Interviu cu Alexandra Crisan de la Atelierul floristic Aleksandra

Proiectul mamei intervievate – Atelierul floristic Aleksandra – http://aleksandra.ro/

Cine este Alexandra?

M-am născut în Tulcea, am studiat și locuit în București vreo 10 ani după care m-am mutat la Cluj Napoca. Sunt economist, domeniu în care am și lucrat până când m-am mutat la Cluj moment, care a coincis cu un job cu totul nou legat de design vestimentar. Și… s-a produs declicu’.

Cum ai pornit pe acest drum și care a fost momentul decisiv? Aveai experiență anterioară sau ai învățat by doing?

De când mă știu mi-a plăcut să meșteresc, de mică îmi modificam mai toate hainele să fiu ‘mai altfel’, am cochetat și cu designul interior însă tot timpul le-am tratat ca pe niște ‘chestii adiacente’.

Cred că mai mult prietenii m-au impins spre design, îmi tot ziceau să mă apuc de design interior, însă n-am avut dispoziție să mă mobilizez pentru a 2-a facultate, ar fi durat prea mulți ani stagiul de pregătire și eram deja mămică într-un oraș nou, fără ajutorul părinților, cu doar câțiva prieteni.

Deci design interior nu, design vestimentar nu… Cum sunt iubitoare de flori, mi-a fugit mintea la design floral, un domeniu de nișă. Am căutat pe net unde/ cine ar face cursuri de design floral (acum câțiva ani nu erau prea mulți traineri floriști ok); am descoperit un curs intensiv de o săptămână la Timișoara și m-am dus să văd dacă m-aș pricepe, dacă mi-ar plăcea. S-a declanșat ‘nebunia’. Când m-am întors la Cluj știam deja cum va arăta atelierul meu, ce clienți îmi doresc, visam la cursuri cu master floriști.

Cum îți este familia alături?

Soțul meu m-a susținut tot timpul, mi-a acceptat mereu toate ‘nebuniile’ și, destul de repede, a început să se întâmple totul. Am mers la cursuri cu maeștri floriști internaționali, am studiat și studiez și singură, mi-am deschis un atelier de creație florală aproape de centrul Clujului, loc în care am încercat o altfel de abordare: niciodată nu aveam buchete gata făcute, le făceam personalizate, pe loc. Acest lucru care a surprins la început, însă, ușor-ușor, mi-am atras clienții pe care i-am vrut: cei mai nonconformiști, care își doreau lucruri mai diferite, mereu în căutare de altceva.

În atelierul meu am combinat ideea de flori cu cea de cadouri handmade, am căutat pe net diferiți artiști handmade și designeri vestimentari ori pictori care m-au impresionat prin ceea ce fac, i-am contactat și mi-am adus tot felul de minunătți în atelier. Am colaborat chiar și cu un maestru cofetar din Ungaria pentru praline și ciocolata facute manual.

N-a fost ușor, nici roz de la început, s-au investit mulți bani, florile sunt foarte perisabile și eu voiam ca atelierul meu să fie plin de multe multe flori tot timpul, handmade-ul de calitate este scump, a fost greu să-mi fac loc într-un oraș cu totul nou, emoții mari la primele evenimente pe care le-am făcut și, când totul se întâmpla în sfârsit cum trebuie am devenit mămică de 2 copii.

Atelierul n-ar fi putut continua fără mine pentru partea de creație, așa că l-am închis în primăvara aceasta. Sunt o fire activă, evenimente continui să fac, intentionez să-mi dezvolt mai mult partea de online. E puțin mai greu acum, nu stau prea bine cu timpul,dar încerc să le combin pe toate și să îmi place ce iese.

Consider că punctele forte ale proiectului meu sunt originalitata, calitatea și flexibilitatea.

 

Dacă ai putea să pornești din nou, ai schimba ceva?

Dacă aș lua-o de la capăt, aș merge pe creații florale doar online, originale, personalizate, nu genul de aranjament cu prețul sub el, pentru oameni care își doresc altceva.

Cum gestionezi o zi de lucru?

O zi de lucru e destul de grea fără un ajutor (și soțul e mai mult plecat); când am evenimente o chem pe soacra sa mă ajute cu micuții, în rest, când am comenzi, lucrez mult noaptea sau dimineața foarte devreme, până când se trezesc copiii, uneori cu bebelușa în brațe… Mă descurc cumva.

Ne poți scrie un gând pentru comunitatea WAHM?

Nu uitați să visați! Niciodată!!

Recomanzi articolul acesta?
Trimite și prietenilor

Lasă un răspuns