Educația este, în opinia noastră, un element foarte important în societatea românească. Cum vezi sistemul de învățământ, la nivelul actual, în România și ce ți-ai propus cu TinArt?
Sistemul de învățământ îmi pare istovit. Este un sistem care se tureaza prin oamenii de dincolo de catedre și care ne îmbibă copiii într-o groapă a infinitului de informații. TinArt este, pentru noi, o licărire de speranța, o trezire din moleșeală.
Cum a venit ideea înființării Clubului TinArt și ce cursuri organizați?
Ideea înființării clubului a venit la mine, nu eu la ea. Poate că s-a simțit atrasă de dragostea pentru copii și pentru dezvoltarea lor armonioasă. Cursurile pe care le organizăm sunt foarte variate. Pornim de la ateliere de artă (muzică, pictură, modelaj, dans, teatru), ne bucurăm de prezența copiilor la atelierele noastre de limbi străine, șah, scriere creativă, dezvoltare personală, dar avem și multe alte ateliere inedite, spre exemplu cele de antreprenoriat, de șofer pentru cei mici, public speaking sau artă reciclată.
Dar numele, cum l-ai ales?
Numele vine de la piticul nostru de aproape doi anișori, pe care îl cheamă Constantin, iar pentru că era prea micuț ca să își pronunțe singur numele, am încercat să creăm o variantă prescuratata, așa cum ar fi „Tin”. Iar partea a două, anume „Art”, este atât parte din cuvântul „cARTe”, cât și începutul de la „ARTa”. De aici: „TinArt a Carte și alte arte”
Descrie-ne Clubul TinArt în 5 cuvinte:
Cunoaștere, dezvoltare personală, încredere, zâmbet, culoare
Care sunt preferințele părinților în materie de cursuri pentru copii lor, din câte ai observat?
Majoritatea părinților optează pentru acele cursuri care, practic, ating mai multe aspecte: fie doresc să combine ideea de artă și sport, fie cea de studiu și joc. De regulă sunt preferate cursurile de dezvoltare personală, de arte plastice, de teatru a cele care îmbină ideea de colectivitate și cea de dezvoltare individuală, de recreere și studiu.
Te rugăm să ne vorbești despre colaborarea cu colectivul didactic, ce ne poți spune despre profesorii care predau la Club TinArt?
Sunt mândră să am alături o echipă tânără, plină de zâmbet și de dorința de a revarsă asupra celorlalți dragostea și setea lor de cunoaștere; o echipă dornică să lucreze împreună cu cei mici și să le împărtășească toate cunoștințele, să se bucure împreună de noile lor descoperiri, iar ceea ce eu consider a fi esențial este comunicarea cu părinții. Nu toți copiii povestesc acasă ce anume fac la atelierele respective, dar consider că ține de datoria fiecărui profesor în parte să ofere un „follow-up” lunar/săptămânal către părinți, astfel încât și ei să fie permanent la curent cu ceea ce se lucrează.
Cine își înscrie copilul la Clubul TinArt? Realizează un portret al părintelui
Părinții noștri sunt luminoși - iar prin asta sunt întru totul mulțumită de răspuns.
Dar un portret al celui mic, cursant la Clubul TinArt, ne poți schița?
Cei mici sunt pur și simplu copii, ei nu pot avea decât un singur portret, eu așa consider. Noi putem să intervenim, dar prea puțin, spre a le schimbă esența. Ei sunt un tot unitar plin de energie pozitivă, de deschidere, de curiozitate, de zâmbet, de înțelegere, de răbdare și nerăbdare a concomitent, de libertate și aripi.
Există un număr foarte mare de mămici casnice. Românii încă sunt organizați, în mare parte, pe structura familiei tradiționale. Cum comentezi acest lucru și cum crezi că se îmbină familia și carieră în viață unei femei?
Nu văd nimic greșit sau „anapoda” într-o structură tradițională a familiei, așa cum nu văd nimic ne-natural nici în ceea ce privește conceptul mămicilor antreprenoare. Cred că ține în totalitate de tipologia omului - sunt mămici care se simt extraordinar împreună cu cei mici acasă, fără alte griji suplimentare, dar sunt mămici care nu suportă ideea de a nu mai avea parte de dinamismul de la locul de muncă. Este alegerea fiecăreia, important este să fie conștientă de faptul că este o alegere.
Eu, personal, nu consider familia și cariera ca fiind doi poli identici care se resping, ci mi se par tocmai invers: integritatea unei familii este fondată, printre altele, pe integritatea partenerilor, iar asta înseamnă că cei doi noi părinți să fie împăcați, înainte de toate, cu sine și să se vizualizeze în continuare ca fiind o echipă.
Și, totuși, există femei care nu au nici un venit în afara sprijinului acordat de soț. De unde ar trebui să găsească ele puterea să înceapă o activitate pe cont propriu?
În șine, mai întâi. Apoi în copii, în soț, în cei apropiați. Este un pas greu, dar nu este greu de făcut, ci de „susținut”. Sunt nenumărate momente în care ți-ai dori să nu te fi „complicat” și să fi rămas în continuare în umbră, deși nu este ceea ce tu simți în mod autentic. Problema este susținerea, pentru că de multe ori ne simțim depășite de situație și avem nevoie de un sprijin, iar el vine tot de acasă, din căminul de la care am pornit și către care ne vom întoarce mereu. De aceea și susțin faptul că cele două se îmbină armonios.
Ai un băiețel de 2 ani și, în curând, va veni în familie și o fetiță. Cum te-ai descurcat, până acum, cu rolul de mamă și de antreprenor? Ce părere au membrii familiei despre timpul pe care îl petreci la TinArt?
Nu am privit-o niciodată că fiind o ruptură, iar același lucru îl înțelege și cel mic. Mami este „în pielea ei” și se bucură de timpul petrecut împreună cu familia, la fel cum se bucură când noi părinți și copii ne călca pragul la TinArt. Iar familia mea înțelege faptul că plecăm de acasă din sânul familiei și ajungem la TinArt, la cea de a două noastră familie.
Cam care ar fi cea mai frumoasă amintire, de până acum, legată de TinArt?
Zâmbetele și entuziasmul celor mici la ieșirea de la cursuri și toate cuvintele de laudă sincere și neașteptate primite din partea părinților.
Vrem să știm mai multe despre tine, care sunt hobby-urile tale?
Mami mai cântă la chitară, mai citește și mai face, atunci când prinde câte o clipă liberă, câte ceva hand-made. Dar facem toate astea împreună.
Ce sfaturi ai pentru mamele la început de drum în antreprenoriat?
Să își urmeze înstinctul, să își adune curajul și încrederea în șine și să le folosească spre a arăta ce pot ele cu adevărat și care sunt lucrurile pe care le prețuiesc.
Un mesaj pentru comunitatea Work At Home Moms România: Mămicilor, iubirea față de ceilalți este fadă și goală dacă nu izvorăște din iubirea de șine, pură și naturală. Fiți voi cele ce emană zâmbet și energie din propria fericire, iar cei din jurul vostru o vor surprinde și o vor îmbrățișa la rândul lor.
Interviul a fost realizat de Valentina Roman
Recomanzi articolul acesta?Susţin antreprenoriatul feminin şi mă bucur să descopăr, zi de zi, idei noi şi interesante!
Scriu despre proiecte inedite şi cu impact pozitiv şi pe blogul personal: www.valentinaroman.ro