Andra Todirita- Enciu, intre viata ca Life Coach si meseria de mama

Interviu realizat de Alexandra Pintea Varnava (www.Ouzoland.com)

Andra Todirita Enciu e mămică de fetiță, membră a asociației WAHM și una dintre persoanele pe care tare mi-aș dori să le cunosc personal. Am citit un text de prezentare despre ea (pe pagina wahm.ro) și mi-a strânit curiozitatea. Andra e life coach. Mie una mi-e relativ cunoscut termenul – dar cred că e mai bine dacă aș lăsa-o pe ea să dezvolte mai mult.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  1. Andra, ce înseamnă life coaching? Ce faci tu de fapt?

Life Coaching este o conversație între coach și client, care provoacă la introspecție, determinând clientul să vadă unde nu este mulțumit de viața sa și să găsească soluții. Spre deosebire de psihologie care se orientează spre trecut, coachingul se concentrează pe prezent si viitor. Se spune ca psihologul este ”arheologul” si coach-ul ”arhitectul”.

Metodele pe care le folosesc eu ca Power Coach, se bazează pe știința numita Cinetica Minții (acreditată de institute internaționale specializate pe acest domeniu I.I.C. si I.C.F.) și antrenează clientul în gândirea pentalaterală, adică accesarea rapidă și eficientă a emisferei stângi (logica), a emisferei drepte (creativitatea), minții conștiente, a subconștientului si supraconștientului Conexiunile interneuronale puternice intre toate acestea le dau geniilor un avantaj față de omul obișnuit, iar coaching-ul creează și stabilizează aceste conexiuni, deșteptând geniul din noi.

 

  1. Când ai descoperit drumul acesta?

Sunt în căutări din timpul facultății, am citit mult și am făcut cursuri peste cursuri, sperând să găsesc acel ceva care să schimbe cu adevărat în bine viața oamenilor. În cele din urmă, am decis sa mă relaxez și să las lucrurile să vină de la sine. Atunci a apărut Coaching-ul, într-o plimbare prin Cișmigiu, cu o fostă colegă de liceu. Ea mi-a povestit că urmează să facă un curs de care era foarte entuziasmata si care costa cât o mașină mică. M-am informat, am făcut un credit și m-am înscris. A fost o nebunie, dar una a inimii. După un curs lung si intens, în care am lucrat cu mine în toate direcțiile, am decis că aici mi-am gasit menirea, asta era ceea ce căutam. Coaching-ul a venit să încununeze anii în care, din postura de terapeut, frustrarea mea cea mai mare era că pacienții/clienții mei se întorceau acasa la vechile comportamente, tipare de gandire si obiceiuri de viață, nereușind să progreseze cu adevărat.

 

  1. Cum reușești să te împarți – între viața profesională și carieră și cea de mămică?

Partea frumoasă în coaching este că pot lucra de acasă, când fetița mea doarme sau iese în parc cu tatăl ei, cu bunicii. La întâlniri, de cele mai multe ori, o pot lua cu mine. La fel când am evenimente sau workshop-uri. Să vă spun și un secret? Lucrez în permanență cu mine pentru a deveni mai eficientă, mai organizată, pentru a dezamorsa diverse momente mai tensionate care apar, fără să vrei, în viața unei familii. Mă simt binecuvântată pentru că viața mea profesională se împletește cu cea personală într-un mod natural și benefic.

 

  1. Crezi că job-ul tău are avantaje, are un plus față de un loc de muncă cu program fix?

Înainte să o am pe fetiță, aveam și un loc de muncă clasic, cu program fix. Necesitatea de a fi ”în siguranță” într-un ”job normal” a fost unul dintre tiparele pe care a trebuit și eu să lucrez. Deci pot spune, făcând o comparație, că este cu siguranță mai plăcut, relaxant și plin de recompense lucrul de acasă. Îmi stabilesc singură programul, numărul de clienți și venitul care mă mulțumește, timpul pe care îl petrec cu familia, concediile, colegii și colaboratorii. Practic totul depinde de mine și de echilibrul meu interior.

 

  1. Ce recomanzi mămicilor care lucrează de acasă? Ai vreo rețetă pe care te gândești să o aplici poate și tu, o rețetă a cum să-ți împarți timpul pentru a fi prezentă și în viața copilului dar a avea și succes în viața profesională?

Am o rețetă pe care o aplic deja și are succes. Și această rețetă este lucrul cu sinele. Fiți mereu prezente în viața voastră, țineți minte că totul depinde de modul în care vă gestionați provocările și visele. Dacă apare o stare de stres, agitație, angoasa, lipsa cronică a timpului, atunci priviți mai atent la tiparele și comportamentele voastre, la reacțiile și abordările situațiilor cheie din viața de zi cu zi. Veți găsi acolo soluția, iar dacă vi se pare că aveți o ceață pe ochi și nu vedeți cum să depășiți obstacolele din calea obiectivelor voastre, cereți ajutorul. Nu este rușine, nu veți fi considerate slabe sau nebune; uneori avem nevoie să ne țină cineva de mână pentru a urca mai sus și a ne bucura de priveliște.

 

  1. Unde te găsim? Cum poți fi contactată?

Sunt prezentă pe Facebook la adresa https://www.facebook.com/andrada.todirita și pe email la

Cand un client îmi trimite o mărturie care îmi atinge inima sau eu însămi trăiesc ceva frumos și vreau să împărtășesc cu toată lumea, scriu pe blogul meu http://andratodirita.blogspot.ro/.

 

Un gând pentru toate mămicile WAHM

Felicitări! Este minunat ce ni se întâmplă, faptul că trăim în această perioadă în care avem atâtea unelte pentru a crește, a ne dezvolta și a atinge culmi nebănuite, la nivel mental, emoțional, spiritual și de ce nu, fizic.

Să ne bucurăm și să nu ne oprim niciodată din drumul către NOI!

Recomanzi articolul acesta?
Trimite și prietenilor

Lasă un răspuns