Interviu cu Elza Ilina si proiectul Elza Handmade Store

Cine este Elza Ilina si ce proiect a demarat?

Elza Ilina este mamica unui baietel de 8 ani, de profesie analist in turism si practicant de IT Retail. In timpul liber, pasionata de ac si ata, am pornit proiectul Elza Handmade Store, proiect care vorbeste despre continuitatea neamului romanesc, prin franturi de simboluri si cusaturi, transpuse in bijuterii si imbinate cu note de modernism. Elza Handmade Store este despre femeia calda, cocheta, despre romanca autentica ce isi doreste sa poarte zi de zi, franturi si simboluri ale neamului romanesc.


Cum ai inceput acest vis? A fost dragoste la prima vedere si aflare sau vine in continuarea profesiei tale?
Cu acul in mana, ma simt de cand ma stiu. Pasiunea pentru ac si ata este veche, de pe vremea cand la scoala se facea ora de educatie tehnologica. Eram in clasa a 7-a. La acel moment, profesoara de educatie tehnologica cosea un frumos goblen, Primavara, un peisaj superb. M-am indragostit de el. Vazand ca imi place, s-a gandit sa imparta grupa si asa ne-a achizitionat cate un goblen. Il am acasa si acum, la loc de cinste, Ikebana cu floarea soarelui. Ani de zile am lucrat goblen. Majoritatea, au fost facute cadou.
In vara lui 2015, am simtit nevoia unei pauze de goblen. Si m-am gandit sa o iau. Si asa am luat drumul sezatorilor unde am invatat sa cos ie. Inca merg si acum, caci vreau sa ma perfectionez, sa invat de la cei mai buni. In timp ce coseam ia, ma gandeam ca ar fi interesante niste bijuterii cu aceleasi motive. Ideea mi s-a inradacinat si mai bine, cand am vazut un pandantiv cu o danteluta frumoasa prinsa in sticla. La inceputul lui 2016, am achizititionat primele materiale. Insa jobul si alte prioritati, au pus frana proiectului cateva luni bune. In octombrie 2016 am creat primele coliere, imperfecte, caci nu stiam nimic despre tehnica. Am facut cadou tot ce am lucrat, am oprit doar unul singur pentru mine, din prima serie. Apoi au venit primele comenzi.
Cand se termina programul la munca, il incep pe cel de acasa. Dupa ce se culca piticul, ma detasez de toate problemele cotidiene, imi iau panza, ghergheful, acul si ata si ma gandesc ce modele sa mai lucrez. Evident, nu imi neg originile si, de aici, au aparut seturile cu motive traditionale.
Simbolul romanesc are o forta aparte. Este deopotriva feminin si masculin. Si imi place sa le repet, unele dintre ele, ca si model, caci sunt atat de puternice ca si ca si mesaj/semnificatie. Ele vorbesc despre oameni, locuri, traditii, forta.
Cateva ore de cusut pe noapte imi dau forta si energia pentru o noua zi.
Albumele de cusaturi populare romanesti, imi sunt sursa de inspiratie, culegerile de ornamentica romaneasca, la fel, ma inspir foarte mult din postarile membrilor grupului de facebook Oltenia coase ie.
Am ramas fascinate de calitatea produselor, finetea cu care le realizezi, dar si de fotografiile expresive. Se vede ca pui mult accent pe prezentarea proiectului tau! Ai putea sa ne scrii care sunt prioritatile cand onorezi o comanda si cum conturezi tu brandul creat?
Sunt departe de perfectiune, insa incerc sa ofer un produs pe care inainte de orice, l-as purta eu. Desi este handmade si poate avea imperfectiuni, incerc sa il fac sa fie perfect. Fotografiile trebuie sa redea detalii, sa fie facute in asa fel incat, cel ce il priveste sa simta ca il atinge, sa simta textura panzei, finetea lucraturii, pierderea culorilor. Sa simta traditia, continuitatea neamului romanesc si modernismul deopotriva.

Calitatea produsului este primul lucru de care tin cont in livrarea unei comenzi. Calitatea vine dupa ce am stabilit toate detaliile cu cel ce isi doreste produsul. Modul cum il ambalez vine in completarea calitatii. Cumparatorul trebuie sa il perceapa ca pe un cadou. ca pe ceva inedit. toate aceste aspecte ma ajuta sa conturez un brand puternic. Ele cresc valoarea si garanteaza satisfactia si conduc in final la ceva ce merita promovat. Elza Handmade Store este o marca ce merita promovata. Incerc sa fiu vizibila, atat in mediul online cat si offline.

Care au fost cele mai mari provocari privind acest drum ales?

Sa onorez toate comenzile la timp, caci s-au suprapus peste foarte multe evenimente personale neprevazute. Sunt foarte organizata si nu imi iau comezi mai mult decat pot lucra, insa niciodata ceea ce ne planificam nu se potriveste cu realitatea. Insa, am reusit cu succes si sunt mandra de asta. Cred ca provocarile cele mai mari abia vin. Permanent trebuie sa te reinventezi, sa aduci nou, ca sa nu plictisesti, sa fi inedit, unic, sa aduci valoare.

Dar cele mai mari bucurii si satisfactii? Iti amintesti prima comanda?

Bucurii si satisfactii am mereu. Inclusiv cand primesc un feedback mai putin pozitiv, caci de acolo inveti sa fii pe placul tuturor. Ma bucur cand imi vad clientele purtand produsele, ma bucur cand revin cu o alta comanda, ma bucur cand vad oamenii interesati de ele. Sunt mandra cand imi vad colegele de birou purtand bijuteriile. Imi amintesc si prima comanda, emotia cu care am lucrat-o, chinul montajului dar si bucuria celei ce a primit-o. Toate sunt la fel de proaspete si de vii in memorie.

Cine iti este alaturi si cum?

Alaturi imi sunt toti cei care ma iubesc si imi apreciaza munca si efortul: sotul, socrii, parintii, sora, cumnata, absolut toata familia, prietena mea, care desi este la 600 km departare, ma sustine si ajuta. Fiecare dintre ei, contribuie in felul lui la acest proiect. Alaturi imi sunt oameni care cred in mine,care nu pot fi uneori fizic alaturi de mine, insa gandul lor bun, incurajarea si aprecierea, vin in completarea efortului fizic. Oameni care cred ca sunt o minune, o femeie puternica, un mic creator de frumos. Oameni pe care ii iubesc din tot sufletul meu si carora le multumesc prin fiecare produs nou, prin fiecare impunsatura de ac. Fara ei, Elza Handmade Store, nu ar fi fost astazi aici.

In ce alegi sa investesti luna de luna? Materie prima, formare, promovare etc.?

Investesc in toate. Materia prima nu trebuie sa lipseasca niciodata, trebuie sa fie diversificata, astfel incat sa poti satisface toate cerintele. Formarea este la fel de importanta. Invatarea trebuie sa fie continua, doar asa pot evolua. Promovarea iti ofera vizibilitate, iti aduce clienti noi, ceea ce inseamna idei noi, proiecte noi. Observ o tendita a clientului de a purta ceva nou, unic.
Ai initiat colaborari cu alte mame? Cum ar putea sa iti fie alaturi mamele din comunitate? Iti pot scrie pentru diferite proiecte in comun?
Da, am initiat. In acest moment, am in plan 2 idei care sunt deja in lucru, cu 2 mame din comunitate. Sunt deschisa provocarilor si colaborarilor.
Unde te putem gasi?
Un gand pentru comunitatea WAHM.
Primul meu gand este un multumesc! Unul sincer, izvorat din suflet. Mai mult de atat nu imi permit sa spun. Acest multumesc vine din recunostinta, din faptul ca este o comunitate minunata, creativa, perfectionista.
  Recomanzi articolul acesta?
Trimite și prietenilor

Lasă un răspuns