Interviu cu Ligia Bichiri de la Bouquet du Chocolat

Interviu realizat de Anamaria Budai, coordonatoare WAHM Baia Mare și inițiatoare Citim cu Drag.

De de unde ideea de Bouquet du Chocolat?

Prima floare din hârtie creponată a fost o narcisă pe care am confecţionat-o pentru serbarea de 8 Martie, fiind educatoare la o grădiniţă atunci. Eram încântată de rezultat şi, din toate încercările mele artistice, acea floare mi s-a părut cel mai frumos lucru pe care l-am creat. Ulterior, am făcut un curs în aranjamente florale dar, lucrând cu acele flori vii, mă gândeam la vreun fluture care a rămas fără casă, la vreo albina care a rămas fără hrană. Eram încântată să fac aranjamente florale, dar ceva nu se potrivea.

Ciocolata, în schimb, este pasiunea soţului meu. Nici prietenele mele nu se lasă mai prejos, aşa că am decis, la un moment dat, să fac un curs de ciocolatier. Astfel, ideea de flori din hârtie creponată şi bomboane de ciocolată s-a născut relativ uşor. Paleta largă de culori disponibilă pentru hârtia creponată şi textura ei, combinată cu o tehnică consacrată la nivel internaţional, dau naştere unor flori minunate, care se păstrează mult timp.

Am interacționat prima dată la un eveniment local, prezentarea de moda, am admirat bujorii, macii și coronițele realizate de tine. De unde pasiunea pentru florile de hârtie, ce poveste ascunde în spate?

Pasiunea a fost în primul rând pentru flori. Mi se par accesorii pentru înfrumuseţarea Planetei. Dar să le rup doar ca să le aranjez într-o vază, oricât de estetic ar fi, nu mi se pare etic. Sunt obişnuită să creez controverse, să fiu altfel. Apreciez orice dovadă de non-conformism în această societate patriarhală, consumeristă, din partea oricui, mai ales a femeilor. Florile din hârtie sunt forma mea de rebeliune. Sunt sufletul meu materializat. Am găsit o modalitate de a declara “te iubesc până se va ofili floarea ce ţi-o dăruiesc.”

Cum se îmbină rolurile de mamă și afacerea pe care o dezvolți?

Se îmbină foarte natural. Îmi alint fetiţa Luna, e parte din natura mea. Creativitatea şi capacităţile mele înfloresc de când e prezentă în viaţa mea. Este o onoare să îî fiu mamă. Delicateţea şi gingăşia ei mă fac să lupt mai tare pentru a crea o lume în care să îşi permită să rămână aşa.

Ce planuri de viitor ai?

Planurile mele de viitor sunt scrise pe hârtie creponată.

Unde te găsesc clienții? Cum pot să plaseze comenzi?

Intrând pe site-ul http://www.bouquetduchocolat.eu/, pagina de Facebook Bouquet du Chocolat by Ligia Bichiri sau profilul personal. Pot răsfoi un catalog online cu ce am creat până acum, putem stabili împreună un design nou.

Ce făceai înainte să fii mamă?

Mi se pare că am fost mamă toată viaţa.

Ce pregătești pentru Mărțișor, 8 Martie?

Măcţişoare, ghiocei, crenguţe cu flori de cireş, orhidee, toate din hârtie creponată, rame cu flori, aranjamente în boluri de sticlă cu ciocolată.

Care a fost cea mai provocatoare comandă pe care ai onorat-o?

O sută de trandafiri în două zile.

Un gând către comunitatea WAHM?

Să fiu WAHM este cel mai greu lucru pe care l-am făcut. Dar vreau ca fiica mea să crească văzând că fac ce îmi place şi pot să îmi asigur un trai din asta. Vreau ca ea să înveţe principiile mele, aplicându-le eu însămi. Vreau să aibă un exemplu feminin sigur pe sine, care prioritizează fericirea ei personală. Când devine greu şi îţi vine să le arunci pe toate pe geam, adu-ţi aminte, te priveşte de jos.

  Recomanzi articolul acesta?
Trimite și prietenilor

Lasă un răspuns