You are currently viewing Interviu cu Rodica Savici – Rodica Savici Art Bijoux

Interviu cu Rodica Savici – Rodica Savici Art Bijoux

Toate femeile vor în secret să fie admirate de bărbați şi invidiate de celelalte femei. La Rodica Savici Art Bijoux găseşți bijuteria perfectă, care să te facă să te simți întotdeauna regina balului.

 

1. Bine te-am găsit, Rodica! Povesteşte-ne puţin despre tine, despre familia ta.

În primul rând, mulțumesc comunității WAHM pentru această oportunitatea de a mă prezenta vouă și cititorilor voștri!

Sunt Rodica, am 46 de ani și locuiesc lângă Târgoviște, județul Dâmbovița împreună cu fiul meu. El este elev în clasa a XII-a la Liceul Economic și acum se pregătește pentru Bacalaureat.

Sunt divorțată de tatăl băiatului de când avea 4 ani, deci îndeplinesc atât rolul de mamă cât și pe cel de tată de peste 14 ani. Până acum câțiva ani mai erau părinții mei, care mă sprijineau… dar acum am rămas doar noi doi…

 

2. Când ai început să creezi bijuterii și ce te-a determinat să te îndrepți spre acest domeniu?
Am început să creez bijuterii din mărgele în urmă cu 10 ani. La început a fost doar un hobby (aveam un job full time la vremea aceea), pe urmă a devenit un stil de viață. Atunci făceam doar modele foarte simple, dar pe parcurs mi-am dorit să știu tot mai mult și m-am perfecționat.

Am descoperit mărgelele din pură întâmplare, dar am fost atât de fascinată de multitudinea de lucruri frumoase care se pot realiza cu ele, încât mi-am dorit să creez lucruri care să bucure și acum femeile, dar care să poată fi lăsate și moștenire peste generații. Consider că fiecare femeie merită să arate și să se simtă ca o regină la evenimentele importante din viața ei. Așa că acum lucrez îndeosebi coliere sau seturi statement pentru evenimente, în special coliere cu flori 3D.

3. Care a fost cea mai complexă bijuterie pe care ai realizat-o?

 

Cea mai complexă bijuterie realizată până acum a fost colierul „Ochii lui Argus” – păunul – creat în 2021 special pentru un concurs internațional de bijuterii din mărgele (Battle Of The Beadsmith). Am lucrat la el aproape 300 de ore în total, pe parcursul a peste două luni și jumătate. Fiecare mărgea este cusută individual, fiecare pană din coadă este creată separat, apoi unite pentru a forma un întreg.

Multe ore de muncă, dar unde este pasiune timpul se topește și contează doar rezultatul final.

 

4. Ce înseamnă pentru tine handmade? Și de unde găseșți inspirația?

Bijuteriile handmade din mărgele sunt acum un mod de viață pentru mine. Dacă trece o zi fără să pun mâna pe ac, parcă îmi lipsește ceva. Cu toate că înainte de asta am lucrat aproximativ 15 ani în vânzări (și mi-a plăcut ce făceam), abia acum pot să spun că mi-am găsit adevărata vocație, adevăratul rost în viață.

Inspirația mi-o găsesc de cele mai multe ori în natură, la mine în curte. Iar natura nu ne dezamăgește niciodată, e o permanentă sursă de inspirație.

Sunt pasionată de flori, am o mulțime de narcise, trandafiri, iriși, crini, bujori și altele în grădină (în funcție de anotimp), dar și un număr considerabil de ghivece pe care iarna le bag în casă.

Cum eu fac în principal coliere cu flori 3D, uneori studiez florile mele pentru inspirație: să vad felul în care se prind petalele, cum se așează, forma frunzelor etc… Încerc să redau întotdeauna cât mai fidel fiecare floare…

 

5. Dacă e să vorbim despre perioada de început, care ar fi primul accesoriu creat de tine?

Prima bijuterie pe care am făcut-o a fost o brățară pe care o am și astăzi. Stă pe biroul meu la loc de cinste, pentru că s-a dovedit a fi nu doar o brățară, ci pur și simplu ceva ce mi-a schimbat total viața.

Am mai refăcut în perioada aceea modelul respectiv de câteva ori, celelalte brățări le-am vândut sau le-am făcut cadou. Dar acea PRIMĂ brățară o voi păstra mereu. Pentru că noile începuturi sunt întotdeauna importante.

 

6. Ce planuri ai pentru viitor?

Anul acesta, după ce termină băiatul Bacalaureatul, urmează să vând casa și să ne mutăm. Așa că în vara asta, energia și resursele se vor duce în direcția asta.

Iar din toamnă, după ce mă liniștesc cu mutatul, plănuiesc să diversific un pic gama de produse.

Nu pot să dau deocamdată mai multe detalii, vreau să rămână o surpriză până atunci. Lucrez deja la acest proiect de ceva vreme (câte puțin, printre comenzile existente și treburile de zi cu zi), va fi ceva inedit pentru piața din România.

Așa că invit doamnele iubitoare de frumos care citesc acest articol să intre pe pagina mea de Facebook și să dea Follow. Garantez că veți avea o surpriză frumoasă începând cu toamna asta!

 

7. Pasiunea ta îți aduce și beneficii materiale sau ești fericită pentru simplul fapt că faci ceea ce-ți place?

Așa cum am spus mai sus, am început ca un hobby, pe lângă jobul de zi cu zi. Dar din 2018 am renunțat la job, iar bijuteriile sunt acum singura mea sursă de venit. Nu vă imaginați că fac cine știe ce averi, pentru că e o muncă migăloasă, iar eu n-am decât două mâini. În plus sunt ceea ce în limbaj tehnic se numește „soloprenor”, adică eu le fac pe toate. Pe lângă faptul că eu realizez bijuteriile (ceea ce poate dura și 2-3 săptămâni, în cazul colierelor mai complexe), eu fac și fotografii, le editez, scriu textele pentru postările pe social media, răspund la mesaje și comentarii, am grijă în permanență să îmi verific stocurile de mărgele, fac comenzi noi dacă e cazul, la finalizarea unei comenzi ambalez produsele și mă ocup de expedierea lor și multe altele… Încă nu-mi permit să externalizez o parte din sarcini, dar lucrez la asta ca pe viitor să mă concentrez mai mult asupra părții de creație propriu-zisă și mai puțin asupra celorlalte îndeletniciri.

Dar pot spune că momentan câștig cât să mă pot întreține eu și băiatul meu, făcând ceea ce îmi place.

 

8. Crezi că handmade e o afacere de viitor sau e doar un hobby?

Pentru mine personal a depășit de mult stadiul de hobby. Dar eu nu mă consider un om de afaceri în sensul clasic al expresiei, ci mai degrabă un artist care încearcă să-și câștige existența prin creațiile sale aducând puțină fericire și celor din jur.

Iar la modul general… depinde cum abordează fiecare creator această problemă: dacă o consideră doar un hobby, o pasiune de făcut în timpul liber… la nivelul acesta va rămâne mereu. Pentru că timpul liber este destul de limitat întotdeauna. Dar dacă abordează lucrurile la modul serios, cu implicare și perseverență cred că se pot obține rezultate frumoase și din handmade.

Mai ales acum, în era tehnologiei și a lucrurilor făcute în serie și robotizat, tot mai multe persoane apreciază lucrurile făcute manual, pentru că transmit acea căldură umană care e imposibil de obținut de la un obiect creat automatizat.

 

9. Cum te-a ajutat comunitatea Wahm în toate proiectele tale şi cum te poate sprijini în continuare?

Datorită comunității WAHM „am prins aripi” în 2018. Dacă până atunci comenzile mele erau limitate doar la cunoștințe și prietene, eventual câteva prietene ale prietenelor, după ce am intrat în comunitate s-a întâmplat „minunea”. Am început să am mai multe comenzi și am început să simt că asta e cu adevărat calea mea.

Cum mă poate sprijini în continuare? O faceți deja prin acest interviu. Faptul că mi-ați oferit această șansă, pentru mine înseamnă un plus de vizibilitate, mai multe persoane au posibilitatea să afle despre bijuteriile mele, iar pentru asta nu pot decât să vă mulțumesc!

 

10. Ce sfaturi ai avea pentru mamele din comunitatea WAHM, care vor să înceapă să creeze manual accesorii?

În primul rând să creadă în ele și să nu renunțe, dacă asta e ceea ce le împlinește cu adevărat. Greutăți și piedici vor fi întotdeauna, la tot pasul. Dar dacă își doresc ceva cu adevărat, cu siguranță se va ivi și soluția la un moment dat.

Iar în al doilea rând să nu se compare niciodată cu restul lumii. Nu e bine să stai să te uiți câte like-uri are X, sau câte comentarii, de exemplu. E posibil ca acea persoană să aibă multe like-uri, dar zero comenzi… asta pe de o parte. Și pe de altă parte, fiecare e în etape diferite de dezvoltare, așa că e irelevant.

Cel mai bine este să se compare doar cu ele însele, cele de ieri. Dacă astăzi au învățat ceva în plus față de ieri, cu siguranță azi sunt mai bune decât au fost ieri și sunt cu un pas mai aproape de realizarea visului lor, oricare ar fi el.


Mulțumesc frumos!
Rodica Savici

30 persoane recomandă articolul acesta.
Trimite și prietenilor