Cu Catalina Chingaru despre sapunuri si mamiceala

Pe Cătălina am descoperit-o în comunitatea mămicilor care lucrează de acasă. Nu o cunosc personal, dar tare mi-aş dori. Pentru că ea, Cătălina, face nişte săpunuri minunate. Şi nu numai: scruburi de corp, măşti de faţă, creme, balsamuri, unturi de corp, toate din produse naturale.

Hai să ne cunoaştem mai bine. Cine este Cătălina?

Catalina ChingaruCătălina este o femeie care a renăscut odată cu prima sarcină. Dacă până să aibă primul copil avea o vagă idee că viața ei merge la voia întâmplării și se conforma cu educația primită de acasă (faci o facultate pentru că e bine să ai o diplomă, te angajezi, te căsătorești și faci copii), după naștere a realizat că în viață se pot face mult mai multe lucruri și că viața este atât de prețioasă, pentru că este numai una și pentru că trece ca o clipită!

Când ai decis că e momentul să iei taurul de coarne şi să începi să lucrezi acasă, să faci ceea ce-ţi place? Cum s-a născut pasiunea asta, pentru produse naturale?

O să răspund mai întâi la a doua întrebare, în ordine cronologică. Pasiunea pentru produse naturale a venit în timp, odată cu multe dezamăgiri ale multor produse cosmetice pe care am dat foarte mulți bani dar care bine nu mi-au făcut, poate mi-au sensibilizat tenul mai tare.

Eu fiind o împătimită a produselor cosmetice, îmi cumpăram creme foarte scumpe pentru că am tenul sensibil și gras, comandam produse franțuzești cam de două sau de trei ori pe an de două sute de lei ca medie. Până am rămas gravidă și am văzut că nu orice loțiune de corp este indicată femeilor gravide. De atunci am refuzat să mă mai dau cu creme cumpărate din magazin.

Am căutat mai mult pe internet și încet încet am descoperit oameni care fac creme naturale. La o întâlnire pentru mămici am descoperit o gamă românească de uleiuri, creme, parfumuri solide și mi-am luat un ulei pentru tenul meu gras, va dați seama? Ulei pentru ten gras! Multă lume nu știe că dacă pui pe un ten gras o cremă care să usuce, astrigenta, mai tare provoci secreția de sebum. Din contră, trebuie să pui o cremă foarte hidratanta și hrănitoare pentru a regla secreția. Din păcate acum acea gamă de delicii nu mai este pe piață…

Momentul cu luatul taurului de coarne a fost pe la sfârșitul anului 2013 – începutul anului 2014, când mi-am dat seamă că nu mai rezistam în corporație. După un an de stat în maternitate m-am reîntors la birou (de corporatistă de circa șase ani) mi-am dat seama că nu mă mai regăsesc, că pierd mult timp în detrimentul familiei. Am avut un flash în fața ochilor cum trece viața pe lângă mine și nu fac nimic pentru mine, că n-o să pot spune la finalul vieții că m-am străduit și am luptat să fac ceva pentru mine, pentru familie și pentru ceilalți. Banii nu sunt totul! Există viața după corporație! Trebuie să perseverezi în orice! Aceste fraze sunt devizele mele din ultima vreme.

Unde găsim produsele tale?

Deocamdată le găsiţi pe facebook: Sabien-Le savon du bien être. Este în plan şi un site, dar lipsa fondurilor îşi spune cuvântul momentan. Chiar săptămâna trecută am reuşit şi împreună cu Imagine People avem şi un logo. Încet încet încep să meargă lucrurile.

logo sabien

Cum am mai zis-o şi cu alte ocazii (alte interviuri) mie mi-e mai uşor să „lucrez” de acasă când de Ionuţ, băieţelul meu se ocupă altcineva. Pentru o oră, două, trei, prefer să lucrez în linişte ca să mă pot dedica lui apoi. Care e situaţia la voi? Îl implici pe băieţelul tău în activitatea ta?

samponLucrul cu copiii acasă fără vreun ajutor este o mare provocare pentru noi mămicile. De foarte multe ori depinde de convingerile noastre interioare, pe modelul dacă tu crezi că poți, vei putea, dacă tu crezi că nu poți, nu vei reuși. De multe ori mi-am dat seama că-mi pun singură piedici crezând că nu voi reuși să fac ceva cu copil cu tot. Nu vreau să judec pe alte mame (mai ales dacă vrei să lucrezi de la calculator, copilul mai tare îți necesită atenția), dar de multe ori ne punem singure piedici și asta o spun din proprie experiență.

În cazul meu, fiind o activitate care implică activitate fizică, îl pot implica dându-i și lui să facă ceva similar (când mă vede că fac ceva, vrea și el, așa că îi dau lipiciul și o hârtie să meșterească în voia lui; mai aranjează și el săpunurile în ordinea lui, îi place mult să le miroasă și mă întreabă a ce miroase; mai și fură câte un săpun și-l duce la baie să se spele) sau chiar dându-i ceva să mă ajute (de exemplu mă ajută când fac mâncare, curăță ceapa de coji sau îi dau lingura să amestece în compoziția pentru brioșe).

Cu cât implici un copil în ce faci tu, cu atât el este mai ascultător și mulțumit că te poate ajuta, indiferent de vârstă lui (al meu are acum 2,2 ani și pentru vârstă lui sunt mulțumită).

Cum arată o zi a voastră?

Păi depinde de cel mic, bineînțeles. Ne trezim cam târziu, ce-i drept, cam pe la 8,30 sau chiar 9. Aranjăm camerele, aerisim și apoi fac planul pentru ziua în curs. Luăm micul dejun, cu negocieri asidue (dacă îi place mult ceva, de regulă vrea să mănânce fără pâine) și cu multe intervenții din partea mea la curățat după el, căci îl las să-și țină cana singur, felia de pâine singur și mai varsă pe masă, pe jos.

Dar îl las că să-și formeze deprinderile. Dacă e o zi favorabilă (eu odihnită, el sătul și sănătos și dacă mai e și soare afară, am un spor maxim!), mă apuc de săpunuri, creme sau de mâncare. El își face de lucru cu mașinuțele în cameră cu jucării sau afară în curte sau cu mine în living, mă asistă, e fascinat de aromele săpunurilor.

Câteodată adoarme singur la amiază jucându-se. Câteodată luăm o gustare de fructe înainte de masă de prânz și apoi somn. Doarme cam două ore, iar când se trezește mai trage un pui de somn la mine în brațe, eu chinuindu-mă să mai postez ceva pe facebook cu el în brațe (ce-i drept, îmi e drag), să mai scriu la blog, să verific ce mai e nou sau să mai dau o comandă de ingrediente.

În cazul meu au trecut patru ani de când am decis să pun la o parte cariera şi să mă concentrez pe alte calităţi care să mă ajute să fiu prezentă în viaţa lui Ionuţ fără a uita însă de mine ca om. Nu regret nici o secunda alegerea făcută. Tu cum te simţi? Ai schimba ceva?
Este foarte greu să faci o alegere și să te ții de ea. Am făcut săpun natural acum trei ani prima oară, dar am făcut cu pauze. Ești tras în lațuri de familie, cunoștințe care-ți vor „binele” și te sfătuiesc că cel mai bine pentru tine e la serviciu.

Produs 1Momentan este un moment greu pentru noi ca familie (din punct de vedere financiar) căci de aproape două luni nu mai am un venit constant și consistent, dar eu mă simt mai bine ca oricând, sunt împăcată cu mine însămi pentru că nu mă mai mint, fac ce-mi place și știu că place și ajută și pe alte persoane inclusiv pe copilul meu. Știu că sunt la început și mai am o grămadă de lucruri de pus la punct. Iar faptul că am găsit o comunitate care susține mamele muncitoare de acasă și că mai sunt mame care simt la fel, îmi da curaj și încredere.

Câteva cuvinte pentru celelalte mămici?

Mult succes în ce-şi propun şi mai ales să fie perseverente, să nu se lase, că greutăţi apar mereu pe drum. Şi să aibă încredere în copiii lor că se pot baza pe ei şi acum dar şi mai târziu. Suntem cele mai puternice, abile şi iubitoare fiinţe!

Interviu realizat de Alexandra Pintea Varnava

Recomanzi articolul acesta?
Trimite și prietenilor

Lasă un răspuns