Cristina Ropotan – Imagine People

Cristina si Matei Ropotan

Cum a luat naștere Imagine People și ce v-ați propus cu acest proiect?

Bine să vă găsesc şi să vă povestesc. „Imagine People” a luat naştere acum ceva ani, fiind în continuă adaptare (la noi, mai ales), îmbogăţire şi ramificare. Noi ne dorim ca acest proiect să readucă umanul în vieţile noastre. Să inspire, să instige la joc şi imaginaţie, să educe şi să redea valori, să le construiască unde nu mai pot fi accesate, să aducă mirări şi întrebări, emoţii şi tresăriri. Totul un pic mai personal, după cum spunem.

logo-imagine-people

Dar numele, cum l-ați ales?

Numele are 2 direcţii: imaginaţia şi provocarea ei, oamenii din jur şi oamenii care suntem sau care putem deveni. Pentru noi are rezonante multiple, de la imagine la persoane, de la curaj la existenţa socială. Cu imaginaţie, pentru oameni, prin imaginaţie, despre oameni şi aşa mai departe.

Motto-ul vostru este “Idei pentru comunități. Și invers.” Detaliază-ne…

Motto-ul acesta rezuma foarte bine activităţile şi preocupările noastre. Idei (ale noastre, ale celor cu care lucrăm, idei care circulă sau care abia aşteaptă să prindă contur) pentru comunităţi (mici sau mari, deja existente sau pe care le impulsionam noi să se coaguleze în jurul unor iniţiative, pe care încercăm mereu să le cunoaştem că nevoi, dorinţe, aşteptări, interese, forme, moduri şi locuri de manifestare etc).

Este un drum bidirecţional, ideile creează comunităţi sau invers. Activitatea noastră stă între aceşti doi poli, de la servicii de fotografie oferite (cu şi despre copii, portofolii, evenimente, de produs, cu scenarii, de servicii), grafică (logo-uri, bannere, afişe, flyere, cărţi de vizită), websiteuri, la produse pe hârtie manuală (albume de fotografie, cartea de buzunar „Remedii Roditoare”, realizată împreună cu Elena Gorun) şi la evenimente (spectacole de teatru, ateliere pentru adulţi şi copii, sesiuni de ascultat povesti pe vinil).

Enumerând, mi-a fost foarte greu să pun punct, totul se poate continua în funcţie de imaginaţia noastră şi a celor care vor să colaborăm. Noi, la rândul nostru, ne lăsăm provocaţi şi construim lumi în care ce ne imaginăm devine real. Dintre activităţile cu impact social, cultural şi artistic pot enumera Post-it drama (un grup FB construit în jurul unui dialog dintre un el imaginar şi o ea imaginată, în care oamenii pot scrie replicile pe post-ituri), mama ştie (un grup FB pentru cei apropiaţi copiilor, care vor un schimb de informaţii pertinente şi prietenoase), portret urban (un mini laborator foto, pe care îl construim ad-hoc, în urma căruia rezultă fotografii ale locuitorilor unui oraş şi gândurile lor despre el), interviu cu un Fachir (include o serie de interviuri cu şi despre oameni plini de sens, de poveşti, care inspiră), seria susţinem (în care prezentăm lunar o idee sau un proiect frumos, în care credem)

Am descoperit Imagine People ca fiind un proiect de familie. Nu v-a spus nimeni zicala “Nu amesteca familia cu afacerile”? Ce părere aveți despre această idee care se răspândește de ani de zile, ce riscuri ar putea exista?

Familia şi afacerile noastre (deşi ăsta nu e un termen adecvat pentru noi) sunt una în prelungirea alteia. Prin natura sa, Imagine People este un cadru care ne permite să existăm ca familie, chiar şi când lucrăm. Aşa ne potenţăm reciproc, ne provocăm imaginaţia şi trăim mult din ce facem.

La bază, noi suntem freelanceri (eu fotograf, soţul meu actor), aşa că e foarte important să nu existe acea linie de demarcaţie clară între viața profesională şi personală, ci să se îmbine cât mai plăcut şi mai creativ cu putinţă. De exemplu, am participat în vara anului trecut la Iaşi la Street Delivery, unde am savurat festivalul şi activităţile sale, am dus portret urban şi am cunoscut oameni şi, prin ei, oraşul. Am lucrat simţindu-ne bine şi cât se poate de prezenţi. Împreună, mai ales. Şi mai e foarte important pentru noi să îl ducem pe Matei (prichindelul nostru de 1 an şi 2 luni) în proiectele şi activităţile noastre, în discuţii pline de imaginaţie sau evenimentele desfăşurate. Probabil că nu le înţelege cum le înţelegem noi, ci altfel, dar cu siguranţă sunt experienţe benefice şi pline de sens pentru el.

Am auzit în diferite contexte aceasta zicală, dar nu cred că e validă, mai ales în spaţiul contemporan. Familia şi afacerile sunt aspecte sociale şi afective ale unei persoane, în primul rând ele se îmbină aşa. Sigur că sunt diferite, prin însăşi natura lor, dar nu rupte una de cealaltă. Cred că vin una în completarea celeilalte, pentru o viaţă complexă şi conştientă. Sigur că există spaţiul personal, în care anumite aspecte ale vieţii familiale sunt protejate de inteventii ale mediului şi modului de lucru şi invers, dar asta decide fiecare persoană implicată, într-un fel de proces de igienizare şi asumare a aspectelor propriei vieţi.

Printre riscuri, probabil că cel mai des răspândit este acela de a le confunda, „căsătoria cu lucrul” sau ”familia ca şi contract”. Dar iar, cred că este foarte important de cât de atent, clar şi conştient este cel în cauză.
Printre frumoasele avantaje, cred că cel mai evident este acela de a nu pierde timp alocat familiei cu afacerile sau invers, ci de a-l câştiga, lăsând ambele planuri să coexiste .

Ați susținut Școala Liberă Waldorf și Compania de Teatru Senzorial. În ce mod v-ați implicat? Care sunt criteriile pe care le urmați în alegerea proiectelor în care vă implicați?

Da, frumoase şi necesare proiecte. Le-am susţinut, în primul rând, pentru că ne conving prin valorile oferite, modul de abordare a realităţii, oamenii implicaţi, structura şi continutul lor. În ambele, implicarea noastră a fost mai mult decât una virtuală, deşi aceasta a avut importanţa ei, aceea de a face mai vizibile proiectele.

Cu Şcoala Liberă Waldorf colaborăm în realizarea elementelor grafice, a fotografiilor la diverse evenimente organizate de ei.

Compania de Teatru Senzorial Labirint este una din ariile de activitate ale soţului meu, Razvan – actor şi performer de teatru senzorial labirint. După cum vedeţi, susţinem idei pe care le cunoaştem îndeaproape, care ne fac să credem în viziunea lor şi care ne inspiră.

Ești o mămică tânără și mereu în formă, veselă și zâmbitoare – cum îți menții acest tonus?

Mă simt aşa, mulţumesc. Sunt o mămica şi o femeie împlinită, iar inspiraţia şi energia mi le dau dragii mei: Răzvan, soţul meu şi Matei, copilul nostru de 1 an şi câteva luni-lumi :))Şi mai e ceva extrem de frumos, învăţat lângă ei: orice stare aş avea, important e să trecem împreună prin ea.

Ce îți place să faci în timpul liber, care sunt pasiunile tale?

Timpul meu liber este mereu timp ocupat, chiar şi de inactivităţi 🙂 În primul rând îmi place fotografia, care este mai mult decât o pasiune pentru mine, e un mod de a trăi şi a percepe lumea. Mă interesează cam tot ce ţine de vizual: pictura, colaj, grafica, ilustraţii etc. Să citesc, de la studii la beletristica, de la ziare şi reviste la instuctiuni de pe cutiile de lapte 🙂 Am o curiozitate vie si experimentez: modelajul, cusutul, desenatul, gătitul, grădinăritul.

Există un număr foarte mare de mămici casnice. Românii încă sunt organizați, în mare parte, pe structura familiei tradiționale. Cum comentezi acest lucru și cum crezi că se îmbină familia și cariera în viața unei femei?

Cred că modul tradiţional de structurare a unei familii există şi va exista ca expresie a unor necesităţi, a unor mentalităţi şi, nu în ultimul rând, a unor legături între membrii acesteia. Cumva, orice formă ar avea familia actuală, are nevoie de cea tradiţională pentru a se defini 🙂 În ce priveşte mamele casnice, atât vreme cât a fi casnic înseamnă a fi aproape şi disponibil de ”acasă”(şi prin asta înţeleg familia, nu spaţiul fizic neapărat), mă bucur. Dacă a fi o mamă casnică înseamnă a înţelege rolul şi importanţa acestui lucru pentru copii tăi, iarăşi mă bucur. Dacă a fi mamă casnică înseamnă a lega din ce în ce mai armonios modul de creştere şi educare a copiilor cu propriile pasiuni şi idealuri profesionale, iar mă bucur.

Sunt convinsă că a avea o familie şi a construi o carieră sunt două planuri care nu se exclud reciproc şi că îţi trebuie flexibilitate şi creativitate pentru a le îmbina.

Și, totuși, există femei care nu au nici un venit în afara sprijinului acordat de soț. De unde ar trebui să găsească ele puterea să înceapă?

Din ele însele. Acolo sunt toate începuturile, continuările şi, uneori finalurile unor vise. Şi ce e mai important, e să conştientizeze că nu sunt singure, există, de exemplu, Work At Home Moms România, o platformă care acordă cu succes consiliere profesională, cursuri de formare, sfaturi juridice şi tot felul de brainstorming-uri, susţinere a propriei idei ca aceasta să evolueze la afacere.

Ce sfaturi ai pentru mamele la început de drum în antreprenoriat?

Oh, o vorbă înţeleaptă pe care am primit-o și pe care i-aş spune-o oricărui om: „poţi fi orice îţi doreşti să fii”. Iar pentru mamele la început de drum în antreprenoriat, aş adăuga: Curaj. E nevoie de curaj. Că idei şi imaginaţia de a le pune în practică, sigur există.

Am observat, pe pagina voastră de Facebook, că promovați “copilăria de pe vremuri “. Ce înseamnă pentru voi? Povestește-ne o întâmplare din copilăria ta, pe care o crezi definitorie și ai vrea să existe și acum în viața copiilor din 2014.

Copilăria de pe vremuri este o serie de evenimente-întâlnire marca Imagine People (platforma creativă de servicii personalizate, proiectul meu drag), care presupune întâlnirea unor oameni frumoşi, mici, mari sau mijlocii :)) în jurul unui pick-up cu poveşti atent selectate de noi, în atmosfera de basm a unei ceainării, cu motanul Chai lenevind somnoros pe podea, vorbe şi discuţii ulterioare. Pentru că sunt atât de necesare poveştile, am spus noi că ar fi nevoie să (re)descoperim savoarea celor de altădată.

Mi-e greu sa aleg un singur episod, dar ce a avut un rol esential in dezvoltarea mea sunt momentele „în faţa blocului”, în care fie stăteam pe preş cu alţi copii şi ne jucăm de-a casa sau de-a magazinul, fie desenam cu creta pe asfalt, fie făceam prăjituri din noroi şi câte şi mai câte.

Aş vrea să existe asta în viaţa copiilor din 2014, tot ansamblul „în faţa blocului”, cu siguranţă şi lejeritatea lui, cu planurile pe care ni le făceam împreună, secretele pe care ni le destanuiam cu ochii mari şi solemni, cu felul în care ne-a crescut şi ne-a educat. Îmi dau seama că, în contextul actual, e din ce în ce mai greu să existe. De aceea avem poveştile, ce fericire…

În ziua de astăzi apar foarte multe proiecte și comunități online care apar și dispar peste noapte, nefiind susținute financiar sau promovate adecvat. Care sunt planurile voastre de viitor privind acest proiect?

În ziua de astăzi există atât de multe idei, care îşi cauta forma şi momentul să se faca prezente pentru publicul larg. Unele reuşesc, altele mai aşteaptă dimineaţa în care se vor uita şi ele la soare 🙂 Ne dorim ca Imagine People să crească. Frumos şi armonios, ca o pâinică. Şi să ne crească, odată cu el. Avem planuri punctuale pentru fotografie, grafica sau web-design, toate presupunând deschidere şi creativitate din partea noastră şi a oamenilor cu care lucrăm.

Un mesaj pentru comunitatea Work At Home Moms România: E absolut frumos că există şi că faceţi să existe această comunitate. E o comunitate care inspiră şi care dă noi şi noi puteri şi forţe. Eu personal, mulţumesc WAHM.

ValentinaRomanInterviul a fost realizat de Valentina Roman

Susţin antreprenoriatul feminin şi mă bucur să descopăr, zi de zi, idei noi şi interesante!
Scriu despre proiecte inedite şi cu impact pozitiv şi pe blogul personal: www.valentinaroman.ro

  Recomanzi articolul acesta?
Trimite și prietenilor

Lasă un răspuns