You are currently viewing Interviu cu Natalia — CarisDeco

Interviu cu Natalia — CarisDeco

Bună, Natalia! Mă bucur că am poposit în universul tău atât de colorat și înmiresmat!

1. Te voi invita să te prezinți și să ne scrii cu ce te ocupi.

Salutare tuturor! Aș spune că principala ocupație este familia mea, iar ca hobby creativ, am un mic business (momentan doar online) de design floral & organizare de evenimente. Sunt de meserie economist, dar așa cum se întâmplă în viața multor mame, o dată cu nașterea copiilor, parcă te naști și tu din nou, așadar, după primii doi ani cu fetița acasă, am simțit nevoia să pornesc un proiect antreprenorial pe cont propriu. În acel moment am readus la viață latura mea artistică, care se îmbină extraordinar de bine cu formarea mea de economist și antreprenor, care împreună azi, formează universul floral din jurul meu, numit CarisDeco (și aici nume inspirat de la fetița mea, Carisa, care încă oscilează între dorința de a deveni florăreasă, sau polițistă la vamă ☺)

2. De unde a izvorât pasiunea ta pentru flori și cum ai învățat tainele acestei minunate îndeletniciri?

Provin dintr-o familie de artiști, și oricât de mult am vrut să evit acest drum se pare că el nu mă ocolește. Poveștile de viață ale artiștilor din familia mea, mai ales cele din perioada comunistă, nu au fost deloc motivante, așadar, am pornit pe latura mai reală, absolvind Finanțe – Bănci. Dar, mi-au plăcut dintotdeauna proiectele creative, și se pare că cei din jurul meu au văzut asta mai repede decât mine, deoarece, încă din perioada liceului, îmi ajutam prietenii cu decorul floral și organizarea evenimentelor speciale din viața lor. Apoi au continuat anii în care am făcut acest lucru doar în cerc restrâns, pentru prieteni, până în anul 2018 când am hotărât să investesc în formarea mea ca designer floral, prin cursuri profesionale online & offline.

3. Care sunt produsele/ serviciile pe care le oferi și care sunt pașii/ detaliile necesare pentru plasarea unei comenzi?

Activitatea mea se împarte în două mari categorii:

– Aranjamente cu flori naturale conservate și criogenate, produse care se pot comanda pe site-ul www.carisdeco.ro, cu doar 2-3 click-uri, sau de pe Emag (anumite produse sunt listate inclusiv pe Emag). Desigur, se întâmplă de foarte multe ori, ca în urma vizitării site-ului, să fiu contactată pentru a realiza aranjamente personalizate, în funcție de preferințele clienților.

– Decor floral pentru evenimente, realizate din flori naturale proaspete sau conservate. Aici, colaborarea se face în baza unei discuții cu potențialii clienți, în care stabilim împreuna un concept tematic al evenimentului, componentele și stilul aranjamentelor florale, și bugetul.

4. Creațiile tale sunt lucrate pe comandă sau ai și stoc pe care îl vinzi fizic?

Cred că am răspuns parțial la această întrebare anterior, dar da, am atât produse pe stoc (în special cele listate pe site sau pe Emag) care să poată fi livrate rapid, dar lucrez cu mare, mare bucurie și aranjamente pe comandă. Iar în ce privește decorul de eveniment, acesta e întotdeauna personalizat și adaptat preferințelor și stilului clienților mei.

5. Am văzut pe pagina ta texte foarte tandre, de o bogăție care efectiv te hrănește. Te ocupi personal și de pagina de facebook, de siteul tău sau ai și colaboratori? Dar de partea foto?

Aș vrea să răspund negativ la întrebarea asta, și să zic că am mulți colaboratori care mă ajută cu toate cele enumerate mai sus, dar din păcate, încă, la acest nivel de business mic, eu sunt omul ”bun” la toate. Eu realizez produsele, eu le fotografiez, livrez, urc pe site și le promovez pe social media! Să vă mai zic că tot eu îmi țin și contabilitatea de la A la Z, dacă tot sunt economist! ☺ Dar, realizez că această muncă e tot mai amplă, și în cel mai scurt timp posibil voi avea nevoie să colaborez cu profesioniști pe anumite domenii.

6. În ce județe pot fi livrate aranjamentele?

Aranjamentele se livrează la nivel național, și uneori chiar și în străinătate (cu preponderență în orașele mari ale Europei, unde putem trimite la prețuri de transport decente).

7. Ai fost cooptată pentru pregătirea aranjamentelor la evenimente? Cum a fost pentru tine, ne poți povesti despre un astfel de proiect?

Acest sezon de evenimente, acum după pandemie, a fost, este, și încă va fi foarte plin. Cu multe evenimente amânate, agendele tuturor furnizorilor din acest domeniu s-a umplut rapid.
Eu personal, ador evenimentele! Îmi place să lucrez cu oameni și povești unice, să simt că pun umărul pentru a contura pentru ei acea zi unică și specială pe care și-o doresc. De aceea fiecare proiect e diferit și personalizat! Îmi plac evenimentele armonioase, în care toate detaliile se îmbină perfect și spun aceiași poveste. De aceea, încerc să ofer clienților un pachet cât mai complet, care include decorul floral, grafică digitală (pentru invitații, și toate print-urile de eveniment) iar la pachetele premium, inclusiv un serviciu de concept de eveniment și planning.

8. De unde vin clienții tăi, cine sunt ei și în ce procent se întorc pentru alte comenzi?

Clienții mei vin din mediul online, deoarece acolo sunt cea mai prezentă: site (www.carisdeco.ro)& social media (Facebook / Instagram @carisdeco). De foarte multe ori ei vin prin recomandări, pentru că au văzut un aranjament de-al meu la cineva acasă sau în vreo locație din oraș, sau pentru că au primit cadou un aranjament de-al meu și revin pentru o nouă comandă.

Cine sunt clienții mei?

Oameni iubitori de frumos, de natură, care vor să își înfrumusețeze casa sau mediul de lucru cu flori și plante naturale și nemuritoare.
Oameni care iubesc să dăruiască, și vor să facă cadou, flori care nu se ofilesc, și nu sunt de plastic, și nu în ultimul rând cupluri care apelează la serviciile noastre pentru nuntă sau botezul copiilor, sau pentru decor de evenimente precum aniversări sau decor corporate.
Am colaborat de-a lungul anilor, cu locații din oraș precum restaurante/ hoteluri/ saloane/ etc. oferindu-le decor floral armonizat conceptului lor de business.

9. Care sunt planurile tale de viitor?

Asta e întrebarea capcană a oricărui interviu ☺ Dar, adevărul e că, pentru oricine face business, e o întrebare esențială.
Îmi doresc să cresc în mediul online ca brand de produs, și să cresc ”mare” ☺, să trec la următorul nivel, și să deschid în oraș un atelier de design floral.

10. Unde consideri că se află proiectul tău după această provocatoare pandemie? Este unde l-ai visat?

Pandemia a fost o provocare și încă efectele ei se simt, dar pe mine cel puțin m-a obligat să mă dezvolt, să mă organizez din multe puncte de vedere. Ea e de vină pentru viteza cu care am realizat site-ul web, și pentru clarificarea unor procese din lucrul pe partea de evenimente.

11. Dacă ar fi să oferi un sfat cuiva la început de drum în tainele aranjamentelor florale, ce i-ai spune?

Să creadă în nebunia că poate face ceva pe cont propriu, și să nu neglijeze formarea profesională. Talentul, inclinația spre frumos și creativitate, nu sunt suficiente, fără o bază teoretică actualizată, de design floral, și fără o înțelegere cât mai aprofundată a mecanismelor de business. Orice hobby, poate fi transformat în business, dacă nu neglijăm formarea noastră continuă și tot mai profesională, atât pe partea artistică, cât și pe partea de management & antreprenoriat.

12. Cum te-ar putea sprijini comunitatea WAHM?

Mă bucur tare de existența comunității WHAM, și recunosc că mi-a oferit sprijin de multe ori indirect, prin poveștile unei comunități atât de frumoase de mame creative. Și salut toate ideile voastre care vin constant spre noi, în a ne ajuta să creștem în proiectele noastre mici.

13. Iar la final, ne poți scrie un citat care te caracterizează?

În viață nu trebuie să te regăsești. În viață trebuie să te construiești.” — George Bernard Shaw

Mulțumim!

carisdeco.ro
www.facebook.com/carisdeco
www.instagram.com/carisdeco

27 persoane recomandă articolul acesta.
Trimite și prietenilor