Articol realizat de Claudia Groza Lazăr, scriitoare, profesoară de biologie. Pagina ei: Calatoria cartilor
Plouă necontenit de trei zile. Toate jocurile au fost jucate și rejucate. Jucăriile și-au pierdut din interes și a apărut plictiseala. Ce poți face?
Ei bine… citește.
Ești părinte? Minunat! Oricât ai fi de obosit, o poveste te va scoate din stare, ba chiar îți va oferi încredere, energie și curajul de a înfrunta o nouă zi în fața șefului sau a clienților, dacă ești antreprenor.
Ce ai de făcut?
- Caută un loc confortabil pentru tine și copilul tău;
- Alegeți împreună cartea pentru lectură;
- Priviți ilustrațiile și discutați pe marginea lor;
- Reluați povestea și citiți textul;
- Folosește intonația corespunzătoare;
- La final, întreabă-l ce personaj i-a plăcut? De ce? Cum s-ar modifica poveste dacă acel personaj ar fi acționat diferit.
- Urmărind ilustrațiile adresați întrebări despre hainele personajelor, despre chipul lor și ce exprimă (tristețe, furie, bucurie, fericire, teamă);
- Finalizează lectura cu întrebarea „Tu ce ai fi făcut dacă ai fi fost acolo, în carte?” și cu încurajarea: „E minunat să citești! Poți deveni personaj de poveste, poți descoperi lucruri interesante și îți poți face prieteni!”
Ești adolescent? Vremea nu îți e de ajutor și ești nevoit să stai în casă? Nimic mai simplu! Ce te pasionează? Șahul? Caută o carte despre șah, poate o biografie și citește. Află cum alții au reușit să devină campioni. Ce program aveau? Cât timp alocau pasiunii lor?
Ești pasionat de geografie? Aici poți găsi o diversitte de cărți. De la cele despre locuri, descrieri, la minunatele jurnale de călătorie prin lume. Ce părere ai despre călătoriile pe jos sau cu bicicleta? Adevărate aventuri!
Ești pasionat de pictură? Descoperă chinurile lui Van Goh, destăinuite în schimbul de scrisori cu fratele său. Și acesta este numai un exemplu.
Ești pasionat de film? Citește o carte care a fost ecranizată, apoi vizionează filmul. Care ți-a plăcut mai mult? De ce? Argumente pro și contra.
Ești pasionat de modă și de machiaj? Ai atâtea cărți în acest segment. De exemplu mie îmi place povestea lui Coco Chanel, dar și altele. Caută și alege ce te atrage!
Este atât de frumos să citești! De ce?
Viața ta se va schimba radical în bine: te exprimi mai ușor, găsești rapid sinonime, antonime, paronime.
Ai exemple de oameni care au reușit, deși au pornit de la nimic;
Mintea ta devine un laborator (sau magazin dacă te pasionează shoppingul) de idei și soluții, de imagini, care îți vor fi de folos în construirea viitorului sau când te afli în impas;
Încrederea în tine va crește;
Stima de sine se va îmbogăți, având la îndemână modele de tineri care au reușit;
Poți începe chiar o mică afacere pornind de la lectură: fie ateliere de lectură și creativitate cu copiii vecinilor, fie un schimb avantajos de cărți, fie o librărie pentru prieteni, fie scrii recenzii pe un blog sau site al unei edituri;
Nu te plictișești niciodată, pentru că poți alterna stilul literar;
Te simți bine fără să cheltuiești bani, fără să faci efortul de a te schimba de pijamaua atât de dragă, de a te deplasa prin mijloace de transport aglomerate;
Discută cu o editură ale cărți le preferi pentru a deveni „reprezentant literar”;
Vei fi apreciat de cei care iubesc cărțile și lectura;
Îți vei face mulți prieteni care au aceeași pasiune: lectura.
Lectura este un prieten de nădejde, mereu prezent, indiferent de oră, de vreme și de starea emoțională.
Lectura este cel mai iscusit medic! Vindecă sufletul și corpul!
Lectura este cel mai ieftin mod de a te relaxa! Nu ai bani pentru a cumpăra o carte, nicio tragedie! Poți face abonament la bibliotecă sau poți împrumuta de la un prieten/coleg/cunoscut. În cel mai rău caz, poți citi în format pdf, direct pe telefon sau e-reader. Cărțile în format pdf se găsesc gratuit pe anumite grupuri de cititori de cursă lungă, pe rețeau de socializare facebook.
Recomanzi articolul acesta?„Cititul mi se pare unul dintre lucrurile cele mai frumoase și bune pe care le poți face în viață. Omul care citește își asigură acces nelimitat la o infinitate de vieți și de aventuri. Prin urmare, dacă vrei să trăiești trei sute de mii de vieți într-una singură, pune mâna pe carte.”
Radu Paraschivescu
Îți mulțumim că ești alături de noi! Poți direcționa 3,5% din impozit către WAHM!
Procentul de 3.5% este parte a impozitului plătit statului pentru salarii. Avem opțiunea de a-l direcționa spre un ONG. Ne-am bucura să fie Asociația Work At Home Moms, acest aprig și temerar ONG! Procedura e foarte simplă! 😁🌸 Poți completa formularul aici! Îți mulțumim!