O prezență caldă, debordând de energie, trebăluind fără oboseală la Băcănia șorțul vesel, așa o știm pe Florentina Tocilă!
1. Bine te găsim, draga noastră, mereu plină de surprize dulci!
R: Bine ați venit în lumea mea “cu gust”!
Mulțumesc pentru prezentarea autentică și pentru oportunitatea acestui interviu!
Te invităm să ne povestești despre tine, despre Florentina copil, adolescent, adult și, mai ales, în calitate de mamă.
Florentina, fetița cu părul negru, ochii mari și curioși! Neastâmpărată și cu o imaginație fantastică! Copilăria am petrecut-o la bunicii materni, într-un sat mic și prăfuit din Câmpia Bărăganului!
Acolo am învățat cât de valoroasă și sănătoasă este simplitatea! Bunicii mi-au insuflat cele mai importante principii despre și pentru viață, după care mă ghidez și astăzi!
Dar iată-mă intrată la un liceu economic.., (aici l-am cunoscut pe cel care este alături de mine de peste 20 de ani!) apoi mai târziu m-am specializat în domeniul managementului afacerilor! Am lucrat pentru mai multe restaurante, lanțuri de fast-food, ambasade, am colindat puțin lumea lucrând pe vas de croazieră și gustând aproape toate bucătăriile lumii!
Acum, la 38 de ani, sunt din nou studentă cu mare interes pentru ingineria și managementul dezvoltării durabile în agroturism!
Sunt mamă pentru 2 băieți (14 și 5 ani)!
Este frumos și împlinitor să fi mamă …bineînțeles cu provocările și problemele aferente!
2. Ce ne poți împărtăși despre locul tău magic, despre visul pe care zi de zi îl plămădești și pe care ni-l arăți prin multe fotografii și video-uri de-a dreptul ademenitoare?
R: Chiar este magic! Consider ca am făcut o magie (inteligenta), transformând parterul casei în Atelier profesional, autorizat!
Presiunea chiriilor, a plăților …omoară inspirația și visul tău nu mai poate deveni realitate!
Atunci când totul crește organic (la fel ca la plante) rezultatele sunt pe măsură!
3. De unde ai deprins pasiunea pentru gătit și pregătit ispite culinare?
R: Nu știu cât a fost pasiune pentru gătit, eu am avut “gustul și mirosul” foarte dezvoltate, de mică, apoi creativitatea, imaginația bogată, unde puteam să le valorific mai bine dacă nu la mâncare!
Școlile sau cursurile în domeniu (bucătar, cofetar…) te învață doar tehnici de lucru și asocieri standard dar să poți da un gust desăvârșit nu poți învăța!
Nu știu dacă ați văzut filmul Disney “Ratatouille” (un șoricel care avea “gustul” și își dorea să ajungă bucătar …) El spunea: “Oricine poate să gătească, dar nu oricine are gustul.”…cam așa !
4. Ne poți povesti despre cum arată o zi de lucru, cum o începi, care sunt rutinele tale?
R: Sunt foarte organizată! Mă trezesc la ora 6 dimineața, în fiecare zi, câteva exerciții fizice sau alerg, beau cafeaua, duc copiii la scoală, grădi. Acum în sezon trebuie să mă ocup și de gradină, săpat, curățat, cules și procesat fructele/ legumele (mulțumesc părinților care mă ajută).
Procesez comenzile, seara fac aprovizionare, preiau copiii, pregătim masa împreună, apoi după ora 22 când se face liniște, trec la munca de birou (facturi, plăți.)
5. Te ajută cineva în bunul mers al Băcăniei? Dacă da, care sunt persoanele care se implică alături de tine și cum ați împărțit rolurile?
R: Da! Soțul mă ajută pe partea de vânzări. Sora mea (care este bucătar) mă ajută atunci când sunt comenzi foarte multe și mari! Iar soțul ei se ocupă de livrări!
Facem echipă bună în familie, mai ales că toți suntem din același domeniu!
6. Care sunt produsele în top vânzări în această perioadă?
R: Pâinea cu maia a rămas cel mai bine vândut produs!
Acum fiind o perioadă în care restricțiile au luat sfârșit și sunt foarte multe evenimente, prăjiturile, torturile, kiddonut, cakepps..!
7. Ne poți detalia referitor la gama de produse pe care le găsim la Băcănia Șorțul Vesel?
R: Sigur, cu drag !
Gama noastră de produse este una variată, dar toate au în comun faptul că toate ingredientele sunt naturale, fructele și legumele sunt producție proprie!
De la mâncare, ciorbițe, aperitive, (mâncare la oala) dulciuri de casă, torturi, pâine cu maia și bineînțeles conserve /dulcețuri!
Produsele perisabile se fac doar pe comandă!
8. Produsele pregătite pot fi ridicate doar fizic sau ai posibilitatea să și livrezi? Dacă poți asigura livrare, ce zone pot fi acoperite?
R: Produsele noastre se pot ridica personal sau livrate de noi!
Zonele de livrare fiind București și Ilfov, gratuit la comenzi de peste 200 lei!
9. Care sunt planurile tale pentru băcănie pe termen scurt, mediu și lung?
R: Pe termen scurt, lucrăm deja pentru o platformă online!
Pe termen mediu îmi doresc să deschid fizic Băcănia, un loc cozy unde poți cumpăra produse naturale făcute de mame antreprenor sau poți servi masa!
În viitor plănuiesc accesarea fondurilor nerambursabile pentru dezvoltare durabilă a unei pensiuni, nu foarte departe de București, unde să organizez “vacanțe la țară” pentru copii, brunch-uri, evenimente sociale “cu gust”!
10. Cum te poate sprijini comunitatea WAHM?
R: Mulțumesc! Deja o face-ți! Prin invitația la acest interviu! Îmi doresc să ne cunoască cât mai mulți oameni care au nevoie de ce oferim noi! Conceptul prin care a luat naștere Băcănia Șorțul Vesel, are la bază, nu o afacere, ci ideea de a oferi societății, comunităților, din experiența noastră, o alternativă simplă și sănătoasă!
11. Te rugăm să ne transmiți un mesaj pentru persoanele care ne citesc.
R: Gătiți pentru familia voastră!
Dacă nu aveți timp, cumpărați local de la furnizori cât mai mici, așa puteți cerceta mai bine proveniența produselor!
Moderația este cel mai important aspect în alimentație!
Mâncați fructele și legumele când este sezonul lor!
Mulțumesc că m-ați citit !
Mulțumesc Wahm !
Gânduri bune tuturor!
Îți mulțumim!
www.facebook.com/Florentinadagustul
www.instagram.com/bacania_sortul_vesel
Îți mulțumim că ești alături de noi! Poți direcționa 3,5% din impozit către WAHM!
Procentul de 3.5% este parte a impozitului plătit statului pentru salarii. Avem opțiunea de a-l direcționa spre un ONG. Ne-am bucura să fie Asociația Work At Home Moms, acest aprig și temerar ONG! Procedura e foarte simplă! 😁🌸 Poți completa formularul aici! Îți mulțumim!