Interviu realizat de Roxana Leotescu de la Playbuzz.ro
1. Bun găsit, Mihaela! Ne bucurăm că putem purta acest dialog, in comunitatea WAHM. Te rog să ne spui câteva cuvinte despre tineBuna! Sunt Mihaela Furtuna, femeie multilateral ocupata: mama a 3 copii minunati, sotie, fiica, prietena, antreprenoare, designer florist si designer de cadouri pentru copii, etc
De aproape 10 ani imi caut eul interior si calatoria continua cu noi descoperiri despre mine.
2. Cum te-ai hotărât să devii Work at Home Mom?
Sunt membra a WAHM din octombrie 2019. Am vazut la o prietena de pe Facebook ca era membra WAHM si ca participa la niste evenimente in cadrul carora erau prezente doamne cu produsele pe care le realizau si mi-am dorit sa aflu mai multe despre acest grup. Mi-a placut ideea de a incuraja mamele care lucreaza de acasa fie ca antreprenor, fie pentru a-si mari veniturile.
3. Ce te-a inspirat, cine te-a susținut, cum a demarat povestea Atlasului cu petale?
Atlasul cu petale a pornit ca un impuls al momentului. In 2015 am terminat facultatea de Horticultura si stand de vorba cu o prietena care realiza aranjamente florale mi-am manifestat dorinta de a cunoaste mai mult acest domeniu despre care aflasem mai multe informatii in cadrul unui curs de la facultate. Si s-a intamplat ca in acea seara sa fie ultima zi de inscriere la un curs de decorator floral, m-am inscris si am participat la acest curs. Un prieten de pe Facebook a observat lucrarile pe care le-am executat in cadrul cursului de decorator floral si mi-a facut comanda de un buchet floral. Si cum trebuia sa ii dau factura fiscala, am decis sa fac firma. Si astfel a inceput povestea brandului Atlasul cu petale. Firma se numeste Mihaela Furtuna Designer Floral SRL. Sustinerea in dezvoltarea acestei pasiuni am avut-o 100% din partea sotului, a soacrei mele care s-a ocupat de copii si bineinteles din partea copiilor care au inteles nevoia mea de a avea aceasta activitate. De asemenea, am fost incurajata de prietene si de clienti.
Acum, cand ma uit la lucrarile pe care le realizam la sfarsitul anului 2016, imi dau seama cat de mult am evoluat! Am urmat numeroase cursuri de perfectionare, am participat de targuri de profil, Am luat parte la numeroase masterclass-uri sustinute atat de profesori de floristica romani, cat si din strainatate, m-am perfectionat in diverse tehnici de realizare atat a aranjamentelor florale, cat si a structurilor care pot fi o scena pentru flori. De asemenea, periodic citesc reviste si carti de specialitate pentru a fi informata asupra tendintelor. Confirmarea valorii mele am avut-o anul acesta cand am urmat un masterclass sustinut de Andreea Stor, singurul profesor de floristica din Romania recunoscut pe plan international.
4. M-am delectat pe pagina Atlasul cu petale și am admirat aranjamente si decorațiuni realizate prin diferite tehnici. Cum vine inspirația?
Iti multumesc pentru aprecieri. La inceputurile mele, inspiratia erau lucrarile pe care le realizasem in cadrul cursurilor si pe care ma simteam comfortabil sa le execut. Acum, admir lucrarile profesorilor mei, aranjamentele din reviste sau carti, poze din pinterest, instagram sau Facebook si apoi, pornind de la un element, imi vin idei pe care le filtrez prin memoria vizuala si apoi le pun in practica.5. Dincolo de aspectul elaborat al aranjamentelor, am observat si multă originalitate, detalii foarte atent alese. Cum alegi materialele, culorile, texturile?
Faptul ca am participat la multe cursuri cu profesori care aveau stiluri diferite de combinare a texturilor, a materialelor atat vegetale, cat si non-vegetale, ma ajuta sa am o disponibilitate mare atunci cand este vorba de a realiza aranjamente florale.
Pe langa buchetele executate in stilul clasic sau aranjamentele florale in burete, sunt capabila sa realizez structuri tip spider pe care sa le folosesc ca suport sau ca parte decorativa, stiu ca combin lemn, hartie, textile prin diverse tehnici pentru a realiza structuri. Mai nou, am invatat sa lucrez si cu pasta modelatoare pe care acum o folosesc la realizarea figurinelor pentru decoratiunile de Craciun.
Atunci cand am comenzi de realizat imi pun un videoclip inspirational/motivational de pe youtube si lucrez la aranjamentele florale. Familia mea stie ca nu doresc sa fiu deranjata atunci cand sunt impreuna cu florile mele si imi respecta aceasta cerinta.
Cand lucrez cu plantele ma incarc cu energie si imi doresc ca si clientii mei sa simta vibratiile bune pe care florile, plantele le emit, chiar daca perioada de viata a acestora este scurta. Florile sunt hrana pentru suflet si in perioada pe care o traim este bine mai mult ca oricand sa ne ingrijim si de suflet.
Pentru mine conteaza foarte mult sa reusesc sa transmit o stare de bine persoanei care imi comanda un aranjament. Intotdeauna am emotii atunci cand fac livrarea, desi stiu ca am dat tot ceea ce am putut pentru a realiza un aranjament frumos. De fiecare data bucuria de pe fata clientului este ca un balsam pentru sufletul meu.
7. Dacă dorim să comandăm, care este procedura și cât durează realizarea unui aranjament?
Oricui ii place stilul meu floristic ii fac invitatia de a ma contacta prin mesaj pe pagina de pe FB sau instagram @Atlasulcupetale sau pe whatsapp la numarul de telefon 0744338113.
Fiind ocupata in primul rand cu familia, este posibil sa nu raspund imediat, insa de indata ce pot, contactez persoana care m-a abordat.
Prefer sa sun pentru a clarifica ceea ce clientul doreste si apoi pentru confirmare trimit un mesaj cu ceea ce am convenit.
In functie de aranjamentele dorite si de materialele de care dispun, stabilim impreuna cand urmeaza a se face livrarea.
De obicei, contra cost, realizez si livrarea florilor acolo unde se doreste, daca locatia este in Bucuresti sau in zonele limitrofe.
Pentru evenimente este bine sa am discutii cu clientul cu cel putin 2 saptamana inainte pentru a avea timp sa comand florile de care am nevoie.
Daca se doreste un aranjament de oferit, atunci prefer sa il execut de pe o zi pe alta pentru ca de fiecare data ma duc la depozit pentru a-mi lua florile necesare. Comanda minima pentru un buchet, de exemplu, este de 180 lei.
La evenimente ma pliez pe bugetul disponibil, dar tin cont si de ceea ce sunt dispusa sa realizez. Sunt designer florist si doresc sa imi fie apreciata creativitatea si nu faptul ca pot executa aranjamente similare cu ale altor floriste, dar la un pret mai mic.
8. Cum reacționează clienții tăi când primesc comanda? Care este feedback-ul general? Ti s-a intâmplat să se solicite modificări pe parcursul realizarii?
Pana acum am primit reactii pozitive din partea clientilor mei. Pot spune ca am fost rasfatata de acestia intrucat m-au lasat sa le realizez ce aranjamente am consider eu ca sunt potrivite.
Nu am avut cerinte de modificare pentru ca nu le-ar placut ceva la aranjamentul executat.
Dar sunt deschisa la obiectii. Gusturile mele nu trebuie sa fie similare cu ale altora. Ceea ce mie imi place, altei persoane poate sa nu-i spuna nimic pentru ca suntem tipologii diferite. De exemplu unei persoane cu tipul de personalitate „Influencer” nu-i va placea un aranjament clasic preferat de catre o persoana cu tipul de personalitate „Stabil”. Si asta-i o mare binecuvantare: faptul ca suntem persoane cu tipologii diferite. Ar fi plictisitor sa ne placa la toti acelasi lucru, nu?9. Pandemia a afectat si incă o face multe afaceri mici si mijlocii. Ai întâmpinat dificultăți in această perioadă? Cum ai trecut peste ele?
Pandemia a afectat foarte puternic domeniul floristicii, incepand de la producatorii de flori pana la floristi.
Nu am avut multe comenzi anul acesta, insa am profitat de aceasta perioada pentru a fi mai mult alaturi de familie si pentru a ma perfectiona.
Imi aduc aminte ca in primele 3 saptamani de la inceputul carantinei am fost foarte afectata sufleteste pentru ca nu stiam cum sa reactionez la ceea ce ni se intampla.
Insa am avut norocul de a avea profesoare de floristica ce au demarat cursuri atat de floristica, cat si de business, de promovare si usor – usor mi-am revenit si chiar am capatat mai multe incredere in mine. Si am descoperit si avantajele youtube-ului: am avut ocazia de a viziona multe clipuri pe subiecte diverse completate cu participarea online la ateliere de dezvoltare personala. Si chiar daca nu am avut parte de vacanta de vis din Grecia, per total a fost bine.
Recomanzi articolul acesta?10. Am admirat pe pagina ta, Atlasul cu petale, o minunată realizare pentru un eveniment, cu tematica Reginele. Cum a fost această experiență?
Masterclassul Reginele a fost lucrarea de finalizare a cursului de floristica sustinut de Andreea Stor si Raluca Sandu. Asa cum am mentionat mai sus, pe la inceputul pandemiei a debutat cursul de floristica si in fiecare saptamana aveam teme de realizat, iar doamnele profesoare ne analizau lucrarile si ne dadeau feedback.
Dupa aproape 5 luni de curs am profitat de relaxarea rectrictiilor si am participat la masterclassul ce a urmat cursului de floristica. Tema acestui eveniment a fost „Femeia ca regina” pornind de la noul album realizat de Beyonce.
Impreuna cu colegele mele floriste am creionat pasii realizarii acestui eveniment pe care ulterior l-am transpus in realitate la Castelul din Bontida, acolo unde are anual loc concertul Electric Castle. A fost un eveniment plin de emotii, de vibratii pozitive, de bunadispozitie, dar si abundent in informatii. A fost momentul de confirmare a mea ca si designer florist.11. Cum te pregătești pentru sărbătorile de iarnă? Mai preiei comenzi in această perioadă?
Pentru sarbatorile de iarna mi-am propus sa realizez multe coronite. Pe langa clasicele coronite cu globulete, ca accesorii folosesc si felii de fructe sau plante suculente. Pot folosi mult mai multe materiale, insa nu stiu daca si clientii sunt pregatiti pentru aceasta. De exemplu, mi-am prous sa realizez si o coronita folosind carbuni.
De asemenea, am invatat sa realizez si decoratiuni de agatat pe usa sau pe un perete din conuri, din figurine de lut, etc. Dar pot realiza si aranjamente in vase in care, pe langa brad si accesorii sa pun si lumanari.
Prima comanda a fost o coronita pentru a fi pusa deasupra unui semineu. Si clienta a fost foarte incantata de parfumul raspandit de accesoriile folosite.
Mai primesc comenzi pana pe 15 decembrie. Caile de comanda sunt cele descrise mai sus.12. O amintire sau intâmplare aparte legată de Atlasul cu petale este…
Incununarea muncii mele de anul acesta a fost participarea alaturi de multi colegi de-ai mei la o nunta cu un buget foarte mare. S-a dorit o abundenta de flori. Si asa a fost. Pentru 15000 de flori. Aici am avut ocazia sa pun in practica multe cunostinte pe care le aveam pentru ca personal am realizat foarte multe tipuri de aranjamente: pentru prezidiu, pentru candy bar, arcada la interior si panouri florale la exterior, buchet de nasa si pentru mame, coronite pentru domnisoare de onoare si bratari pentru bunici, etc.
13. Cum arată anul ce vine pentru tine, pentru familia ta si pentru afacerea ta?
Ceea ce am invatat din perioada pe care am traversat-o in acest an este ca trebuie sa traiesc momentul, sa profit de toate clipele minunate pe care mi le ofera viata si sa nu mai fac planuri multe, asa cum faceam in trecut. Sigur, imi doresc sa imi creasca afacerea, sa fac multe aranjamente florale vibrante care sa aduca bucurie clientilor mei, vreau sa cunosc multe persoane minunate cu care sa colaborez, insa imbratisez ceea ce primesc si sunt recunoscatoare pentru ceea ce mi se ofera. Am avut multe lectii de invatat anul acesta. Daca va fi posibil, imi doresc sa ajung la mare, dar sa ma bucur si de aerul curat de munte, si mai mult, mi-ar placea sa plec in excursia pe meleaguri europene pe care o programam de ceva timp. Copiii cresc repede si as vrea sa ma bucur inca putin de noi asa cum suntem acum.14. Sunt multe mame care doresc să pornească o afacere pe cont propriu, care ar fi mesajul tău pentru ele?
Cine doreste sa porneasca o afacere se va confrunta cu problemele inerente antreprenoriatului. Ceea ce le recomand mamelor din acest grup este in primul rand sa aiba incredere in ele, sa isi faca un plan de baza de la care sa porneasca dar sa fie constiente de faptul ca vor aparea multe modificari pe parcurs.
Sa se bazeze pe ceea ce pot ele sa faca si sa participe la multe cursuri pentru a se dezvolta atat personal, cat si profesional. Este bine sa aiba bani pentru a se sustine in activitatea lor la inceput si sa nu dispere daca nu au imediat rezultate. Este posibil sa dureze cel putin 3 ani pana sa aiba ceva profit. La inceput tot ceea ce castiga ar trebui investit in firma sau in perfectionarea personala.Va multumesc pentru interviu si va astept sa colaboram!
Îți mulțumim că ești alături de noi! Poți direcționa 3,5% din impozit către WAHM!
Procentul de 3.5% este parte a impozitului plătit statului pentru salarii. Avem opțiunea de a-l direcționa spre un ONG. Ne-am bucura să fie Asociația Work At Home Moms, acest aprig și temerar ONG! Procedura e foarte simplă! 😁🌸 Poți completa formularul aici! Îți mulțumim!