Consiliere profesionala individuala si de grup

”Pentru a converti omul în Om se cade a nu-l amputa ci a-l exprima lui însuși, a oferi un țel aspirațiilor lui și un teritoriu energiilor lui. A transforma înseamnă întotdeauna a elibera” Antoine de Saint-Exupery

Credința care m-a însuflețit să scriu acest material rezidă din faptul că omul trebuie să tindă mereu spre autodepășire, el trebuie să lupte atât împotriva obstacolelor naturale cât și împotriva propriei inerții spirituale, dar acest lucru se poate face doar dacă exista un bun îndrumător pe calea autocunoașterii și autodepășirii.

consiliere profesionalaActivitatea de consiliere profesională individuală și de grup este o activitate de asistență a acelor mame care doresc să se cunoască și sa progreseze. Acest tip de consiliere nu constă în impunerea unui drum și a unor reguli de urmat, ci în însoțirea acestor mame, oferindu-le instrumentele necesare astfel încat să poată să-și conștientizeze gândurile, sentimentele trăirile, dorințele și aspirațiile și să dorescă, în urma descoperirii propriului eu să acționeze în sensul schimbării.
Consilierea și orientarea profesională se apleacă spre dezvoltarea acelor componente ale personalității care să-i permită mamei realizarea unor opțiuni profesionale adecvate atât aspirațiilor și posibilităților sale cât și nevoilor sociale de forță de muncă.

Consilierea și orientarea profesională constau în:

1. posibilitatea mamei de a se autoevalua realist prin:
– dezvoltarea autocunoașterii,
– încurajarea în explorarea dorințelor, scopurilor,atitudinilor și valorilor personale,
– furnizarea unor informații corecte și actuale cu privire la particularitătile individuale.

2. Posibilitatea mamelor de a evalua realist posibilităile ocupaționale prin:
– furnizarea informațiilor relevante de catre consilier,
– încurajarea evaluarii critice pentru toate informațiile oferite,
– conștientizarea mamelor cu potențialele oportunități,
– încurajarea explorării directe a oportunităților.

3. Asistarea mamei de catre consilier în luarea unor decizii prin:
– explorarea și înțelegerea spațiului personal,
– recunoașterea nevoii de a lua decizii,
– trecerea în revistă a alternativelor,
– sprijinirea mamei în asumarea responsabilității pentru propriile decizii.

Aceste activități sunt proiectate pentru ca atât consilierul cât și mama să le folosească în construirea modelelor de înțelegere, decizie și planificare. Ele nu trebuie privite ca intervenții, ci ca pe niște oportunități pentru orientarea participării indivizilor.
Activitățile pot fi folosite în sesiuni de consiliere individuală, de grup și chiar în activități de tip self-help. Rolul acestor activități este de a ajuta la examinarea credințelor, atitudinilor, presupozițiilor și modelelor de acțiune, ajutându-le pe mămici în activități ce servesc drept instrumente în negociere, alegere, alcătuirea planului de viață și identificarea capacităților.

La finalul unui ciclu de Consiliere si orientare profesională mamele vor fi capabile:
– să dezvolte și să-și interiorizeze deprinderi de autocunoaștere a caracteristicilor și abilităților personale (la sine și la alții),
– să se descrie în termeni pozitivi (calități, deprinderi și aptitudini existente și exersate) și să-și poată recunoaște anumite puncte slabe, nedezvoltate sau ne-exersate încă,
– să probeze înțelegerea relației între calitățile și aptitudinile personale și diferite domenii ale muncii,
– să demonstreze capacitatea de a-i asculta pe alții, de a intelege mesajele lor și a le exprima pe ale sale.

Dacă acțiunile umane inițiate pe acești pași descriși vor avea legături ce o vor determina pe fiecare mamă să simtă că există și să se potă exprima, iar dacă la capătul drumului parcurs impreună fiecare se va descoperi pe sine, atunci vom considera că scopul comun a putut fi atins.

Olivia Grigore- consilier psihologic, psihoterapeut și mamă WAHM
telefon: 0723163812
e-mail:

FOTO

  Recomanzi articolul acesta?
Trimite și prietenilor

Lasă un răspuns