GUEST POST: Sunt mamica si vreau sa lucrez de acasa. De unde incep?

Autor: Geo Mihalache
Povesti pentru Vlad – http://povestipentruvlad.blogspot.com
www.facebook.com/povestipentruvlad &
Iutele de Moreni – www.facebook.com/iuteledemoreni

Daca ati decis ca va doriti sa lucrati de acasa, pregatiti-va din start pentru un program incarcat, variat care necesita vointa de fier, nervi de otel, abilitati de organizare si prioritizare exceptionale, flexibilitate si mai mult decat orice pregatiti-va sa il aruncati hat-departe pe NU din brate. Nu mai exista „nu stiu”, „nu pot”, „nu am timp”, „nu m-a invatat nimeni”, „nu am pe nimeni sa ma ajute”, „nu am cum”…trebuie sa stiti, sa puteti, sa va faceti timp, sa invatati, sa gasiti resurse. Mamele care reusesc sa lucreze de acasa nu indeplinesc doar atributiile de serviciu ci stiu cum e sa stai cu laptpul pe masa din bucatarie in timp ce pui vase la masina de spalat, mesteci intr-o cratita si dai copilului asezat alaturi sa manance un snitel.

DSCF2199

Nu e nimic iesit din comun sa vorbesti la telefon in timp ce desenezi cu copilul sau sa iesi in hainele pline de pete de lapte in viteza pana jos cu copilul in carrier pentru ca a venit un curier cu un pachet. Munca de acasa alaturi de copii nu inseamna un birou frumos, ordonat, luminos, liniste si o mama imbracata in costum lucrand linistita…Nuuuuu. Inseamna casa vraiste, biscuiti aruncati pe jos prin toata sufrageria, oale scoase pe jos prin bucatarie, copii neastamparati care trag de cutii in timp ce tu te chinui sa pregatesti cateva colete pentru clienti (atentie inainte sa le inchideti sa nu trimiteti si vreo jucarie) sau care trag fascinati de mouse si iti zic „mama” din 5 in 5 secunde in timp ce tu, dupa 4 ore de somn, incerci sa citesti niste email-uri. Nu e greu deloc, dupa o vreme iti intri in ritm si iti dai seama ca asta e munca care iti ofera cele mai mari satisfactii – sa faci bani de acasa in timp ce te ocupi activ si de educatia copiilor, este fenomenal si nu este imposibil. Va spun eu ca se poate si am atatea mamici in jur care au reusit si pot confirma.
Vreti si voi? Iata ce puteti face…
Nu renuntati asa usor la actualul loc de munca – daca va facea placere sa mergeti la lucru si job-ul va aducea satisfactii, aveati un sef bun si colegi simpatici, nu renuntati. Incercati sa discutati cu ei cu ceva vreme inainte sa se termine perioada de concediu si negociati o alta varianta de contract – part time, cu lucru de acasa, o lista modificata de atributii. Daca nu se poate, incercati un alt job in firma, dar care sa permita si lucrul de acasa sau incercati un program de lucru personalizat – 4 ore la firma, 4 acasa, 3 zile pe saptamana la firma, 2 acasa, orice varianta va trece prin minte poate fi utila.
Incercati dezvoltarea unui business care sa porneasca de la pasiunile voastre – de ce de la pasiuni? Pentru ca pe acelea le faceti cel mai bine, sunteti dispusi sa invatati lucruri noi pe care le veti acumula fara efort si veti fi capabili sa convingeti si pe altii de utilitatea lor pentru ca le veti vorbi despre ele din inima cu …pasiune. Veti reusi sa fiti convingatoare fara efort si fara sa aveti cunostinte avansate de vanzare.

Cum va descoperiti pasiunile: gasiti cateva minute de liniste (eu de regula trimit copilul afara cu tati cu ordine clare sa il aduca acasa rupt de oboseala – tati pe copil, desi uneori e valabil mai mult invers), luati o foaie de hartie si scrieti asa cum va vin in minte toate activitatile care va fac placere. Nu va stresati daca sunt idei bune de afaceri sa nu – doar scrieti ce va place sa faceti, ce va face sa va simtiti bine – nu conteaza ordinea, scrieti tot ce va trece prin minte. Va place sa scrieti, sa gatiti gogosi, sa cantati, sa mancati, sa faceti liste, sa amenajati camere, sa plimbati cainele, sa sapati in gradina…orice va trece prin cap. Lasati apoi lista in pace vreo 2 zile uitata undeva. ..apoi luati-o din nou si ganditi-va serios ce v-ar placea de acolo sa faceti pe termen lung mai multe ore pe zi. Abia dupa ce voi ati decis, discutati si cu alte persoane apropiate. Nu conteaza faptul ca nu mai face nimeni asa ceva sau ca sunt prea multe afaceri de acest tip. Uneori o idee marunta, banala va face diferenta intre voi si ceilalti. Nu se stie niciodata ce inspiratie veti avea. Nu plecati niciodata de la premisa ca nu puteti si nu aveti cum sa fiti mai bune. Aveti cum si puteti! Fiecare dintre noi e unica si plina de idei bune. Am zis! Ati auzit de „cronut”? E din engleza si vine de la croissant si doughnut (ma refer la gogosile rotunde cu gaura in mijloc care se gasesc in State). Tipul care a inventat cronut-ul s-a gandit sa faca o gogoasa cu aluat de croissant incat gogoasa sa iasa pe straturi ca de foietaj. A avut un succes fenomenal si a avansat rapid intr-o piata deja suprasaturata – cea a vanzatorilor de gogosi. V-ati fi gandit? Nu se stie niciodata cum reactioneaza piata la ideea voastra si ce succes veti avea.

DSCF1557

Cum transformati pasiunea in afacere: gasiti un nume business-ului, un logo frumos, ii faceti pagina pe Facebook (Facebook este cunoscut ca fiind unul dintre instrumentele cu impact mare in promovarea produselor pentru mamici si copii) si incepeti sa va construiti o cumunitate. Va apucati serios sa cititi despre marketing, vanzari, vanzari online, furati idei de pe la altii, vedeti ce face concurenta si incercati sa faceti altfel si mai bine, cereti pareri de la prieteni si de la clienti legat de cum va puteti imbunatati, mai dati si cate ceva gratis din cand in cand si cereti o parere, dar in primul si in primul rand NU incetati sa credeti in ideea voastra. Resurse utile pe care eu le recomand – www.conversionacademy.ro – va recomand inscriere la newsletter, foarte multe idei de marketing, in special axat pe partea de vanzari online, www.canva.com – un site unde va puteti face gratuit diverse logo-uri si desing-uri frumoase care sa arate profesionist.Vreti un business, dar nu aveti idei – daca aveti nevoie sa incepeti sa castigati, dar nu stiti de ce sa va apucati inca, puteti incepe cu un stand cu cafea, vata de zahar, popcorn, clatite, gogosi, ceva similar amplasat intr-o zona cu trafic. Acestea merg si cu putin efort le puteti personaliza. Va angajati un student/studenta care sa se ocupe si voi va intoarceti la lista cu pasiuni de mai sus. Ideea aceasta am furat-o de la o prietena care si-a deschis un stand de cafea in Iasi si pe care o incurajez sa isi urmeze planul.

Vreti un business, dat tot nu aveti idei – la un moment dat veti avea o idee cu siguranta, dar pana atunci puteti ajuta o alta mamica sa vanda produsele ei, contra unui comision bineinteles. Cautati o alta mamica a carei idee va place si incercati sa o convingeti sa incepeti o colaborare prin care sa o ajutati sa vanda. Poate are ea idei de promovare, voi doar sa faceti vanzarea propriu-zisa. Ea poate nu are abilitati de vanzare directa, nu se stie niciodata.

Vreti doar sa lucrati de acasa si nu vreti propriul business – si asa e OK. Vreti acelasi job, dar firma unde lucrati nu accepta? Cautati o alta…aplicati la alte job-uri sau trimiteti CV-uri la alte firme unde este posibil sa gasiti acel job. Explicati din start situatia in care sunteti dar spuneti-le detaliat ce puteti face pentru ei incat sa ii convingeti ca au nevoie de Dvs. E greu, stiu, firmele fug in general de mamici, mai ales mamici dupa concediul de crestere copil, dar nu 100% imposibil. Va va lua ceva timp, de asta e bine sa o luati din timp – macar 3-4 luni inainte de finalizarea concediului. O alta varianta – profesia pe care o aveti nu va permite lucrul de acasa (de. ex. sunteti profesor la un liceu sau va ocupati de dosare la Casa de pensii)…hm…cautati cursuri de reconversie profesionala. Ce inseamna asta? Inseamna ca invatati o meserie noua. O noua facultate e greu, nu imposibil, dar greu. Pentru cursuri in schimb se mai gaseste timp si ceva bani. Puteti sa deveniti tester software, specialist SEO, programator junior, coafeza (aveti idee ce bine se castiga din hairstyling in special in sezonul de nunti?), cofetar/patiser, croitor, analist resurse umane, recrutor…meserii care se pot face de acasa sunt foarte multe. Daca meseria voastra actuala nu se preteaza la lucrul de acasa, schimbati-o. Se poate. Am vazut zilele trecute un reportaj cu un domn de 60 si ceva de ani care era pensionar, voia un venit in plus si s-a decis sa invete C++. Fusese la niste cursuri si acum isi programa singur niste microcontrolere. Jos palaria. Se poate!

Cautati grupuri de mamici cu care sa va sfatuiti – doar pe Facebook sunt sute grupate pe orase, judete, interese, principii de viata – inscrieti-va in cele care va plac si intrati in contact cu alte mamici. Veti gasi idei bune, veti teste ideile voastre, veti reusi sa va promovati, veti gasi incurajare pentru ca multe dintre ele impartasesc aceleasi probleme.

Cautati asociatii care sprijina mamicile si lucrul de acasaAsociatia Work At Home Moms este una dintre cele mai cunoscute. Nu insist cu privirea la utilitatea acestor asociatii – gasiti job-uri publicate, surse de inspiratie, idei, sfaturi, sprijin.

banner

Deveniti freelancer – activitatea de freelancer nu asigura aceeasi siguranta ca un job obisnuit, dar poate fi de multe ori mult mai bine platita pentru ca se lucreaza preponderent cu angajatori straini. Daca va descurcati sa va gestionati bine resursele puteti avea un venit mult mai bun decat la fostul job. Ce inseamna sa fii freelancer – te inscrii pe un site precum elance.com, freelancer.com, guru.com, peopleperhour.com, iti completezi un profil si incepi sa aplici la job-uri, adica la diverse proiecte puse acolo de angajatori. Ce fel de proiecte gasiti? Credeti-ma ca nici nu va puteti imagina cat de multe pot fi – mii din toate domeniile. Cine are nevoie de un site, de un logo nou, de cateva ilustratii, de o inregistrare audio, de un program realizat rapid de catre un programator, de citirea unei scheme electronice, de configurarea unui magazin online, de cineva sa cante si sa inregistreze un cantec, sa faca un plan de afaceri, o prezentare, sa scrie articole, sa traduca ceva. Sunt mii la propriu. Din momentul in care aveti un profil, trimiteti o cotatie – adica ii scrieti angajatorului, de regula in engleza, cati bani vreti ca sa va ocupati de proiect si cat timp estimati ca dureaza. Angajatorul evalueaza toate ofertele si alege. Nu disperati daca nu sunteti alesi imediat. In domeniul in care lucrez eu – voiceover (inregistrari audio) – aplic in medie la 100 de proiecte pana mi se ofera unul. Deci perseverenta si nervi de fier! Verificati intotdeauna la proiectele pierdute cine le-a castigat, vizualizati-i profilul, suma propusa si incercati sa intelegeti de ce ati fost refuzate. De multe ori aceasta activitate va va ajuta sa va imbunatatiti profilul si propunerile viitoare catre alti angajatori. Dintre site-urile amintite, eu il recomand in mod deosebit pe elance.com. Sunt cei mai seriosi angajatori care atribuie cele mai multe proiecte (unele proiecte raman neatribuite nimanui si ati pierdut vremea cu scrisul ofertei) iar banii ii puteti descarca intr-un cont in lei.

Deveniti blogger – va pasioneaza un domeniu anume – moda, calatorii, gradinarit, consultanta financiara, cresterea copiilor, coafurile pentru animale, nu stiu, orice – va puteti apuca de scris. Blogul nu trebuie sa fie despre Dvs. Sa fim sinceri, la cata informatie utila, disponibila gratuit avem in jur, cati credeti ca vor fi interesati sa citeasca ce ati mancat dimineata? Asta exceptand cazul in care le dati niste super retete sau idei de bucatarit. Daca reusiti sa transformati o pasiune despre care v-ar placea sa scrieti in ceva util si pentru altii, scrisul pe blog va poate aduce bani. Cum? Cautand diverse persoane/firme pe care sa le promovati si care sa va plateasca, deci reclama, promovand produse pe care le acceptati pentru testare si pe care apoi le pastrati (vezi Buzzstore, Organic baby pentru Bloggeri), promovarea business-ului altor mamici sau punand pe blog reclame Adsense. Din experienta mea, daca blogul este in romana si se adreseaza publicului romanesc, uitati de Adsense. Romanii sunt atat de sufocati de reclame incat sunt antrenati sa le ignore sau sa le inchida fara sa se uite macar la ele. Daca scrieti in engleza pentru public din afara Romaniei si aveti macar 1000 de vizite pe site zilnic, incercati si Adsense. Mai puteti folosi scrisul si pentru a va promova produsele dintr-un alt business. Convingeti o pagina sa va publice un articol foarte util pe care l-ar citi multa lume si la final puneti un link si catre business-ul vostru. Uneori ajuta.

DSCF2702

 

Apucati-va de gradinarit – astazi nu mai este nici o rusine sa spui ca esti fermier, ca locuiesti la tara sau ca ai dat laptopul de manager pe sapa si grebla. Viata la tara inseamna mediu mai curat pentru copii, nenumarate posibilitati de invatare pentru ei si mancare de mult mai buna calitate decat in oras. Am dus acum vreo 3 ani la serviciu cateva rosii din gradina – nu cu scopul de a le vinde, doar le aveam in pachet de mancare. Am rams surprinsa cat de incantate au fost colegele de ele. Mi-au spus ca le era dor de rosii cu gust adevarat ca pe vremuri la bunici la tara. Adevarul acesta este – produsele din supermarket nu au gust si calitativ sunt inferioare celor mult mai urate si pline de noroi de la tara. Daca nu va tine nimic in oras sau daca va permiteti sa locuiti iarna la oras si vara la tara, puteti sta undeva la 20-30 km de oras de unde sotul poate face usor naveta. Am o prietena care de la manager HR a ajuns fermier si vinde acum suc de rosii, zacusca, compoturi, oua, miere, capsuni, verdeturi proaspete si legume. Produsele se epuizeaza imediat. Nu castiga inca cat sa isi permita nu stiu ce mofturi si fite, sotul lucreaza in continuare in oras, dar se descurca iar copiii mananca mult mai sanatos si traiesc intr-un mediu mult mai curat. Nu spune nimeni sa iti cumperi zeci de hectare si sa cultivi grau si porumb. Dupa parerea mea, asta e o mare pierdere de timp si bani. Merg bine insa culturile pe suprafete mici si medii de plante mai deosebite precum lavanda sau alte plante aromatice, cartoful dulce, capsunile, zmeura sau alte fructe de padure. Luati in calcul si procesarea legumelor si fructelor. Veti castiga mult mai bine si produsele se vor putea pastra pe o durata mai mare de timp. Capsunile trebuie vandute in 2-3 zile pe cand dulceata de capsuni rezista 1-2 ani fara probleme pana reusiti sa gasiti clienti. Daca implementati o idee mai deosebita, ceva ce nu vinde toata lumea, puteti avea mare succes. De ex. dulceata de nuci sau trandafiri. O alta idee poate fi, daca va permiteti, sa va luati casa si teren la tara, sa va mutati acolo si sa inchiriati apartamentul de la oras. Chiria intr-un oras mare va poate aduce venituri mai mult decat suficiente pentru viata la tara.

DSCF1414

 

DSCF1547

 

Organizati o gradinita comunitara sau deveniti educatoare comunitara – gradinitele comunitare sunt gradinite organizate de parinti fara nici un fel de ajutor de la stat. Cum functioneaza? Cateva familii de prieteni, cunostinte se aduna si se pun de acord privind un loc unde sa stea copiii lor timp de cateva ore, cu cine si ce activitati sa se organizeze. Avantajele sunt legate de mediul mai intim, mai familiar unde copiii nu sunt asa de numerosi, de costurile mai mici fata de o gradinita standard si de o flexibilitate mai mare. Daca aveti o casa mare puteti sa o puneti la dispozitie unui asemenea grup stand de asemenea cu copiii. Castigati banii care se aduna de la ceilalti parinti. Daca nu aveti spatiu, dar sunteti dispusa sa supravegheati ceilalti copii intr-un alt spatiu ales de comun acord, puteti castiga bani si stati si cu copilul pe care bineinteles il luati cu voi.

DSCF2103

Luati in calcul si o schimbare drastica – deveniti administrator de ferma sau pensiune – daca nu va tine nimic in oras, stati in chirie, nu sunteti multumiti de job-urile pe care le aveti, cautati anunturi de la pensiunile din statiuni sau de la proprietarii de ferme. Cu putin noroc veti gasi un loc care sa va atraga. Multe dintre aceste anunturi se adreseaza unei familii – vi se asigura cazare si trebuie sa va ocupati de pensiune sau ferma, proprietarul de regula nelocuind in zona si avand nevoie de cineva de incredere in permanenta la fata locului.

DSCF1768

Voi ce idei vreti sa mai adaugam la lista?
Va pup,
Geo,

Povesti pentru Vlad – http://povestipentruvlad.blogspot.com

www.facebook.com/povestipentruvlad &

Iutele de Moreni – www.facebook.com/iuteledemoreni

  Recomanzi articolul acesta?
Trimite și prietenilor

Lasă un răspuns