Pentru copii cu o viitoare viata de cuplu sanatoasa (partea I: pentru Mame de fete)

Este binecunoscut faptul ca pentru o dezvoltare armonioasa copilul are nevoie de prezenta constanta, calda si sigura a ambilor parinti. Cu toate acestea, sunt foarte multe situatiile in care cuplul parintilor nu mai functioneaza iar responsabilitatea dezvoltarii sanatoase a copilului revine mamei. Iar pentru ca studiile au demonstrat efectele negative resimtite in viata adulta de persoanele care au crescut fara tata prezent in familie,  in cele ce urmeaza voi trasa cateva directii prin care fetele crescute exclusiv de mame pot fi sustinute pentru a se adapta si dezvolta armonios.

Punctul 0: Crestereacopilului fara tatal biologic alaturi poate aveaintr-adevar repercursiuni in viata adulta a fetitei- insa cu toate acestea, nu putem generaliza si emite prescriptii. O viata perfecta nu exista iar oamenii nu au nevoie de perfectiune in relatii pentru a se dezvolta armonios. Avem capacitatea de a invata din greseli si de a ne adapta, insa pentru asta avem nevoie sa ne simtim in siguranta prin limite adecvate, sa simtim acceptare neconditionata, sa primm dovezi de iubire- toate adaptate masurii propriilor nevoi. Insasi grija si preocuparea atenta mamei pentru a contrabalansa riscurile poate face ca, in final, copilul sa aiba parte de relatii mai sanatoase si calitative decat unii copii care cresc in familii cu doi parinti. In acest sens, orientarea mamei spre nevoile copilului si asigurarea unei relatii sanatoase, sigure si hranitoare sunt primele surse de echilibru si sanatate psihica pentru copil. Alfel spus, inainte de a ne orienta catre rolul important- si de netagaduit- al tatalui in dezvoltarea si in viata copilului, as vrea sa iti indrepti atentia spre ceea ce esti tu si sa iti constientizezi rolul vital in echilibrul psiho-emotional al copilului tau, prin resursele, abilitatile tale si prin prezenta ta iubitoare.

Fiecare parinte are un rol diferit in viata si dezvoltarea fetelor iar tatal, conform studiilor, are un rol major in formarea imaginii corporale si a stimei de sine, in asumarea identitatii feminine, influentand, printre altele, gradul de implicare emotionala in relatiile ulterioare. Cu alte cuvinte, una dintre provocarile pe care le poate intalni o fata care creste fara tata este reprezentata de relatiile de cuplu pe care le va avea, respectiv, de partenerii pe care ii va alege si in relatie cu care se va exprima si descoperi pe sine. Cercetarile indica riscul ulterior de a cauta confirmarea propriei feminitati si valori in relatii cu barbati absenti sau neinteresati sau de a evita intimitatea emotionala in cuplu, asa incat rolul mamei prezente in viata fetitei va fi in primul rand acela de a ii clarifica prin model personal rolul de femeie exprimatsanatos- prin raportare la sine si la ceilalti, cu pretuire si cu incredere in fortele proprii. Iar daca pentru tine, ca mama, importanta este fata ta si dezvoltarea ei armonioasa, ia in seama si faptul ca echilibrul tau este cel care ii va influenta pozitionarea fata de sine si lume.

  1. De aceea, inainte de toate, clarificarea propriilor emotii si convingeri cu care ai ramas dupa despartire este importanta nu doar pentru tine cat si pentru fetita, intrucat ea va avea acces la relatia cu tatal ei (in cazul in care nu este prezent) in primul rand prin tine.
  2. Daca tatal poate fi prezent in viata fetitei, chiar si un timp limitat, este important pentru ea sa petreaca acest timp impreuna cu el (vezi aici: http://wahm.ro/cum-explici-copilului-lipsa-tatalui-din-viata-lui/). In cazul in care iti cere informatii despre el si despre relatia voastra incearca sa ii oferi o perspectiva cat mai obiectiva, fara a construi o imagine negativa fostului partener (si tatalui sau). In acest fel, eviti sa ii alimentezi imaginatia cu temeri legate de barbati si relatii de cuplu;
  3. Socializarea cu alti adulti- prieteni, rude, barbati si femei- echilibrati, stabili si protectori fata de fetita o va sustine in crearea unei imagini asupra relatiilor si trasaturilor de gen manifestate in societate. Vorbiti deschis despre aceste diferente incercand sa eviti stereotipurile (barbatii sunt puternici vs. barbatii sunt puternici fizic).
  4. Ofera un mediu sigur si confortabil de viata prin: protectie (sanatoasa si adaptata nevoilor ei), rutina, limite adecvate, reguli corecte si intelese de copil, experiente noi- insa sigure, relatii stabile cu adulti si copii pe care le intretineti impreuna;
  5. Creste stima de sine a fiicei tale: intelegandu-i si respectandu-i nevoile, oferind incredere si validare conforma cu realitatea trasaturilor sau comportamentelor pe care le manifesta, incluzand-o in grupuri de copii in care are libertatea sa se conecteze si sa isi manifeste independenta, cerandu-i parerea si respectandu-i dreptul la opinie diferita;
  6. Dezvolta simtul echilibrului intern: empatizand si rationalizand experientele, incurajeaza conectarea insa si regulile care ofera siguranta, respect si confort.
  7. Nu uita de tine. Ia-ti timp pentru a iti observa si implini nevoile. Echilibrul tau se va simti si transpune in calitaea relatiei pe care o vei dezvolta, iar raportarea ta la ideea de feminitate, cuplu si la barbati, in general, va orienta si ea perspectiva fetitei asupra acestor aspecte in viitor.

Livia

Autor: Livia Caciuloiu, psihoterapeut autonom, cu experienta in dezvoltarea de programe de intervenție pentru familii monoparentale aflate in situatii de criza (www.psihomedeor.ro)

Recomanzi articolul acesta?
Trimite și prietenilor

Lasă un răspuns