You are currently viewing Interviu cu Nicoleta Bărbătescu de la ABC-ul investițiilor

Interviu cu Nicoleta Bărbătescu de la ABC-ul investițiilor

1.Ne bucurăm să te cunoaștem, urmărim cu interes postările tale legate de venituri, cheltuieli, economii, investiții și am dori să ne povestești mai multe despre tine! Cum te-ai simțit la începutul acestei călătorii? Ai avut vreun moment declanșator sau un factor care te-a motivat să începi să explorezi acest domeniu?

Am început să investesc prima dată la bursă în 2006, citeam presa de specialitate, mă interesa zona de business și mi-am făcut curaj să îmi deschid cont la broker, să tranzactionez.

Spun că mi-am făcut curaj pentru că pe vremea aia erau foarte puține surse de informare în România, puțini oameni care făceau asta, nu prea aveam în jurul meu persoane care investeau la bursă, era un domeniu relativ necunoscut deși foarte mulți erau investitori la bursă fără să realizeze asta, mă refer aici că aveau acțiuni din marea privatizare din anii ‘90 și unele companii erau listate la bursă, în principal SIF-urile.

A fost greu mai ales că nu aveam de unde să mă informez, nu avem cu cine discuta, era un singur  chat pe vremea aia unde se discuta despre investiții la bursă dar acolo majoritatea erau barbați și nu eram atât de confortabilă printre ei atunci.

Nu stiam ce înseamna să fii investitor, atunci singurul meu principiu era să cumpar ieftin și să vând scump, mai tarziu am realizat că de fapt ce făceam eu era trading nu investiții.

Atunci investeam dar nu aveam niciun plan tot ce câștigam cheltuiam, nu aveam un buget de venituri și cheltuieli, nimic, sintetizând era cam haos în finanțele mele. În 2007 am născut primul copil și cum s-au schimbat prioritațile în viața mea am vândut mare parte din portofoliu pentru că nu mai aveam timp să ma ocup. A venit criza și mi-a “măturat” investițiile pe care le mai aveam.

Am pus pe pauză bursa dar în acest timp în finanțele mele era tot haos nu aveam un buget, cumparam emoțional, mai ales pentru copil, o mulțime de jucării, hainuțe etc până într-o zi când am avut probleme cu mașina personală și în aceeași perioadă s-a stricat și mașina de spălat iar eu nu am avut bani să rezolv aceste două probleme, am fost nevoită să mă împrumut, atunci am realizat că de fapt sunt responsabilă pentru copilul meu și trebuie să fac ceva, să-mi pun ordine în bani, să nu mai fiu în situația în care o cheltuială neprevazută mă destabilizează financiar.

În perioada aceea am descoperit că aveam la broker niste acțiuni gratuite pe care le primisem de la Banca Transilvania de care uitasem și cum nimic nu este întamplător, am decis să mă reîntorc în piață dar de data asta să învăț mai mult și să fac lucrurile așa cum trebuie și de atunci am început să studiez mai mult.

 

2.Ne întrebăm cum prezinți informația, prin ce canale si în ce formă, astfel încat cititorii tăi să ia decizii mai bune și mai informate în ceea ce privește finanțele lor? Organizezi și webinarii sau sesiuni de informare? 

Am fondat comunitatea ABC-ul Investițiilor unde sunt cel mai mult activă și unde zilnic postez idei, sfaturi de gestionare a banilor și investiții.

Sunt prezentă dar mai puțin și pe Instagram iar de curând am lansat și un blog https://www.abculinvestitiilor.ro/blog unde săptămânal postez articole de mindset, economii și investiții.

Pentru cei din comunitatea mea organizez webinarii, sau sesiuni de consultanța astfel încât să reușim să trecem peste convingerile astea legate de bani și investiții, să dărâmăm mitul că investițiile sunt doar pentru cei bogați sau trebuie să fii expert financiar ca să poți investi. De când există internetul și ETF-urile investițiile la bursă sunt mult mai accesibile investitorilor mici de retail așa cum suntem noi. Chiar luna viitoare pe 27 iunie încep un training gratuit de 5 zile – Cum să transformi 10% din venitul tău lunar într-o sursă de venit pasiv. Vă las link-ul pentru înscriere https://www.abculinvestitiilor.ro/training-creeaza-bogatie-cu-investitii-mici

3.Care este procesul prin care un posibil client poate intra în legătura cu tine și care sunt serviciile pentru care poate opta?

Ofer sesiuni de consultanță 1;1, și am un program de mentorare de grup De la Zero la PRIMA INVESTIȚIE în care trecem efectiv prin toții pașii necesari pentru ca tu să poți să treci de la haos în finanțele personale la economii și investiți lunare și să-ți faci primul portofoliu de investiții.

Sunt toate etapele prin care eu am trecut pe parcursul mai multor ani  să ajung să am un plan cu economii și investiții lunare.

Programul este structurat pe 6 săptamani cu o sesiune săptămânală, ne întalnim pe zoom și lucrăm aplicat pe platformele brokerilor, plus sesiuni de susținere după terminarea programului pentru că știu cât de provocator este și îți tremură mână pe mouse când dai primul ordin.

La sfârșitul programului garanția mea este că vei știi cum funcționează bursa și cum poți să-ți faci un portofoliu de investiții. În caz contrar eu mă angajez să stau cu tine până poți aplica informațiile dobândite.

 

4.Poți să ne împărtășești câteva principii sau criterii pe care le iei în considerare atunci când recomanzi un broker și cum îi încurajezi pe ceilalți să își aleagă partenerii financiari cu înțelepciune?

Am observat că există așa o teamă de broker și mulți se blochează când vine vorba de asta dar sfatul meu este să nu te blochezi în cum investești ci să te preocupe mai mult în ce investești.

Sunt mai importante cunoștintele, consecvența, gestionarea emoțiilor decât găsirea brokerului perfect, cu cel mai mic comision.

Brokerul cu care eu am lucrat prima dată a dat faliment și am  transferat acțiunile la alt broker deci nu este asta o problema, pe site-ul BVB veți găsi toți brokeriii acreditați de Autoritatea de Supraveghere Financiara-ASF.

 

5.Prin activitățile tale, încurajezi oamenii să facă educația financiară o prioritate și să își asume controlul asupra propriilor finanțe. Ai observat o creștere în ultimii ani privind interesul pentru o mai bună organizare a finanțelor personale? Care sunt pașii pe care îi recomanzi cuiva pentru a începe acest proces de organizare și acțiune în mod structurat?

Da, categoric se vede asta și în numărul de investitori la bursă, cel puțin în ultimul an când a fost atât de mediatizata listarea Hidroelectrica, asta a atras mulți oameni pe bursă.

Pașii pe care-i recomand sunt și pașii pe care-i urmez în programul meu de mentorare, în primul rând să lucrezi la partea de mindset, convingeri legate de bani și investiții, este fundația pe care se construieste toata strategia de investiții.

În al doilea rând să ai claritate în ceea ce privește unde ești și unde vrei să ajungi, să-ți evaluezi situația financiară actuală, să știi de unde pleci și să-ți pui obiective și abia apoi să înveți despre investiții și cum să-ți faci primul portofoliu de investiții.

Investițiile nu sunt ca o reteță universal valabilă pentru toată lumea, depinde de situația fiecaruia în parte și ce mi se potrivește mie poate să nu ți se potrivească ție, avem situații diferite, am avut experiențe diferite legate de bani prin urmare reacționăm diferit iar investițille trebuie să fie personalizate.

 

6.Care sunt modelele tale și cum te-au inspirat?

Cel mai mult îmi place stilul de investiții al lui Warren Buffet, simt că asta mi se potrivește, după ce am încercat mai multe instrumente financiare riscante, am făcut și trading, am ajuns la concluzia că asta mi se potrivește.

7.În proiectul tău, lucrezi singură sau ai o echipă alături de tine? Ne-am bucura să ne povestesti inclusiv despre rolurile membrilor din familie în acest proiect.

Momentan sunt singură dar planul meu este să am o echipă, să pot ajunge în felul acesta la cât mai multe persoane cu educația financiară.

Copiii mei fiecare au cont la broker și au propriul portofoliu în care au investit banii din bursa școlară, ce au primit de sărbători, aniversări etc.

Știu ce înseamă să investești la bursă, știu în ce companii au investit și înainte de a lua o decizie îi informez, de ce am luat decizia respectivă.

S-au implicat și chiar în Scoala Altfel am ținut ateliere de educație financiară pentru copii.

 

8.În calitate de antreprenoare și consultant financiar, cum gestionezi echilibrul între muncă și viața personală? Ai vreo rutină sau obicei care te ajută să menții armonia între aceste două aspecte ale vieții tale?

Uneori echilibru ăsta trebuie să recunosc este foarte fragil, neavând un program fix muncesc când pot și uneori este posibil să exagerez dar încerc să păstrez wekeendurile libere.

 

9.Ne întrebăm și care au fost cele mai mari provocări și ce lecții importante ai învățat din ele? Cum te-au ajutat aceste experiențe să crești și să te dezvolți, atât personal, cât și profesional?

Am avut o perioadă când am făcut trading, adică tranzacționam pe termen scurt, am încercat mai multe instrumente riscante și în afara faptului că am pierdut bani, consumul de energie și timp a fost foarte mare, atunci am realizat că cea mai buna investiție este cea care te lasa să dormi bine noaptea.

Nu conteaza dacă ceilalți câștigă cu investiția lor dublu sau triplu decât tine, important este să fii tu confortabil cu investiția pe care ai făcut-o și să înțelegi în ce ai investit pentru că dacă nu înțelegi nu poți gestiona emoțional fluctuațiile pieței, apare frica de a pierde care se poate transforma ușor în panică și este posibil să iei decizii pe care mai apoi să le regreți.

 

10.În final, te invităm să le transmiți câteva gânduri persoanelor care ne citesc. Îți mulțumim!

Să conștientizați că fiecare dintre noi fie că ne place sau nu avem o relație cu banii și dacă îmbunătățim relația cu bani ni se va schimba viața pentru că banii impactează aproape toate domeniile vieții, sunt foarte putine decizii de viață care nu impactează banii și, și mai puține decizii de bani care nu-ți impactează viața.

Și cel mai important veți influența și viața copiilor pentru că veți fi un model în ceea ce privește gestionarea banilor.

 Zic să depășim ideea de a le da copiilor noștri tot ce nu am avut noi, mai bine îi învățam tot ce nu am știut noi, iar educația financiară este unul din aceste lucruri.

 

Numai bine,

Nicoleta Bărbătescu

https://www.facebook.com/groups/4741464549206963

https://www.abculinvestitiilor.ro/blog

5 persoane recomandă articolul acesta.

Îți mulțumim că ești alături de noi!
Poți direcționa 3,5% din impozit către WAHM!

Procentul de 3.5% este parte a impozitului plătit statului pentru salarii. Avem opțiunea de a-l direcționa spre un ONG. Ne-am bucura să fie Asociația Work At Home Moms, acest aprig și temerar ONG! Procedura e foarte simplă! 😁🌸 Poți completa formularul aici! Îți mulțumim!

 

Trimite și prietenilor