Interviu Bartha Naomi – Wondernest – Quilted Stories

Interviu realizat de Oana Pintilie de la https://www.facebook.com/codronix/

Cine este Naomi și ce proiect ne propune?

1Mă numesc Naomi și sunt mămica unui băiețel minunat de 4 ani pe nume Mark și soția unui om deosebit care m-a susținut de la bun început pe acest drum frumos al lucrului de mână.

Totodată sunt fondatoarea și creatoarea brandului Wondernest – Quilted Stories. Ce este Wondernest –Quilted stories? Este o lume colorată, minunată, adresată în special copiilor, dar de ce nu și adulților deoarece cu toții dorim să avem un cuibușor al nostru.

Paleta de produse este largă: începând de la păturici pentru bebe până la pături mari de o persoană pentru copii mai mari, seturi întregi cu apărători de pătuț, cuverturi quiltate, perne decor quiltate, păpuși dar și peretare.

Scopul meu este ca fiecare copil să aibă un produs unicat lucrat manual, din materiale 100% bumbac, diferit de cel găsit în comerț, lucrat în China, motiv pentru care încerc să folosesc cele mai bune materii prime și să nu repet niciodată același model identic.

Când și cum ai pornit pe drumul acesta creativ?

Creațiile mele au prins idee și formă acum aproximativ 3 ani, după nașterea copilașului nostru. Voiam să-i dau ceva unicat, deosebit, creat de mâinile mele, ceva în care să simtă iubirea mea față de el, ceva în care să-l pot înveli.

Ideea s-a conturat în mintea mea și, cu ajutorul familiei, am cumpărat o mașină de cusut simplă, dar care era extrem de utilă pe acele vremuri. Așa s-a născut prima mea păturică. Nu era nici pe departe perfectă, cum nu mai cususem înainte la o mașină de cusut, dar era a mea, făcută pentru el cu multă dragoste.

Spre marea mea surprindere, comenzile au început să apară de la cunoștințe, pe urmă și de la alții. Atunci m-am întâlnit prima data cu WAHM și am fost invitată la un Târg Handmade organizat la Tîrgu Mureș. A fost o experiență extraordinară și nemaipomenită să-mi expun lucrările în fața atâtor persoane.

Pe atunci realizam așternuturi simple, iar cum timpul trecea și eu prindeam experiență, m-am îndrăgostit de tehnică patchwork-ului și a aplicațiilor. Am învățat totul autodidact cu ajutorul filmulețelor, articolelor și sfaturile unor oameni mai talentați. Am făcut o pagină FB (https://www.facebook.com/wondernest/) ca să-mi expun lucrările și să mă cunoască lumea. Văzând că munca mea este apreciată am prins curaj și simțeam că pot și mai mult de atât.

2

Ce rol joacă familia ta în demersul inițiat de tine?

Familia m-a susținut de la bun început. La început era mai greu pentru toți pentru că spațiul era foarte mic în apartamentul nostru și în mare parte munceam numai noaptea după ce copilașul și familia dormea. După ce băiețelul nostru a împlinit 2 anișori trebuia să mă întorc la farmacie, dar nu am vrut să renunț la pasiunea mea și am continuat să lucrez comenzile noaptea. Mă bucuram pentru fiecare comandă, dar de multe ori a fost foarte greu, însă știam că asta îmi doream să fac.

La un moment dat a venit timpul să renunț la jobul meu full time de la farmacie și să mă dedic în totalitate proiectului meu. Spre norocul meu, a fost și perioadă când ne-am mutat la casă și de atunci pot spune că am un atelier doar al meu. Cu ajutorul soțului am mobilat atelierul după necesitățile spațiului și al businessului.4

Cum arată o zi de lucru pentru tine? Cât timp dedici proiectului?

De când mă dedic în totalitate acestui business, foarte rar mai lucrez noaptea sau încerc cât mai puțin. Lucrez doar când am o urgență de terminat.

Ziua începe cu pregătirea copilului pentru grădiniță după care mă dedic comenzilor. A fi un antreprenor înseamnă mai mult decât 8ore/zi. Înseamnă să-ți dedici mintea și timpul afacerii începând de la găsirea furnizorilor potriviți și cei mai buni pentru materii prime, achiziționarea materialelor textile, a ambalajelor, etichetelor, promovării produselor, alegerea materialelor potrivite și preferate de client, proiectarea modelului și la sfârșit doar realizarea efectivă a comenzii.

Pe lângă toate acestea, mintea lucrează încontinuu venind cu idei/planuri noi. Încerc să le pun pe hârtie ca să nu le pierd șirul însă de multe ori, lipsa timpului mă împiedică să le pun în practică. Din păcate, rareori am timp să am ceva pe stoc gata făcut pentru persoane care nu pot aștepta luni de zile pentru o comandă personalizată. Sper ca și acest lucru să se schimbe în viitor.

Ziua mea se încheie în general la 4, puțin peste oră 4, când trebuie să mă duc după copilaș la grădiniță.

1

Ce te inspiră? De unde îți vin ideile pentru minunile care se nasc din mâinile tale?

Inspirația vine din mai multe părți. Fiecare comandă este unică și deosebită pentru mine. Discutând în detalii cu părinții, în special mamele, îmi place să cer poze cu camera copilului. Acest lucru mă ajută să-mi imaginez mai bine și mai ușor ce stil i s-ar potrivi în cameră. Ascultând preferințele părinților în ceea ce privește tematica și cromatica aleasă, încerc să-mi imaginez modelul și stilul care ar merge mai bine în cazul respectiv. De multe ori îmi lasă mână liberă ceea ce mă bucură mult.

Materialele textile mă inspiră. Când găsesc un material deosebit încerc să-mi imaginez ce anume aș putea realiza din el.

Inspirație este și copilul meu, nevoile lui, dar și trendurile internaționale.

Ce satisfacții îți oferă proiectul tău?

Văzând un proiect terminat, trimis și iubit de copii și părinți este un sentiment deosebit și unic. Simt că acest lucru merită tot efortul depus. Împachetarea în cutii a lucrărilor este o etapă extrem de îndrăgită de mine.

Lucrezi singură sau ai o echipă?

Deocamdată încă lucrez singură, dar simt că voi avea nevoie de încă o persoană pentru a putea onora mai repede comenzile.

Este pasiunea ta la nivel de afacere? Ce planuri de dezvoltare ai?

Da, pot spune că pasiunea mea s-a transformat într-o afacere cu formă legală.

Planuri am multe. Nici nu știu pe care să le amintesc. Printre primele este diversificarea produselor oferite, creșterea portofoliului, schimbarea și perfecționarea unor tehnici noi, respectiv asigurarea mai multor tipuri de lucrări și achiziotionarea unor utilaje mult mai performante.

Cum te promovezi și unde vinzi? Te-ai gândit și la piața internațională?

Pot spune că cel mai mult în ultimii ani m-a ajutat Facebook. Încerc să mă promovez pe mai multe rețele sociale: FB, Instagram, Pinterest și recent am deschis un magazin online și pe piața internațională pe un portal Handmade renumit, iar pagina web este în construcție. Am primit mai multe invitații la diferite târguri cu produse handmade, dar am reușit să onorez doar 3 comenzi din cauza lipsei timpului. Sper ca în viitor să pot fi prezentă mai des și la astfel de evenimente.

3

Un sfat, un gând pentru toate mamele din comunitatea WAHM România care vor să lucreze de acasă?

Niciodată nu am crezut că voi avea propria mea afacere pe care s-o pot desfășura la mine acasă. Uitându-mă înapoi la ultimii 3 ani, consider că cel mai important este să iubești ceea ce faci pentru că atunci nici eforturle nu par așa de uriașe, să fii extrem de ambițioasă, să nu renunți ușor la visul tău și să fii foarte perseverentă.

  Recomanzi articolul acesta?
Trimite și prietenilor

Lasă un răspuns