion pentru a fi oferit drept cadou sau pentru a înfrumuseța propria locuință sau birou. Știu că perioada Crăciunului e ideală pentru a oferi cadouri dar urmează și altele.
Pentru sărbătorile de iarnă recomand cu drag orice alt cadou creat de WAHMs. Susțin micile afaceri, afacerile locale și a colegelor de breaslă. Idei sunt multe, aranjamente cu licheni, globuri pictate, broderii, decorațiuni din fetru, lumânări parfumate, haine, accesorii și chiar servicii – foto, cosmetică, masaj.

10. Care e cea mai frumoasă mulțumire pe care ai primit-o după ce ai “livrat” un portret mult așteptat?

Nu pot să o descriu în cuvinte… Am realizat un desen recent cu portretul a două surori. Când l-am finalizat, am trimis poză mamei lor. A fost foarte încântată! Mi-a mulțumit că i-am făcut ziua mai bună. M-am simțit wow! Dar asta nu e tot! A venit fratele ei să ridice desenul. Din păcate nu reușisem să îl ambalez și l-am dus așa (sunt în căutare de un mod de ambalare perfect pentru mine), ne-am întâlnit face-to-face. Nu știu cum să descriu, nu găsesc cuvintele… A fost WOW! Reacția lui a fost WOW! Știți emoji cu wow? 😲 Așa a fost reacția lui! Nu îi venea să creadă! Erau nepoatele lui. Mă întrebase dacă eu l-am făcut (eu, mândră, DAA!!) și tot continua să spună WOW. Eu am rămas fără cuvinte… îmi venea să plâng. Am fugit în casă pe motiv că trebuie să lucrez și… am plâns. Am plâns de fericire pentru o asemenea reacție. Nu credeam că pot să ofer ceva și să primesc o asemenea reacție vreodată. A fost atât de sincer! Le mulțumesc amândurora pentru aprecieri!

11. Cum e să fii artist-antreprenor în această nișă? Ce provocări ai întâmpinat?

Momentan e bine. Sunt la început. Vom vedea pe viitor ce va fi. Singurul hop a fost atacul asupra prețurilor și a stilului de lucru din partea altei persoane din domeniu. M-am calmat după ce am lăsat jos telefonul și am chemat soțul să mă ajute cu un răspuns politicos. Atât momentan…

12. Anul 2021 ce provocări va aduce pentru activitatea ta?

Prima provocare este promovarea de după sărbători. Consider că o să fie puțin greu dar nu disper. Am în plan multe lucruri pentru anul ce vine. Doresc să urmez cursuri în domeniu, să îmi cresc aria de produse și servicii și să încep colaborări noi cu alte WAHMs. Deja am în plan o colaborare dar aștept să treacă febra sărbătorilor.

13. Ce le-ai transmite mamelor la început de drum?

E greu dar nu imposibil. E greu să găsești pe cineva care să te îndrume, să te ajute cu informații dar nu imposibil. Tot timpul va fi cineva care îți va răspunde întrebărilor. Asociația WAHM și grupurile sale sunt ceea ce ai nevoie pentru a descoperi persoane și pentru a primi ajutorul de care ai nevoie.
Dacă simți că nu mai poți, fă o pauză. 5 minute, 10 minute, o oră, o zi, o săptămână. Fă o pauză și vei vedea cu alți ochi, vei gândi altfel și îți vei stabili prioritățile. Elimină persoanele negative din viața ta. Nu ai nevoie de așa ceva! Caută persoane care te susțin în ceea ce faci și care te apreciază! Doar așa poți să crești. Cred în tine!

Vă mulțumesc pentru acest interviu minunat! Pentru întrebări sau doar pentru a mă urmări sau poate pentru a plasa o comandă, mă găsiți pe Facebook aici https://www.facebook.com/in.creion.rxh , pe adresa de email , iar în viitorul apropiat pe www.increion.ro .

Îți mulțumim!

Recomanzi articolul acesta?
Trimite și prietenilor

Lasă un răspuns